Amerikai pit bull terrier

Amerikai pit bull terrier

Amerikai pit bull terrier

 

Több országban tiltott a tartása vagy tenyésztése, az FCI nem ismeri el önálló fajtának. A pit bull ennek ellenére ideális társ, mert  hatalmas mozgásigényük, intelligenciájuk és az embernek való megfelelni akarásuk van. Nagyon  bátor és  elszánt. Ha verekedésre kerül sor, életre-halálra viaskodik,  de kis fáradtsággal nyugodt, engedelmes kutya  válik belőle.

Eredet: Az 1830-as években kifejezetten kutyaviadalokon való részvételre tenyésztették ki .. A terrierek mozgékonyságát és harci kedvét ötvözték a buldogok fizikai erejével; az így létrejött fajta pedig egy végletekig elszánt, magas fájdalomküszöbű, ideális harci kutya lett. Fontos szempont volt a tenyésztéskor az emberek feltétlen szeretete, hiszen a harcoltatott kutyák szétválasztásakor nem fordulhatott elő, hogy emberre támadjanak. A harcoltatást egy idő után a törvények betiltották, de ez sem szakította meg a “game” vérvonalakat, Magyarországon is a mai napig rendeznek kutyaviadalokat, bár a “pitbulltörvény” eltörlése óta sokkal népszerűbbek családi kutyaként. Sokan már a tenyésztés korai szakaszában felismerték a fajtában rejlő egyéb lehetőségeket, ezért a harci vonaltól elkülönítve folytatták a tenyésztést, így jött létre az amerikai staffordshire terrier, a pitbull eredetileg is családi kutyának szánt változata. Magyarországon 2010. szeptember 30-ától legálisan tartható és tenyészthető.

Leírás: Marmagasság 46-56 centiméter, a szukák testtömege 14-23 kg, a kanoké 16-27 kg. Testalkata izmos, de atletikus. Közepes termetű, erős felépítésű kutya. Koponyája széles, fülét többnyire csonkolják. Szeme sötétbarna. Háta rövid és izmos, mellkasa mély, ágyéka feszes. Végtagjai izmosak, erőteljes csontozatúak. Farkát vízszintesen tartja. Szőre rövid, sűrű, fényes. Valamennyi elismert kutyaszínben tenyésztik, fehérrel keverve. Alomszám: 4-8 kölyök. Várható élettartam: 10-14 év.

Tulajdonság: Ma már inkább családi- és sportkutyaként használják ki, hiszen a fejlett vadászösztönből fakadó motiválhatóságuk, hatalmas mozgásigényük, intelligenciájuk és az embernek való megfelelni akarásuk ideális társsá teszik őket. Bármilyen sport űzéséhez megfelelő, legyen az akár súlyhúzás, obedience, dog dancing, agility.

A dog dancing  sport alapja az obedience (az engedelmességi gyakorlatok magas szintű művészete), és innen jött az ötlet, hogy zenére is be lehet mutatni ezeket a gyakorlatokat.

Nehezen viselik a csak kerti tartást és a mozgásszegény életmódot és igénylik a gazdával töltött minőségi időt, a fizikai és a szellemi megterhelést. Kevés foglalkozás esetén könnyen viselkedési zavaraik lehetnek – temperamentumukból fakadóan főleg agresszió, de a szökés, rombolás sem ritka. Ideális tartási körülmények mellett a gazdával és családjával végtelenül jóindulatú és odaadó, a gyerekekkel, idősekkel óvatos és türelmes. Házőrzésre általában alkalmatlan, mert az embereket nem tekinti veszélyforrásnak, de ha a családját fenyegetik, az élete árán is megvédi őket .

Etetés: A megfelelő etetés mindig szerepet játszik kutyánk életminőségében és élettartamában. Az amerikai pit bullterrier megnövekedett mozgásigényéhez a lekedvezőbb tápok:

Sportmix Wholesomes és Sportmix kiváló prémium minőségű kutyatápok

AZP kutyatáp teljes értékű szuper prémium minőségű, nem tartalmaz genetikailag módosított összetevőket, mesterséges tartósítószereket, színezékeket és szójafehérjéket, valamint gyógyszer maradványokat.

Betegség: Az Amerikai pit bullterrier  fizikai adottságai és a fajtatörténet révén nem érzékeny a különféle betegségekre, de sajnos szintén a múltjából eredően két jellemzően mozgásszervi betegség, átlagon felüli gyakorisággal jelentkezik ennél a fajtánál:

Csípőizületi  diszplázia : Bővebben cikkeink közt olvashat erről>> http://kutyatapok.eu/a-kutya-diszplazia-dysplasia-a-kutyaknal/

CECS: ez egy összetett kórkép aminek következtében a kutya hátsó testtájékán, hátsó lábaiban különböző daganatok, gyulladások, ínszallag problémák, nyomásra érzékeny csomók keletkezhetnek.

Javasolt már korai felnőtt kortól  megfelelő táplálékkiegészítő adása, amely támogatja az ízületek, porcok, inak  megfelelő állapoton tartását.

Ízület védő termékeink>> http://kutyatapok.eu/termekkategoria/kutya/kutya-vitamin/izuletvedo-kutyaknak/

Michael J. Fox, Jan Michael Vincent és James Caan színészeknek is Amerikai pit bull terrier volt a házi kedvencük.

 

Megosztom