Alaszkai Malamut

Alaszkai Malamut

Alaszkai Malamut

Értelmes, viszonylag önálló természetű fajta, barátságos és hűséges, ugyanakkor méltóságteljes is; megvan a saját akarata, s olykor domináns módon viselkedik. A szolgalelkűség távol áll a természetétől. Általában igen magabiztos és kiegyensúlyozott kutya. Józan és szívós, bundája minden időben kellő védelmet nyújt. Az alaszkai malamut nem szeret egyedül lenni.Erős vadászösztön él bennük.

Eredete:

Nem ismeretes, hogy az eszkimók mikor érték el a Sarkvidéket és honnan kerültek oda; de az biztos, hogy szánhúzó kutyáikat magukkal kellett vinniük, mert különben nem tudtak volna megmaradni az örök jég birodalmában.

Egy sarkutazó naplójában olvashatjuk: “Az eszkimók általában jó barátságban élnek kutyáikkal, hallatlan gondossággal őrködnek fölöttük munka közben. A legmetszőbb hidegben is órákat töltenek halászattal, hogy dolgozó ebeiket bőségesen elláthassák élelemmel. Kutyájuk, az  alaszkai malamut  pedig, ha vadabb is, mint civilizált társai, éppoly szeretetteljes, éppúgy vágyik szeretetre, mint amazok. Mi is valamennyien összebarátkoztunk ezekkel az ebekkel… és ha az ember megszerettette magát velük, akkor a legnehezebb feladatokat is elvégezték, mindenhová követték.”

A leírás jól érzékelteti, hogy milyenek is lehettek és hogyan élhettek valamikor az alaszkai malamutok, amelyek az egymáshoz nagyon hasonlító sarki szánhúzó kutyák csoportjába tartoznak. Az  alaszkai malamut a legnagyobb testű sarkvidéki kutya, és a legalkalmasabb nehéz terhek vontatására; a fajta eredeti példányai a Kotzebue-öböl mentén élnek. Ezek a kutyák tökéletes biztonsággal tájékozódnak a zord és végtelen tájakon még vad hóviharban v. teljes sötétségben is, a hideget is rendkívül jól bírják; a legnagyobb fagyban is leheverednek a hóba, és akár -40-50 °C-os hidegben is nyugodtan alszanak. Hajtóik előszeretettel kérkednek azzal, hogy kutyáik szelídített farkas és házi kutya kereszteződéséből születtek. Ezek a történetek azonban minden bizonnyal csupán a fantázia szüleményei.

Napjainkban a malamut is “kedvenccé” vált, de az Egyesült Államokban és Kanadában a szánhúzó versenyeken – főleg azokban a számokban, ahol inkább a testi erő és az állóképesség a fontos, mint a gyorsaság – ősi tevékenységének nagyjából megfelelő munkát végezhet.

Általában nyugodt, “komoly”, megfontolt; külsőleg a farkasra hasonlít, de megjelenése, szinte “mosolygós” feje rendkívül vonzó, kedves, barátságos természetre utal.

alaszkai-malamut-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu

Külleme:

Feje spiccszerű, arcorri része elhegyesedő. Orrtükre fekete, ajkai feszesek, fogazata ollós záródású. Szeme barna, mandula alakú, közepesen nagy. Füle hegyes, felálló. Nyaka izmos, viszonylag rövid, mérsékelten ívelő. Mellkasa mély, erőteljes, törzse tömör. Háta egyenes, enyhén lejt a csípő felé, ágyéka izmos. Mellső végtagjai párhuzamosak, erőteljes csontozatúak, függőlegesek, hátulsó végtagjai széles állásúak, rendkívül izmosak. Csánkja mérsékelt szögellésű, mélyen fekvő, erőteljes, mancsa széles, tömör, talppárnája vastag “hótalpszerű”. Farkát a hátára kunkorítva tartja. Szőrzete rendkívül vastag és durva, nem túl hosszú, az aljszőrzete sűrű; színe eléggé változatos, de legtöbbször farkas szürke vagy  fekete és fehér, a has, a végtagok egy része és a maszk mindig fehér! A kanok marmagassága 64, a szukáké 58 cm; testtömege 34-38 kg.

Etetés:

A nyers csontos húst, főtt-párolt zöldségeket, friss gyümölcsöt. Adjunk neki nagy igénybevételhez készített munkakutya tápot. Pro Pack Ultimates>> 

Gyomruk érzékeny lehet ezért ajánlható még számukra a Taste of the Wild gabonamentes kutyatáp>>

Az etetés felnőtt kutyáknál elég 1 alkalommal, nyáron lehet heti 1 nap böjtöt is tartatni vele, hogy kitisztuljon a szervezete. Az ételének mennyisége függ attól, hogy mekkora, milyen sokat mozog kb. 80 – 100 dkg-ot eszik naponta, de figyelni kell, hogy a bordáit mindig érezzük, de a mellkasa ne süppedjen be.

Vérmérséklete:

Némelyik nem jön ki a gyerekekkel de sok védelmezi a gazda gyerekeit, ha már be vannak neki mutatva (először távolságtartásra kell inteni a kutyát, hogy értse, vigyázni kell rá), és mindenki mással is elég barátságos, így házőrzőnek teljesen alkalmatlan. A vele azonos nemű más kutyákkal szemben domináns módon viselkedhet. Gazdájának tisztában kell lennie ezzel, már egészen kicsi korától kezdve el kell vennie a kutya kedvét az idegen kutyákkal szembeni domináns viselkedéstől. Macskát nem érdemes vele egy házban tartani, hacsak a kutya kölyökkora óta hozzá nem szokott e háziállat jelenlétéhez – ez utóbbi esetben gond nélkül együtt élhetnek. Szánhúzásra lett teremtve, így vérében van a sok mozgás, a húzás utáni vágy. Gyakran kell sétáltatni, futtatni, és hevederrel húzatni vele nagyobb, nehéz tárgyakat (pl: autó kerék, farönk) Nagy mozgástért igénnyel, de kis lakásban is elél.

Szőrzetápolás:

A téli hónapokban nem igazán kell olyan gyakran kefélni, elég 1-2 alkalommal egy héten. A nyári hónapokban legalább kétnaponta fésülni kell, mert a szőre hullani kezd. Évente 2 alkalommal vedlik, aminek ideje  kiszámíthatatlan. (lehet akár a tél közepén is)  Többféle módon is történhet a vedlés: van, hogy egyenletesen vedlik, csak a kikefélt szőr mennyisége nő, van olyan, hogy csimbókokban hullajtja le régi bundáját, és néha egyik napról a másikra ledobja a teljes régi szőrét.

Kullancsok és bolhák ellen 

Egészség:

Alapvetően egészséges fajta,várható élettartalma 15 év.Azonban a munkakutyákra jellemzően a térdízülete hajlamos begyulladni,ezért felnőtt kortól adjunk neki  porcvédő táplálékkiegészítőt.

Válasszunk részére megfelelő szánhúzó hámot:

alaszkai-malamut-kutyatar-mania-03-hellodog-kutyatapok-eu

Kutyafelszerelések>>

forrás:kutyatár, 

www.hellodog.hu

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.