A fehér szőrű kutyák!

A fehér szőrű kutyák!

Fekete vagy Fehér!

Érzékenyebbek-e a fehér szőrű kutyák?

 

Ma már rengeteg kutyafajta létezik, icipicik és óriásiak, göndör- és hosszú szőrűek, gyűröttek vagy kopaszok, mindegyikük különleges és a gazdijuknak a legeslegszebb. Az köztudott, hogy bizonyos fajták hajlamosabbak bizonyos betegségekre, de vajon van-e összefüggés a kutyák színe és a betegségekre való hajlamuk között?

Ugyanúgy, ahogy az embereknél, a világosabb szőrszín általában a kutyáknál is érzékenyebb bőrrel jár együtt. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden fehér szőrű állat allergiás, de a gyakorlat azt mutatja, hogy több probléma jelentkezhet a világos szőrű, rózsaszín bőrű ebeknél, mint sötétebb színű társaiknál.

Mindenekelőtt különbséget kell tennünk az albínó és a fehér kutyák között. Az albinizmus egy ritka, öröklődő tulajdonság, ami a pigmentképződés zavarát jelenti. Az albínó kutyák szervezetében nem, vagy alig termelődik melanin, aminek következtében a bőrük rózsaszín, szőrük teljesen fehér és a szemszínük nagyon világos. Az ilyen állatok szeme nagyon érzékeny a fényre, közvetlen napfény hatására szemük begyulladhat, fájhat. Bőrük is extrém érzékeny a napsütésre, kipirulttá, fájdalmassá válhat, ezért különleges figyelmet igényelnek.

Az albinizmus jelensége az emlősökön (beleértve az embert is) kívül előfordul halak, madarak, hüllők és kétéltűek egyedeiben is.

Érzékenyebbek-e a fehér szőrű kutyák?

a-feher-szoru-kutyak-hellodog-webshop

Az albinizmus (latin albus: „fehér” szóból) a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg.

A nem albínó kutyák között van egy különleges színkombináció, a „double-merle”, ami nagyon hasonlít az albínó kutyák színére, náluk viszont gyakran fordul elő süketség és vakság.

Kutatások igazolják, hogy a világos szőrű állatoknak bizonyos, napfény hatására kialakuló bőrdaganatokra (hemangioma, hemangiosarcoma, laphám carcinoma) nagyobb hajlama van. Ezek a daganatok legtöbbször a pofán, az orr és a szem körül jelennek meg, azoknál a kutyáknál pedig, akik háton szeretnek napozni, általában a hason, combhajlatokban alakulnak ki. Kinézetük nagyon változatos lehet, ezért ha világos szőrű kedvencünk van, nagyon komolyan kell venni a különböző szemölcsöket, anyajegyeket, kinövéseket a bőrön. Ha észreveszünk egy újat vagy egy régebben ott lévőt látunk növekedni, mindenképp forduljunk állatorvoshoz!

A legegyszerűbben úgy tudjuk megelőzni az ilyen típusú daganatok kialakulását, hogy megpróbáljuk minimálisra csökkenteni a kutyánk napon töltött idejét. Ha ez nem megoldható, mert például hosszabb kirándulást tervezünk, akkor az érintett területeket bekenhetjük naptejjel (legjobb a kifejezetten kutyáknak gyártott, minimum 30 faktoros krém), adhatunk a kutyánkra ruhát vagy sapkát,hogy kevésbé legyen kitéve a napfény káros hatásainak

Táplálásuk,etetésük és ápolásuk is nagyobb figyelmet igényel.

Egyedülálló a fehér szőrt kifehérítő-karbantartó-elszíneződést megakadályozó összetételű szuper prémium kutyatáp. A Superior Care Adult white dogs,– Kifejezetten a fehérszőrű mini és kistermetű kutyák számára ajánlott teljesértékű kutyatáp

A Nature’s Protection szuper prémium tápcsalád minden életszakaszra megfelelő ízület védelmet nyújt kutyájának ,glükózamin és kondroitin tartalmával. A taurin tartalma az egészséges szívműködést biztosítja és növeli a fizikai teljesítőképességet.

 

Mivel a fehér szőrű kutyák bőre érzékeny, ezért érdemes minél többet foglalkozni a bőr- és szőrminőségük javításával. Rengeteg étrendkiegészítő áll rendelkezésre erre a célra. Ezek közül a legfontosabbak az Omega-3 és -6 zsírsavak, az E-vitamin, a biotin, a cink és a linolénsav.

Emellett érdemes minimálisra csökkenteni a fürdetések számát, és kerülni kell az embereknek gyártott samponokat. Sok esetben elég, ha csapvízzel fürdetjük meg őket, ha mégis szükséges a samponos fürdetés, mindenképpen érzékeny bőrű kutyáknak szánt, jó minőségű sampont használjunk.

Kutyasampon Dog Vital fehér és világosszőrű kutyáknak 200ml

Kutyasampon Dog Vital fehér és világosszőrű kutyáknak 200ml

 

 

Aggodalomra azonban semmi ok, fehér szőrű kedvencünk is élhet teljes életet és lehet makkegészséges, de kiemelt figyelmet érdemel, mivel kicsivel nagyobb hajlama van bizonyos betegségekre!

Forrás:

Dr. Bodoky Anna állatorvos

Hellodog-Webshop

 

Prémium Állateledel Webáruház – Kutyatápok, Macskatápok
Kutya kellékek, Kutyatáp, Kutyaeledel, Macskatáp, Macskaeledel
Kutya nyakörv, Kutya hám, Kutya póráz, Kutyafelszerelések, Kutyaruha,

 

TERMÉKCÍMKÉK:

Megosztom