A kutya-Diszplázia (dysplasia) a kutyáknál

A kutya-Diszplázia (dysplasia) a kutyáknál

A kutya-Diszplázia (dysplasia) a kutyáknál
A diszplázia az orvosi szaknyelvben rendellenes, kóros fejlődést jelent.
Diszplázia szűrés:Fél éves korban minden nagytestű ill. diszpláziára hajlamos kistestű kutyát nagyon fontos diszplázia előszűrésre vinni, hiszen a súlyos esetek nagy része ekkor már kiszűrhető

A diszplázia kifejezést a kutyák mozgásszervi betegségeivel kapcsolatban a csípő, a könyök, ill. a vállízület fejlődési rendellenességeire használjuk, amikor az ízületeket alkotó csontvégek, ill. az azokat borító porcfelületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz. Ebből az „illeszkedési hibából” eredően a későbbiek során részleges ízület ficam (subluxáció), porckopások, degeneratív ízületi elváltozások (arthrózis) alakulhatnak ki – a diszplázia típusától és súlyosságától függően. A diszplázia enyhébb formáinál a kutya akár tünetmentesen is leélheti az életét, súlyosabb  esetben azonban komoly mozgászavar, állandósult ízületi fájdalommal járó sántaság is kialakulhat.

A diszplázia nem szerzett, hanem örökletes jellegű betegség. A kölykök többnyire egészségesen születnek, a nem kívánatos eltérések a fejlődés során genetikailag kódoltan, illetve másodlagosan, az ízületfelszínek pontatlan illeszkedése következtében alakulnak ki. Az elváltozásokért több, nem domináns (recesszív) gén a felelős. A felnevelés során negatív irányban befolyásolják a diszplázia kialakulását, illetve az elváltozások súlyosságát a kutyát érő kedvezőtlen külső behatások is (túltáplálás; nem megfelelő mennyiségű és arányú fehérje, ásványi anyag és vitamin felvétele; túlterhelés, stb.).A kutya-Diszplázia (dysplasia) a kutyáknál

A diszplázia formáit tekintve megkülönböztetünk:

    csípőízületi diszplázia (HD) – (leggyakrabban ezt szokták egyszerűen diszpláziának hívni),
    könyökízületi diszplázia (ED) – (jelentősége egyre inkább nő).
    vállízületi diszplázia – (ez jelenleg még kevésbé ismert).

Fontos tudni, hogy amikor diszpláziás kutyáról beszélünk, megkülönböztetünk:

    tenyésztési szempontból diszpláziás kutyát,
    (a betegséget ugyan hordozó, röntgennel is igazolható, nem megfelelő ízületi felépítésű, a betegséget is örökítő, de tünetmentes kutyát, ami, de gyógykezelésre nem szorul)
     
    klinikailag diszpláziás kutyát.
    (a betegséget hordozó, röntgennel is igazolható, nem megfelelő ízületi felépítésű, a betegséget örökítő és a betegsége miatt mozgászavarral járó, sánta, kezelésre szoruló kutyát)

A diszplázia megelőzési lehetőségei

A diszplázia (mint örökletes betegség) elkerülése érdekében az egyik legfontosabb dolog a megelőzés. Akár mint tulajdonosok, akár mint későbbi tenyésztők lehetőség szerint ne vásároljunk olyan kutyakölyköt – különösen a nagytestű, valamint a diszpláziára hajlamos fajták esetén -, akinek a szülei (esetleg nagyszülei) nem voltak diszpláziára szűrve. A szülők diszplázia szűrésének eredményét (vagy annak másolatát) kérje el a tenyésztőtől (akár csak a szülők törzskönyveit), ne elégedjen meg a szóbeli tájékoztatással.

Ha tenyésztők vagyunk, ellenőrizzük folyamatosan a tőlünk származó kölykök ill. tenyészkutyáink testvéreinek szűrési eredményeit is. A kölyökkutyát rendszeresen vigye állatorvosi vizsgálatokra. Kérje meg az állatorvost (ha külön nem vizsgálta), hogy vizsgálja meg a kiskutya járását, mozgását, szükség esetén vizsgálja meg csípő-, váll-, és könyökízületeit.

