A kutya viselkedése

A kutya viselkedése

A kutya viselkedése

A kutya viselkedése, magatartása, fülei, szeme és szája a kifejezések sokaságára adnak módot. Ezekkel az arckifejezésekkel és mozgásával illetve akusztikai jelzőrendszerével a kutya környezete számára igen változatosan fejezheti ki, hogy az adott pillanatban milyen hangulatban van. Mindazok a különböző kedélyállapotokra jellemző kifejezések és jellegzetességek – arckifejezés, testtartás, mozgás, stb. amelyek a farkasnál megtalálhatók, a kutyánál is fellelhetők. A különbség csupán az, hogy a kutya a kérdéses cselekvéseket nem hajtja végre olyan nagy pontossággal. A farok nélküli kutya persze nem csóválhatja a farkát; a lelógó fülű eb nem adhatja kedélyállapot-változásának ugyanolyan jeleit, mint a farkas. Hosszú szőrű kutyáknál például a szőrzet elrejti az arckifejezés finomabb árnyalatait.

Dühös és támadó kutya

A kutyánál legkönnyebben felismerhető és az ember számára gyakorlatilag legfontosabb viselkedés: a támadó hangulat. Az agresszív magatartásnak vannak különféle finom részletei, amelyekből ennek mértéke is felismerhető. Ha a kutya viselkedése agresszív állapotot mutat, fülei mindig felfelé merednek, és határozottan előre állnak. De nem úgy, hogy a fülek befelé egymással szemben állnak. A lelógó füleket a kutya hasonló módon tartja a fül alsó része határozottan kifelé áll, és a lelógó rész a lehető legnagyobb mértékben kimered. Ha a támadó hangulat erős, annál inkább felhúzza felső ajkát; tépőfogai körül – mégpedig az “ellenség” felé eső oldalon – mindig erősebben. Ugyanakkor az orr felső része ráncossá válik. Támadó hangulatban az állat szőre gerince középvonala mentén felborzolódig – a martól egészen a farok közepéig. Rendkívül agresszív hangulatban a testrészeken a szőrzet két-öt másodpercen belül felborzolódig, miután a kutya valami izgatót látott. Enyhén agresszív állapotban mintegy 30 másodpercbe is beletelik, míg ez a hormonális úton kiváltott reakció megjelenik.

A farkasnak a gerinc és a farok középvonala sötét színű, a hátszőrzetét felmeresztő farkasnak ez a sötét rész hangsúlyozottibb, s ily módon az állat nagyobbnak, “tekintélyesebbnek” látszik. A kutyáknál a hátszőrzet gyakran egyszínű. Sima szőrű kutya hátán azonban a felmeresztett szőrvonal sötét csíknak tűnik, ha a kutya nem túlzottan világos színű.

Bizonytalan vagy fél?

A kutya viselkedése azonban lehet bizonytalan vagy félelemmel teli. Ez különböző mértékű félelem. Az esetek nagy részében azonban ez csupán néhány pillanatnyi bizonytalanság vagy alsóbbrendűségi érzés. Az olyan határozott erős félelem, amely például a hasonló állatok vagy bármilyen más lehetséges ellenfél előli menekülést váltja ki, kivételes – mind a farkasnál, mind a kutyánál. A túlságosan könnyen kiváltható menekülés tudniillik a kutya komoly hátrányára lehet. A hasonló állatok előli menekülés gyakran teljesen céltalan, és maga a menekülés is kiválthatja a hajkurászást. l. A rendkívüli félelem esetén azonban a kutya mindig hátrafelé lelapítja (lesunyja) füleit, egyidejűleg pedig szája sarkait messze hátra húzza

A kutya is tud örülni!

Az agresszivitáson és a félelmen kívül egy sor más hangulat is megfigyelhető a kutya viselkedésében és kifejeződhet a kutya pofáján. Lehet a kutya éber, ha távoli eseményekre figyel, vagy bizonytalan. de talán amit i gazdák a legjobban ismerünk: a tökéletesen elégedett hangulat, valamint a játékra való felhívás.

A nyugodt, elégedett hangulat számos kutyánál egy különleges jelben nyilvánul meg, amit – jobb kifejezés híján – “mosolynak” nevezhetünk. Ha a kutya nyugodt, és mindennel, valamint mindenkivel elégedett, akkor szája sarkánál vagy kissé fölötte – amennyiben szája sarkaiban a bőr kellően mozgékony – apróbb ránc jelenik meg. Figyelő helyzetben ez a “mosoly” egy csapásra eltűnhet. Ha viszont a kutya örül a simogatásnak, a mosoly a fej és a hát lassú simogatására, vagy a nyak és hasrész vakargatására elmélyül. Egyszerű örömteli hangulatban – például ha a gazda belép a helyiségbe – a mosoly megmarad, vagy akár még el is mélyül. A mosolygó kutya nyilvánvalóan teljesen boldog.

A kutya általános testtartása és bizonyos mozgások elvégzési módja ugyancsak különféle kedélyállapotok kifejezője. A kutya végezhet bizonyos önmutogató tevékenységet, ami különböző fajta mozgások elvégzéséből áll. Ilyen például a kaparás – nem amikor ás valamit-, ami jellemzően magamutogató magatartás.

A kutya viselkedésének formái

Az etológusok nagyjából megegyeznek abban, hogy az állatok valamennyi viselkedési formáját gyakorlatilag nyolc-kilenc csoportba sorolhatjuk. A kutya viselkedésmintáinak felosztása a következő:

Táplálékfelvétel, Harci viselkedés, Szexuális viselkedés, Gondoskodó (anyai) viselkedés, Felhívás gondozásra, Ürítés (kiválasztás), Csoportos összehangolt tevékenység

Olvassd tovább cikkeinket>>>

Mit ugat a kutyám?

Csak az én kutyám viselkedik ilyen furán?

Megosztom