Amerikai Buldog

Amerikai Buldog

Az amerikai buldog kedveli az embereket, nyitott a világgal szemben, és szívesen köt barátságot még vadidegenekkel is, feltéve hogy azok rossz szándék nélkül közelednek felé.
Gazdájáért rajongó, végtelenül emberközpontú kutya.
Számos egyede bevált romkereső mentőkutyaként, de mozgássérülteket segítő kutyaként is foglalkoztatják. Amerikában és néhol Európában mind a mai napig nagyvad vadászatára is használják.

Amerikai Buldog

Eredete: Amerikai fajta.Bár múltjában időnként használták viadalokon is, fontos hangsúlyozni, hogy nem viadorkutya, hanem kemény munkára szelektált őrző-védő fajta, amely nagyon értelmes, intelligens és a tanulásra fogékony.Egyes kinológiai források szerint több száz évvel megelőzte az angol bulldog kialakulását. Ez azonban nem bizonyítható egyértelműen. Eredeti neve: American Bulldog. A buldog-dinasztia leszármazása a 400-as évekre tehető. Ekkortájt kezdett elkülönülni a nomád törzsek által Angliába hozott nagy testű, vaddisznó- és medvevadászatokra használt, masztiff jellegű kutyákból egy olyan típus, melyet a buldogok őseinek tekinthetünk. A mészárosok – akiknek a buldog születését köszönheti -leginkább olyan kutyáknak vették hasznát, melyek megkönnyítették a vágóállatok hajtását, valamint képesek voltak az esetenként kitörő, elszabaduló nagy testű patások megzabolázására. Az általuk előszeretettel használt kutyák harciasságukkal, kitartásukkal és nem utolsósorban legendás fogáskészségükkel vívták ki elismerésüket, s a középkorban mészároskutyaként tesznek róluk említést.

Leírása: Erőteljes felépítésű, kissé a német bokszerhez hasonlító kutya. Feje gömbölyű, szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai izmosak, egyenesek, párhuzamosak. Farka hosszú, lelóg. Szőrzete rövid, sima. Színe tiszta fehér, vörös, szürkés sárga, csíkos, fehér foltos. Alapvetően két típusa különböztethető meg. Az egyik ún. Standard, mely atletikusabb, könnyebb, felépítésű valamivel, hosszabb orral rendelkezik és a Bully (Johnson, vagy Classic), mely nehezebb tömegesebb, szélesebb, nagyobb fejű, kicsit rövidebb orrú.

Tulajdonságai: Higgadt, jó természetű, könnyen tanítható, megfontolt kutya. Viszonylag szívós, ellenálló szervezetű. Bár meglehetősen rámenős, harcias, egyáltalán nem rosszindulatú. Alkalmazása: Profil: őrző-védő kutya. Marmagasság: 48-64 cm. Testtömeg: 30-48 kg. Táplálékigény: 2000-2200 g/nap. Alomszám: 6-8 kiskutya. Várható élettartam: 10-12 év.

Betegségei: Természetesen bizonyos sajátosságai  miatt adódhatnak kisebb nehézségei. Ezek elsősorban  pofa- és fejszerkezetéből adódnak.A rövidebb orr miatt azonban némileg jobban fenyegeti a hőguta veszélye, lógó ajkai és nyitottabb szájzuga okán pedig melegben, vagy íncsiklandó falatok közelében bizony látványosan megindul a nyála.

Szintén kerekded fejformájából adódóan ellésnél előfordul a császármetszés is, de korántsem oly gyakorisággal, mint más bulldogok esetében.Közép nagy méretű, robusztus fajtaként nem ismeretlen számára a csípőízületi diszplázia, de a gyakorlatban sok enyhe és közepes diszpláziás kutya is tökéletesen tünetmentesen éli le életét.Megfelelő táplálékkiegészítővel megelőzhető és tünetmentessé tehető.

Táplálása:Semmiben nem különbözik a hasonló méretű kutyákétól. Növendékkorban visszafogottan, alacsony fehérjetartalmú, de magas biológiai értékű tápokkal, megfelelő ásványianyag-pótlás mellett kell etetni. Felnőtt korban már nem igényel különleges etetési praktikákat.

Amerikai Buldog

www.hellodog.hu

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.