A Kutyatáp-Kutyatápok kalauza

A Kutyatáp-Kutyatápok kalauza

A Kutyatáp-Kutyatápok kalauza

Nagyon sok fajta kutyatápot lehet kapni manapság. És nagyon sok kutyatáp bizony nagyon rossz a kutyánk számára. Nézzük meg alaposabban, mit is vásárolunk!

Mindenekelőtt leszögezhetjük,hogy ha jó szuper prémium kutyatápot vagy macskatápot választasz és megnézed az árát, a gazdit-már mint téged-elkapja a rémület az ár láttán! Ne tévesszen meg! A jó minőség magasabb ár? Nem minden esetben! Miért is?
Mert csak az árat nézed és nem veszed figyelembe,hogy mekkora mennyiségre gr/nap van szüksége az adott állatnak. Ezen profi tápok magas emészthetőséggel és beltartalmi értékekkel bírnak, ezálltal kis mennyiséget kell etetni belőle. A jól megválasztott kutyatáp vagy macskatáp kevesebbe kerül hosszú távon, mintha olcsó minőséget vásárolsz. Csak egy átlagos példa: Pro Pac Ultimate kategóriában egy 10 kg-os kutya napi adagja 110gr/nap (csirke vagy legyen az bárány rizs)még aktív mozgás mellett is elegendő és ha kiegészíted egy nagyon jó minőségű konzerv eledellel, megdöbbentő szám lesz az eredmény.A Kutyatáp-Kutyatápok kalauza
Számolj utána kb. 150-200 ft/nap,ennyi kell,hogy minőséget adj! Meglepő sokan nem is gondolnák csak a zsák árát nézték de,hogy abból meddig eteti kedvencét arra nem is gondol.Ja, bocsánat ne feledjük a következőt se, ebben az adagban minden megfelelő arányban és mennyiségben megtalálható úgy mint fehérje,zsír,ásványi anyagok vitaminok stb. A nagyobb kiszerelés megvásárlása még gazdaságosabb! És akkor itt van a “kutya elásva” megveszed az olcsónak mondott és egyszerre valóban kevesebbet fizetek tápot. Amikor otthon elkezded etetni és megnézed az etetési útmutatót akkor van a meglepetés, mert sok sok ilyen tápnál 50-80-100 gr/nap eltérés mutatkozik többre jön ki az etetés, előbb elfogy a kaja és te 2-szer 3-szor vásárolsz míg aki megvásárolta a drágábbnak vélt tápokat 1-szer vásárolt. Másik érv és szempont, megközelítőleg sem ugyanazt a minőséget adtad kedvencednek. Kisebb mennyiség jól emészthető és hasznosuló táplálék kevésbé terheli meg a gyomrot és a beleket. Nagyobb testű kutyáknál ezen arányok 200-300-vagy akár400 gr/nap etetési eltérést is mutathatnak. Csak zabál” a kutya és te pedig kedves gazdi drágábban jössz ki a rosszabb minőséggel!A Kutyatáp-Kutyatápok kalauza

Mire figyeljünk a táp kiválasztásakor?

1. Törvényi előírás kötelezi a gyártókat arra, hogy csökkenő sorrendben tüntessék fel a csomagoláson, hogy milyen összetevőket tartalmaz a kutyatáp. Ez azt jelenti, hogy az összetevők sorrendjéből következtetni tudunk a táplálék minőségére. Vigyázat! E szabály kivédésére is vannak jól bevált cselek! Ha ugyanis a kevésbé kívánatos összetevőket több elemre bontják, több részletben ugyan, de hátrébb kerül a csomagoláson.

2. Csirkés, vagy csirke ízű nem feltétlenül jeleni azt, hogy valóban tartalmaz értékes tápanyagokat az adott termék. Ugyanez elérhető egy gyenge minőségű alapanyagokat felsorakoztató tápból, mesterséges íz fokozó alkalmazásával. Ezzel a trükkel kedvencünk sajnos nagyon szereti majd a számára egyáltalán nem egészséges eledelt.

Ne feledd tehát, az ízletesség nem egyenlő a minőséggel.

