Agarak-Afgán agár

Agarak-Afgán agár

A középkorban rendkívül népszerű volt az agár; királyok és uralkodók kedvenc kísérője, de az egyik főszereplője a látványos falkavadászatoknak is. A modern idők, legalábbis kezdetben, nem túlzottan kedveztek az agaraknak, letűnt a fényes falkavadászatok ideje is; újabban azonban ismét divatba jöttek, amit elsősorban az agárversenyek népszerűségének köszönhetnek, és talán annak is, hogy rendkívül elegáns megjelenésű kutyák.

Agarak

 Kecses, karcsú, villámgyors, “szemmel vadászó” kutyák. Származásuk ősrégi, bár eredetük titokzatos és homályos; sokan úgy vélik, ezek az állatok voltak az első vadászkutyák. Annyi bizonyos, hogy a kőkorszakbeli ember a mamutok és az orrszarvúak pusztulása után rákényszerült a kisebb, de sokkal gyorsabb és félénkebb vadállatokra; ezeket a zsákmányállatokat nagy távolságokon át követte az akkoriban Eurázsia területén keresztülhúzódó sztyeppeken. Ez a nyílt, nagyon kevés fedezéket nyújtó terep lehetett az első olyan terület, ahol az ősembernek vadásztársra – kutyára – volt szüksége; ezek a kutyák lehettek a mai agarak ősei. Számos Kr. e.-i időkből származó rajzon, barlangfestményen olyan kutyákat ábrázoltak, amelyekben ráismerhetünk az agárra; a legrégibb ilyen lelet Európából, a Majna melletti Frankfurtból származik, kora kb. 10-11 ezer éves lehet. A többi bizonyíték lényegesen fiatalabb. A Kr. e. 2000 évvel az egyiptomi emlékműveken és hieroglifákon már felbukkannak az agarak: fölemelt farokkal a győzelmet, a bátorságot, leeresztett farokkal a vereséget, ill. a félelmet jelképezték. Később, a római idők feljegyzéseiben is találhatók ~ra utaló motívumok, egyebek között Ovidius is megemlíti őket mint nagyszerű vadászkutyákat; Salamon király a Példabeszédek Könyvében ugyancsak hivatkozik az agarakra.

A 16. sz.-tól kezdve szaporodnak az utalások, bizonyítékok; ez idő tájt már beszélnek olyan hatalmas, robusztus termetű agarakról – feltehetően az  ír farkaskutyáról, amelyek szarvasra, ill. farkasra vadásztak, továbbá emlegetnek nyúl- és rókavadászatokon bevált, közepes termetű agarakat is.

Agarászat

Régi sport, amely során a nyulat v. a rókát – agarak segítségével ejtik el. A vadat vizslák,  kopók ugrasztják ki a rejtekhelyéről, majd elengedik a hosszú lábú, gyors, rendkívül éles szemű agarakat, amelyek néhány perc alatt utolérik a nyulat, elfogják és addig őrzik, míg a vadászok lóháton odaérkeznek.

Az agarászat Mo.-on is népszerű sport volt valamikor. A múlt sz. első felében sorra alakultak az agarász egyletek, amelyek ismerkedésre, szórakozásra nyújtottak jó alkalmat, sőt az abszolutizmus korában, amikor a politikai élet szünetelt, nemzeti jelentőségük is volt. A futtatás v. verseny egy lényeges dologban különbözik a vadászattól: az agarászat lényege a préda megölése; a futtatás során ennek szinte nincs is jelentősége, hiszen itt elsősorban az erő, a kitartás, a gyorsaság összemérése a cél a versengő állatok között.

Az agarászat újkori története Angliában kezdődött. Norfolkban 1776-ban alakították meg az első versenyklubot és 1780-ban már futtatásokat is rendeztek. Kezdetben élő nyulat hajszoltak a kutyák egy futópályán, később ezt kitömött és mechanikusan mozgatott, végül pedig elektromos futóművön húzott műállatokkal helyettesítették. Németországban mintegy 100 évvel később vezették be a versenyeket.

A nagyobb szabású versenyeken fogadásokat is kötnek, de a futtatás elsődleges célja a résztvevő kutyák gyorsaságának és ügyességének összemérése. Angliában pl. kétféle versenytípust ismernek: az ún. felvezető és az irányított (hajtott) futtatást. Az előbbinél a teljes mezőny az elöl haladó felvezető után sorakozik fel a pályán, s amikor a nyulat kiugrasztják rejtekéből, a felvezető meggyőződik arról, hogy elég jó erőben van-e a vad, majd mintegy 80 méternyi előnyt ad neki, és csak azután indítja a versenyzőket. A másik típusnál a versenyzők és a nézők a pálya oldalánál gyűlnek össze, a felvezető és a kutyák egy vászonponyva mögött sorakoznak fel. A hajtók dolga, hogy a nyulakat egy vonalban tartsák és a rekeszek felé tereljék. Egyidejűleg legfeljebb két kutyát engednek szabadon. A bírák gyorsaság, előzés, fordulat, ill. eltérítési készség, az áldozat elejtése, ill. a menekülő utolérése szerint pontozzák a kutyákat.

Manapság egy-egy agárverseny társadalmi eseményszámba megy néhány országban. Nem egy versenypálya berendezése, felszerelése felér a legújabb luxus hotelekével. A televízió is nagymértékben hozzájárul a napról napra népszerűbbé váló sport rajongóinak gyarapításához. Az agárversenysport napjainkban elsősorban Angliában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában virágzik. Hazánkban is népszerűvé vált az agárfuttatás.

