A kutya-védőoltás lehetséges mellékhatásai

A kutya-védőoltás lehetséges mellékhatásai

A kutya-védőoltás lehetséges mellékhatásai

A kutya-védőoltás lehetséges mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, így a védőoltásnak is lehetnek mellékhatásai.

Általában a védőoltásnak nincs semmilyen mellékhatása a beadást követően.
Előfordulhat azonban, hogy a védőoltást követő pár óra múlva, az alábbi felsorolásból néhányat vagy mindegyiket tapasztalja a gazda a kutyáján. Ha ezek a mellékhatások egy vagy két napnál tovább tartanak, esetleg jelentős közérzet romlást okoznak az állatának, konzultáljon állatorvosával.

  • rossz közérzet
  • helyi duzzanat az védőoltás helyén
  • hőemelkedés, enyhe láz
  • étvágytalanság és bágyadtság
  • tüsszögés, enyhe köhögés, orrfolyás valamint egyéb légúti tünetek 2-5 nap  múlva, ha orrba cseppentős vakcinát kapott

Nagyon ritka, de kritikus beszámítás alá eső mellékhatás az allergiás reakció, amely percek alatt vagy néhány órán belül alakul ki a védőoltás beadása után. Ezek a reakciók életveszélyesek lehetnek és sürgősségi ellátást igényelnek! Azonnal keresse fel állatorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli.

  • folyamatos hányás vagy hasmenés
  • viszkető, egyenetlen felületű bőr /csalánkiütés/
  • az orr, nyak, szemkörnyék, pofa duzzanata, ödémája
  • súlyos köhögés vagy nehezített légzés
  • ájulás, összecsuklás

A védőoltás után, a bőr alatt egy apró kemény csomó alakulhat ki. Ennek a csomónak néhány hét alatt el kell tűnnie. Ha a csomó az oltás után 3 héttel is megvan, esetleg növekszik keresse fel állatorvosát.A kutya-védőoltás lehetséges mellékhatásai

Mindig tájékoztassa állatorvosát arról, ha korábban már volt valamilyen tünet a fentiek közül védőoltást vagy gyógyszer beadását követően! Ha kétségei vannak arról, hogy előfordult-e már allergiás reakció, akkor a védőoltást után  1/2 – 1 órát várjon mielőtt, hazamennének a  rendelőből.

A kutya-védőoltás lehetséges mellékhatásai

forrás:

Dr Pallagi Attila állatorvos

Ajánlott oltási program kiskutyáknak

A kutyák veszettség elleni kötelező védőoltása alapvetően az ember egészségvédelmét szolgálja. Hazán ebben a járványvédelmi intézkedésben világviszonylatban is az élen járt. A II. Világháború idejére az ország területe mentesült az addig mindig is jelen levő járványtól. Még 1944-ben is szervezetten folyt az oltás, noha volt miért aggódni a veszettségen kívül is. Ami megvalósítható volt a szörnyű gazdasági és társadalmi megpróbáltatások évtizedeiben, nem lehet elvárhatatlan a mai helyzetben.

Az állatról emberre terjedő betegségek elleni védekezésként született 81/2002. (IX.04.) FVM rendelet előírja, hogy veszettség elleni védőoltással egyidejűleg a kutyákat széles hatású féregellenes készítménnyel is kezelni kell, ami tabletta beadását jelenti. Talán nem közismert, hogy a kutya közvetítésével az embert is fertőzni képes élősködők az emberben más fejlődési utat választanak, mint az eredeti gazdában. Ezért a fertőződés tényének már a megállapítása sem egyszerű, a kezelése pedig még kevésbé. A kutya (és a macska) belső parazitáktól való mentesítése viszont jól megoldható, viszonylag egyszerű feladat, indokolt tehát hangsúlyt fektetni rá. Csakúgy, mint a kutya saját megbetegedéseinek megelőzésére, melyek közül tucatnyi fertőző kórok ellen jól felkészíthető a kutya immunrendszere különböző egyéb védőoltásokkal.

A kutyusok immunrendszere nincs felkészülve a nagyvárosokban felerősödött fertőzőképességű vírusokra, baktériumokra, ezért szükséges rendszeres oltásuk.

Az első oltást 6 hetes korban célszerű a kiskutyának beadni. Ez az a kor, mikor az anyától kapott passzív védelem megszűnik, és meg kell kezdeni az állat aktív immunitásának a kialakítását. Az aktív immunitást vakcinák alkalmazása, illetve a környezetben előforduló kórokozókkal való találkozás alakítja ki. A kutyusok immunrendszere nincs felkészülve a nagyvárosokban felerősödött fertőzőképességű vírusokra, baktériumokra, ezért szükséges rendszeres oltásuk. A vakcinákban nincsenek megbetegedést kiváltani képes kórokozók, ezeket csak elölt, illetve egyéb módon inaktivált, nem megbetegítő formában tartalmazzák.

 

Ajánlott oltási program kiskutyáknak

A kialakított immunválasz mértékét ismételt oltásokkal erősíthetjük, ezért fontos az oltási program pontos betartása. A szervezet védekező rendszerének a megfelelő válaszhoz időre (kb. 10-12 nap) van szüksége, ezért nem érdemes túl gyakran oltatni állatunkat. Megfelelő védettséget a vakcina csak egészséges szervezetben képes kialakítani, ezért beteg kutyákat csak meggyógyulásuk után oltunk. A kis jövevény új tartási helyén csak bizonyos várakozási idő, 3 nap után kapja meg első oltását, ha az addig még nem történt meg. A védőoltások közül csak az 1 éves korig adott két veszettség elleni védőoltás kötelező, de az állat megbetegedését, különösen, ha sok kutyával találkozik, csak a többi oltással előzhetjük meg biztonsággal. Nagy kutyaközösségekben az általánosan használt kórokozók mellett Corona vírusos bélgyulladás ellen is ajánlott oltani kedvencünket.

Kutyánk sétáltatását először a harmadik (fertőzött területen a negyedik) oltást követő 1 hét múlva kezdjük meg.

Ajánlott oltási program kiskutyáknak

www.hellodog.hu

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.