3. Alacsonyabb minőségű tápok előszeretettel alkalmazott, de kerülendő összetevői az állati eredetű melléktermékek: csont, bél, pata, köröm, bőr, toll, gyomor, tüdő, bőr, szőr, faggyú zsiradék. Szintén egy nagy kalap, nem túl értékes tápanyagforrást jelöl a vágóhídi,- konzervgyári,- és élelmiszeripari hulladék elnevezése. Ezekből készül húsliszt, halliszt, mely egy lapon sem említhető a valódi hússal.Természetesen ez nem azt jelenti,hogy ez nagy bajt jelent a kutyád számára csak sokat eszik kevesebb a beltartalmi érték és kissebb az emészthetősége, meg ami hasznosul az állat szervezetében már ha ez nem baj, szerinted? ezt a “gyorséttermi” kajákhoz lehet hasonlítani,csak eszem csak eszem és..az eredmény ismerős mindenkinek!

4. Növényi eredetű melléktermékek sem túl bizalomgerjesztő egy összetevői listában. A kutya sokszor egyáltalán nem tudja megemészteni őket, ilyen például a dió vagy mogyoróhéj, egyes gyümölcs magvak,takarmány kukorica,”fű,fa,bogár” ha viccesen akarjuk meghatározni.A kutyák és macskák ragadozó állatok még ha háziasítva lettek és sok sok féle eltérő fajt is tenyésztettek ki.A legfőbb táplálékuk a hús és abból is a vadhús,bárány,és halfélék ezek alkotják a fő táplálékot,mellette még őseik vagy a most is vadon élő társaik külömbözö gyümölcsöket is fogyasztanak,de még nem láttunk kukorica földeken legelésző vadállatokat.
Természetesen vannak jó minőségű növényi eredetű táplálékok amiket tud a szervezetük hasznosítani stb.

5. A szín nem minden. Ha a táp nem tartalmaz elegendő minőségi tápanyagot, mesterséges színezéssel elérhető a kívánt hatást. Sose válassz tehát szín alapján! Nem jelent semmit! Sőt az igazán profi szuper prémium vagy holisztikus tápok nem színesek és szaguk is csekély.Vagy a nagy multi gyártók előszeretettel alkalmazzák az egyszerű konyha sót, mint ízesítőt és ez nem mesterséges adalék,de arra elég,hogy az állat rákattanjon.Ezért is van az a gyakorlatban,hogy a szuper tápokra nehezebb rászoktatni a kutyust, mert ezekben nincsenek ilyen adalékok.

6. Figyeljünk! Mennyi adalék anyagok ízesítőt, mesterséges színezőt, tartósítószert tartalmaz a termék. A legjobb, ha egyáltalán nincs benne.Ne csapd be önmagad,hogy egy prémium száraz táp lehet annyira olcsó mint ahogyan a reklámokban látod.Mikor az alapanyag eleve drágább mint a kész termék akkor tedd fel magadnak a kérdést, milyen minőséget vásároltál kedvenced számára.

7. A száraz tápok nedvességtartalma mindössze 5-12%. Ezért, ha ezzel etetjük a kutyát, különösen figyeljünk rá, hogy fogyasszon elegendő mennyiségű vizet.A legfontosabb szemelőt tartani a tápválasztáskor a táp beltartalmi értékeit,fehérjék zsírok vitaminok ásványi anyagok, esetleg tartalmaz e speciális kiegészítőt pl.ízületvédőt.A legfontosabb amit fel sem tüntetnek a legtöbb esetben a silány eledeleknél biztosan nem a tápok emészthetőségi arányát, 80%-90%-ban legyen emészthető az a táplálék akkor elmondhatod,hogy jó minőséget kaptál a pénzedért és kutyád vagy cicád is jó bőrben lesz ezektől a táplálékoktól.

