Airedale terrier

Airedale terrier

Airedale terrier
Kiegyensúlyozott, rendkívül jó idegrendszerű, könnyen nevelhető, nem szófogadatlan, nem szertelen; ragaszkodó, tanulékony, kifejezetten igényli, hogy törődjenek, foglalkozzanak vele. Szereti a vizet, kiváló futó és ugró, nagyszerű nyomkövető.

Eredete:

Az egyik leghíresebb, legnépszerűbb angol munkakutya; mintegy száz esztendeje, 1850 körül, az angliai Yorkshire városában, pontosabban annak Airedale nevű kerületében tenyésztették ki. Eredetéről a vélemények megoszlanak; a legvalószínűbb, hogy a már kihalt fekete terrier leszármazottja, de ír, welsh, sőt foxterrier vér is lehet az ereiben; ezenkívül valószínűleg némi otterhound vonalat is bevittek a fajtába.

Eredetileg vidravadászatra tenyésztették ki; feltehetően ennek köszönheti erőteljes felépítését, jó úszóképességét, bátorságát kitűnő szaglását. Volt idő amikor waterside (vízi, víz melletti) terriernek nevezték, ám 1879-ben már külön fajtaként szerepelt egy yorkshire-i kiállításon.

Az airedale terierrel ma már nem vadásznak vidrára, de képességeit manapság is világszerte sokoldalúan hasznosítják. Őrző-, határőr-, rendőr- és hadi feladatok elvégzésére egyaránt alkalmas, ezenkívül nagyszerű vakvezető, remek sportkutya (a terrierek királyának is nevezik). Vakmerően bátor és bár nem túlzottan verekedős, ha harcra kerül a sor, soha nem hátrál meg.

Kinézete:

Az egyik legnagyobb termetű, rendkívül tetszetős megjelenésű terrier. Teste négyzetbe rajzolható. Feje hosszú, balta formájú; koponyája hosszú, keskeny. Stopja (Arcorri hajlás) csekély, állkapcsa hatalmas, fogazata erőteljes. Orrtükre fekete, ajkai feszesek. Füle V alakú, tőben előrebicsaklik, szeme barna, viszonylag kicsi. Nyaka elegáns ívelésű, mérsékelten hosszú, izmos. Háta egyenes, rövid, mellkasa mély. Farka magasan tűzött, sohasem görbül a háta fölé; kétharmadára kurtítják. Színe cserbarna, a háta fekete, a feje, mellkasának alsó része, mellső végtagjai könyékig, a hátulsók pedig a combok felső részéig világos cser barnák. Szőrzetét trimmelik. A kanok marmagassága 58-61, a szukáké 56-58 cm; testtömege 22-23 kg.

Etetése:

Válasszunk részére  életkorának megfelelő  és jó minőségű tápot.Érdemes részükre aktív kutyáknak ajánlott tápot választani,mivel ők igazán élvezik a sportos életmódot.Ez a fajta terrier különösen érzékeny gyomrú ezt is érdemes figyelembe venni. 

Kölyökkorban: Happy Dog Medium Baby28 10kg Kutyatáp

Felnőtteknek: Happy Dog NATUR-CROQ BALANCE 15 kg Kutyatáp

Idős korban: Happy Dog SENIOR NATUR-CROQ 15kg Kutyatáp

Az Airedale terrier jelleme

Az Airedale terriereket főleg kotorékebként vadászatra, sokoldalú munkakutyaként tenyésztették, de terelőkutyaként is remekül megállják a helyüket. Az Airedale terrierek kimondottan élvezik a birka- és marhanyáj terelését és a szabadságot, a határtalan mezőket, ám ha nincsenek jól kiképezve, megijeszthetik és felizgathatják az állatokat.

Az Airedale terrierek nagyon energikus és határozott, értelmes és várakozással teli arckifejezésű kutyák. Nem agresszívek, viszont nem tétlenkednek, ha egy illetéktelen betolakodó közelít felségterületük felé. A hatalmas tépőfogaknak köszönhetően harapásuk erős, és súlyos sérüléseket okozhat. Az Airedale terrierek, akárcsak a többi terrier, makacs kutyák. Arra tenyésztették őket, hogy gazdáiktól függetlenül vadásszanak, így sokszor hajlanak rá, hogy a saját fejük után menjenek. De haragudni sosem lehet rájuk, hiszen rendkívül mulatságosak, kiegyensúlyozottak, szeretnek a társaság középpontjaként bohóckodni és nagyokat játszani.