Az afgán agár jellegzetessége:

Nagyon méltóságteljes és érzékeny. Az idegenekkel szemben elég távolságtartó és sok benne a függetlenségi hajlam, ezért már zsengekorától kezdve gondos szocializációt és engedelmességre szoktatást igényel. Az emberek közt elterjedt tévhit, hogy nagyon buta fajta, de a butaságot ne tévesszük össze a makacssággal. Általában egy embert fogad el gazdájának, akiért mindent megtesz. Könnyen tanul, de az más kérdés, hogy engedelmeskedik-e a parancsoknak. Agár létére nem akkora a mozgásigénye, képes naphosszat egy kanapén feküdni. Nagyon kitartó, kiszemelt zsákmányát addig üldözi amíg el nem kapja.

Természete sok mindenben eltér a többi fajtáétól, meglehetősen eredeti; ragaszkodó, de hűségét nem mutatja ki annyira, mint pl. a  boxer v. az óriás  schnauzer. Gazdáját nagyon szereti, igényli is a szeretetet, de érzelemnyilvánításaiban nem olyan szélsőséges, mint más kutya. Szinte minden helyzetben megtartja az ún. három lépés távolságot. Hűséges, értelmes, rendkívül vakmerő, éber, idegenekkel szemben bizalmatlan, olykor harapós. Más kutyákkal sokszor vad, verekedős; kellemetlen ellenfél, mert hihetetlenül gyors, nagy sebességgel többször belekap ellenfelébe. Amilyen gyorsan kezdi a verekedést, olyan hirtelen abba is hagyja,általában nem ugatós.

Sok kutyatartó szerint az agár  engedetlen, nem túl kedveskedő, nemtörődöm, flegmatikus természetű. Az igazság azonban inkább az, hogy méltóságteljesen tartózkodó, nyugodt, kiegyensúlyozott, büszke kutya, amely az embercsaládon belül tökéletesen “egyenrangúnak” érzi magát, s mivel rendkívül nagy a mozgásigénye, a szédületes iramú futást kedveli, csak akkor érzi jól magát, ha sokszorosan felfokozott energiáját, futásigényét levezetheti. Ha tulajdonosa elegendő alkalmat nyújt neki, hogy megfelelő ideig szabadon száguldozhasson, ugyanolyan jó eredményeket érhet el nevelésével, mint bármilyen más kutyafajtáéval. Helytelen az a nézet, hogy az agarak nehezen nevelhetők, inkább arról van szó, hogy nagy többségüket – megfelelő tapasztalatok, rutin hiányában – rosszul nevelik.

FCI által elismert agarak a X. csoportban:

 • Afgán agár
 • Angol agár (Greyhound)
 • Arab agár (Sloughi)
 • Azawakh
 • Ír farkaskutya
 • Lengyel agár (Chart Polski)
 • Magyar agár
 • Olasz agár
 • Orosz agár (Borzoj)
 • Perzsa agár (Saluki)
 • Skót szarvasagár (Deerhound)
 • Spanyol agár (Galgo Espanol)
 • Whippet

Az afgán agár kinézete:

Az afgán agár jellegzetessége a hosszú selymes szőrtakaró. Az F.C.I. által minden szín elfogadott. Másik jellegzetessége, hogy hosszú, íves farka gyűrűben végződik. Koponyája hosszú, fején szinte hajszerű szőr található, fülét szintén hosszú szőrtakaró borítja. Orrtükre fekete, a világos színű kutyáknál a mályva szín is elfogadott.

Méretei:

 • Magassága: 64–74 cm magas.
 • Súlya:23–27 kg.

Élettartama:kb.12-14 év.

Az afgán agaraknál az etetés nagyon összefügg az igénybevételükkel. Egy rendszeresen versenyző agárnak sokkal több energiára és tápanyagra, vitaminra van szüksége, mint egy nem versenyző agárnak.  Fülledt, meleg időben sokkal jobba figyelni kell a vízháztartásukra, hogy ne száradjanak ki, és ne kapjanak hőgutát.

Nem szabad őket össze-vissza maradékkal etetni, valójában ez egy kutyának sem tesz jót. Nagyon jó minőségű tápok állnak rendelkezésre, amik közül csak ki kell választani a megfelelőt. Vannak az agarak számára speciális tápok is, kifejezetten versenyzők számára.

Megfelelő választás lehet>>

A Taste of the Wild – Wetlands Canine kutyatáp bármilyen fajta és életkorú kutya számára alkalmas, segít az egészség és a vitalitás fenntartásában.

Sport kutyák részére>>

Eukanuba platinum performance jogging & agility-aktív kutyáknak. Azoknak a kutyáknak ajánljuk, akik rendszeres szabadtéri tevékenységeket végeznek gazdáikkal, mint a futás, túrázás, kerékpározás. Ehhez az aktív életformához több energia és napi tápanyag szükséges.

Ne feledkezzünk meg afgán agarunk szőrének ápolásáról,illetve az élősködők ellen megfelelően védekezzünk.>>

Válaszunk az afgán agár részére megfelelő agár nyakörvet:

agarak-afgan-agar-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu

forás: kutyatár,wiki

hellodog.hu

 

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.