8. A konzervek általában ízletesebbek a kutyák számára.Vagy a házi készítésű eledelek.Tapasztalatunk alapján ezért inkább a gazdik választják ezt a megoldást,De ezeket csak kiegészítőként érdemes adni az állatnak és ebből sem elhanyagolandó a jó minőség,hogy ne csak “löttyöt” ill. szaftos vizet vásárolj neki.A jó minőségű magas hústartalmú konzerv eledelek ára is bizonyítja,hogy pár száz forintért nem lehet színhúst kapni!Természetesen a jól elkészített főzött (fűszer nélküli) husok,zöldségek nagyon jó kiegészítők lehetnek a száraztápok mellett.De a mindenféle konyhai maradékok összeöntögetése és ennek etetése nem ajánlatos mivel nem malacot nevelsz!A sok szénhidrát tészták,sok kenyér,és édességek hosszútávon betegségekhez, elhízáshoz vezetnek amit később csak állatorvosi kezelésekkel lehet helyrehozni és a “gatyádat” is kifizeted.

9. Biztos lehetsz benne, hogy helyes úton jársz a kutyád táplálásában, ha az alábbi tüneteket felleled rajta: fényes csillogó bunda, erős csontozat, ép fogak, a szabályosan működő emésztés, természetes mozgás még idősebb korban is mindig vidám közérzet,aktívitás.

10. Ne felejtsd el, hogy figyelj rá, mekkora kupacokat rak le kedvenced, amikor üríti táplálékát. Ha a kutyád jó minőségű, könnyen emészthető, és magas beltartalmi értékű tápot kap a szervezete által magas százalékban hasznosítható, értékes tápanyagokat tartalmazó tápot fogyaszt, akkor az a bizonyos kupac kisebb. Rossz táp esetén pedig nagyobb.Szóval még egy érv a jó minőségű táp mellett,kevesebb melód lesz a kutya kaki eltávolítás terén.
De nem ez a legfőbb érv,a legfontosabb az,hogy egészségesen tápláljuk kedvencünket,ezzel meghosszabbítva életét és aktív életminőséget biztosítsunk számára!Ne feledd a jó és helyes táplálkozás mellett a legfontosabb az aktív élet a sok mozgás biztosítása kutyád számára, ez elengedhetetlen fizikailag és mentálisan is!

Soha ne tévesszen meg egy állat mérete egyaránt szükségük van a mindennapos aktív mozgásra kis-közepes-nagyméretnek egyaránt! A jó minőségű táplálkozás nem helyettesíti a sok mozgást és az  energia levezetését,a sok és aktív mozgáshoz pedig elengedhetetlen a jó táplálék! Felhívjuk a figyelmed,hogy a két dolog nincs egymás nélkül.

A kölyök kutyák pedig különös odafigyelést igényelnek mindkét területen a megfelelő fejlődésük és egészséges felnőtté válásuk érdekében. Kisebb termetű kutyáknál általában 8-12 hónap, nagyobb társaiknál lassabb 18-24 hónapos korig tart a teljes kifejlődés. Ezen életszakasz a legfontosabb,hogy egészségesen fejlődjenek és a napi energiafelhasználásukat is kielégítsük,ez nem jelenti azt,hogy a felnőtté válással befejeződött volna a gondoskodás, legyen az kutya vagy macska. A helyes táplálkozása mozgása és nevelése ápolása tovább folytatódik csak más más táplálékra van szüksége attól függően,hogy esetleg mire tenyésztették vagy neveltük, gondolunk itt munkakutyákra,sportkutyákra,mentő és segítő kutyákra vagy egy egészséges házi kedvencre stb..

Ha szeretnéd kutyádat a legjobb és legegészségesebb módon etetni, ÉS NEM VAGY GYAKORLOTT EZEKBEN a feladatokban,bátran vedd igénybe elérhetőségeinket, mindenképpen kérj egyedi tanácsot ajánlatot minőség és árkategóriában a kedvenced számára. Fontos az állat kora,fajtája,és jelenlegi súlya,esetleges érzékenység vagy allergia és betegség!

Kedves gazdi reméljük hasznodra válik cikkünk és segítséget nyújtottunk a megfelelő táplálkozás kialakításában.
Regisztrálj áruházunkban,legyél a törzsvásárlónk. Iratkozz fel hírlevelünkre.

Hellodog csapata>>

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.