Alkalmazkodóképességük szembeötlő, pillanatok alatt képesek bárhol megtalálni a helyüket. Aki Airedale terriert szeretne, készüljön fel rá, hogy rengeteg türelemre, kreativitásra és megértésre lesz szüksége a kutya sikeres tanításához és neveléséhez. A kutyaóvodákat és kutyaiskolákat az Airedale terriereknek találták ki: sokszor még így is évet kell ismételniük az  engedelmességi tanfolyamon, máskülönben nem igazán lesznek befogadóképesek semmiféle nevelési módszerre. Mindemelett szófogadó, intelligenciájából és ügyességéből adódóan könnyű kiképezni.

Egészség:

Az Airedale terrier leggyakrabban előforduló egészségügyi problémája a dermatitisz, amely együtt jár a fajra jellemző sűrű, tömött bundával. Szőrzete ugyan távol tartja az élősködőket és a nedvességet, ám ennek fejében az aljszőrzet alatt gyakran alakulnak ki bőrbetegségek.Ezért részükre ajánlható Biogance Terrier Secret Wire Coat Shampoo – drótszőrű kutyáknak ,mely a kellő tisztító hatás mellett hidratálja az érzékeny bőrt, a gyógynövény kivonatok és a hidrolizált fehérje pedig bevonó,dezodoráló, nyugtató hatásával csökkenti az irritációt és a viszketést, tisztítja és regenerálja
a károsodott bőrt.

A felnőtt kutyáknál kialakulhat csípőficam is. Az Airedale terrier hajlamos az allergiára, pajzsmirigy betegségekre, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, de leginkább a kiegyensúlyozatlan étrendből fakadó problémákra is. Az Airedale terrier gyomra különösen érzékeny, hajlamos a puffadásra. Hogy a felfúvódást, és a gyomor akár végzetes átfordulását elkerüljük, az evés és a séta közbe mindig iktassunk némi pihenőt. Ezen kívül válasszunk számára megfelelő táplálék kiegészítőt>> 

Keressünk megfelelő nyakörvet:

airedale-terrier-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu

Kutyafelszerelések>>

Az airedale terrierek népszerűek voltak az amerikai elnökök körében,az USA 29. és 30. elnökének is ilyen kutyája volt.De Woodrow Wilson, az USA 28. elnökének is Davie kutyája is airedale volt.

Yorkshire grófság Aire folyója a legelőkkel tarkított Pennine-hegységben ered, és egy szénben gazdag iparvidéken, az Aire völgyében folyik tovább, majd az Ouse-ba torkollik, utolsó 60 kilométerén hajózhatóvá szélesedve. Az itt élő bányászoknak, vadászoknak, farmereknek és állatkereskedőknek olyan egyszerű, kemény, ügyes és sokoldalú kutyára volt szüksége, melyet bármilyen célra megbízhatóan alkalmazhattak, mely egyaránt volt kiváló vadász szárazon és vízen, a fácán mellett megfogta a patkányt is vagy akár képes volt marhát terelni. A fajta kialakítása során valószínűleg felhasználták többek között az otterhoundot, a bullterriert, az Old English terriert, sőt talán a gordon szettert is, színe és apportkészsége miatt. Idővel az Aire völgyében egyre egységesebb lett a kutyaállomány, és a kialakulóban lévő, sokoldalú és megbízható új munkakutya egyre távolabbi tájakon is hívekre talált. Sokáig egyszerűen working vagy waterside terriernek hívták, de a grófságban fekvő Bingley városának nevét is viselte egy ideig a fajta, majd elsőként dr. Gordon Stadles nevezte airedale terriernek, 1878-ban. Az Aire völgyében 1864-ben tartották az első kutyakiállítást, a Kheighly Agricultural Show keretében, külön osztállyal a „broken-haired” terriereknek. Itt szerepelt az airedale is, egyelőre waterside terrier néven. A Kennel Club 1886-ban már Airedale terrierként kezdte törzskönyvezni a fajtát. A fajta „ősapjának” Rattlert tartják, akinek Airedale Jerry nevű fia még nála is nagyobb hírnévre tett szert, ő volt Ch. Cholmondeley Briar, az első CC-t elnyerő airedale terrier apja.

www.hellodog.hu

Megosztom