Fontos:    A kölyökkutya táplálásánál kerülje a fehérje, és a kalcium túladagolást!

Válasszon szuper prémium tápot a kölyökkutyának,mivel a kölyökban való helyes táplálás nagy mértékben befolyásolja a fejlődés,növekedés helyes kialakulását a késsőbbi betegségek megelőzhetők!

Pro Pac szuperprémium formula, a gondtalan és egészséges táplálkozás>>
A kölyök mozgatása során kerülje a túlterhelést, azaz ha elfárad, ne erőltesse a mozgást. Mindemellett amozgásszegény életmód sem jó, mert a farizomzat, és a csípőízületek normális fejlődése igényli a megfelelő mozgást. A mozgás intenzitását óvatosan lehet csak növelni, különösen a fél éves kor alatti (diszplázia előszűrésen még át nem esett) kölykök esetén lehet veszélyes a túlzásba vitt tréning.

Diszplázia szűrés:Fél éves korban minden nagytestű ill. diszpláziára hajlamos kistestű kutyát nagyon fontos diszplázia előszűrésre vinni, hiszen a súlyos esetek nagy része ekkor már kiszűrhető.Mind fél éves kor előtt, mind a későbbiek során azonnal forduljunk állatorvoshoz, ha a kutyánk sántít, vagy bármilyen mozgászavart mutat. Egy éves kor után a fajta klubnak megfelelő időpontban csináltassuk meg a végleges diszplázia szűrést.Ne feledkezzünk meg róla, hogy a könyökizületi (elülső végtag) diszplázia majdnem ugyanolyan gyakori, mint a csípődiszplázia. Ezért ha már csípő szűrésre visszük a kutyánkat, egyúttal kérjünk könyökdiszplázia szűrést is. Ráadásul egy bódításban megoldható a két szűrés, és kisebb kockázattal/költséggel jár, mintha később, külön vissza kellene menni könyökszűrére.

A diszplázia szűrés eredményét beszéljük meg egy megfelelő szakemberrel (állatorvossal), aki segít majd értelmezni az eredményt. Például az “enyhe diszplázia” tenyésztői minősítés esetén nem árt tudni, hogy ez nem számít kifejezetten rossznak, sőt ezzel még az adott fajtánál tenyésztésre is javasolt lehet a kutyánk.
Ha pedig kiderült, hogy súlyosan diszpláziás a kutyánk, ne essünk pánikba és keressük meg az állatorvosunkkal együtt a kutyánk számára legjobb felépülési lehetőséget.
Ebben az esetben már érdemes speciálisan ortopédiával foglalkozó állatorvos segítségét kérni, akitől részletes tájékoztatást kapunk, hogy melyik az a műtét, illetve kezelés, amitől a legjobb eredmény várható a kutyánk teljes értékű, fájdalommentes mozgása érdekében.

Az időben észlelt, középsúlyos esetek nagy részénél az ebben a korban felfedezett betegség további súlyosbodása csökkenthető a megfelelő gyógyszeres kezelés, a megfelelően átalakított táplálkozás és mozgásprogram segítségével. Valamint a klinikai tüneteket is mutató súlyos esetek nagy részében műtéttel még megelőzhető a teljes csípőarthrózis kialakulása.

A diszplázia és a táplálkozás

A diszplázia kialakulása alapvetően genetikai okokra vezethető vissza. A genetikailag nem megfelelő csípőízületi alakulást öröklött kutyák esetében a betegség kialakulásának mértékét, és az ebből eredő klinikai tüneteket a nem megfelelő táplálkozás jelentősen befolyásolhatja.

A helytelen táplálkozás hozzájárulhat a betegség kialakulásához, a már meglévő betegség romlásához, de soha nem ez a betegség kiváltó oka.A két legfontosabb táplálkozással kapcsolatos hiba a fehérje, és a kalcium túletetés.

Mind  a fehérje, mind a kalcium indokolt mennyiségénél, vagyis a megfelelő minőségű táplálékban lévő mennyiségnél magasabb arányú etetése a hosszú csöves csontok túlságosan gyors, idő előtti növekedéséhez vezet. Az ízületek lágyszervi alkotóelemei, illetve az izomzat fejlődése nem képes követni a csontok túlzott növekedését. Ebből eredően laza ízületi alakulás, izomzatbeli deficit, mozgászavarok léphetnek fel, ideális alapot teremtve a betegség kialakulásához, romlásához. A kalcium és fehérje túletetés mindemellett alapvetően hozzájárulhat más mozgásszervi betegségek kialakulásához is, mint például a csonthártyagyulladás, ízületi porcleválások (OCD), könyökdiszplázia stb.

A fehérje túladagolás elkerülése érdekében csak a kutyatápok csomagolásán előírt mennyiségű tápot adjunk kutyánknak a növekedés stádiumában. Ha ezen kívül mást is kap enni a kutya, az fehérjében (húsban) relatív szegény táplálék legyen, illetve az a kevés fehérje (hús) jó minőségű, például színhús legyen. Az esetleges többlet táplálék fontos hogy rostban gazdag legyen (növényi rostok, rizs, zöldségek).

A kalcium túladagolás elkerülése érdekében ne használjunk külön csonterősítőket teljes értékű tápok mellett, mert az úgynevezett teljes értékű kutyatápok eleve nagy mennyiségű csonterősítőt tartalmaznak. Ugyancsak lényeges, hogy ha vegyes táplálékot, illetve nem teljes értékű kutya tápot, vagy konzervet adunk kutyánknak csak törzskönyvezett, állatorvosoknál, állatpatikában kapható csonterősítőt használjunk kalcium kiegészítésül. A humán patikákban embergyógyászati célra használt csonterősítő porok és tabletták kalcium-foszfor aránya nem megfelelő a kutyák számára, ilyen termékeket soha ne használjunk! Ugyancsak fontos hogy a kalciumpótlásra használt csonterősítő tablettákat csak kúraszerűen szabad használni. Ne használjuk folyamatosan, hónapokon át, mert az kalcium túladagoláshoz vezethet. A tabletták napi adagjánál pedig inkább a dobozon ajánlott alacsonyabb dózist használjuk.Fontos megjegyezni, hogy a fentiek csak tényleg nagyon jó minőségű, teljes értékű kutyaeledelek esetén érvényes!
Az ízületi porc egészséges fejlődéséhez további kétféle (porckopás gátló), állatgyógyászati forgalomban kapható anyag járulhat hozzá. Ezek a glükozaminoglikán, valamint a kondroitin szulfát.

A glükozaminoglikán számos állatgyógyszerben, és állati táplálék-kiegészítőben szerepel. A termékeket általában csak a bennük található glükozaminoglikán koncentrációja, és ezek felszívódása különbözteti meg.A kondroitin-szulfát csak kevés állatgyógyászati készítményben szerepel.

chondroitin forrást tartalmazó kiváló minőségű kutyatápok:

NutraGold Holistic Salmon & Potato ízületi porcvédő>>

NutraGold Holistic Adult Formula ízületi porcvédő>>

NutraGold Holistic Lamb & Riss ízületi porcvédő>>

NutraGold Holisticp Large Breed Puppy ízületi porcvédő>>

NutraGold Holistic tápcsalád ízületi porcvédőt tartalmaznak>>

Ezek a porcépítő anyagok beépülve az ízületi porcba fokozzák annak ellenálló képességét, és javítják  regenerációs készségét. Lehetőség szerint e készítmények esetén se használjuk a hasonló hatóanyag tartalmú humán készítményeket, mert felszívódásuk, hatékonyságuk nem pontosan ismert a kutyák esetében.A kutya-Diszplázia (dysplasia) a kutyáknál

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban és kondroitin-szulfátban gazdag táplálék-kiegészítő>>

(forrás: diszplazia.hu)

www.hellodog.hu

Megosztom