Amerikai staffordshire terrier

Amerikai staffordshire terrier

Az amerikai staffordshire terrier népszerűsége csúcspontját a XX. század első felében érte el.

A világháborús posztereken az amerikai katonákat pitbullok-ként ábrázolták, ezzel szimbolizálva erejüket és bátorságukat.

Egy amerikai sikersorozat sztárja egy Amstaff volt, aki országszerte híressé vált az 1930-as években.

Amerikai staffordshire terrier

Eredete: Amerikai fajta. Az angol staffordshire bullterrierből alakították ki, lényegében küllemre alig különbözik a pit bullterriertől. Eredeti neve: American Staffordshire Terrier.

A faj ősei Angliából származnak,de az amerikai staffordshire terrier kiépítése egy amerikai sikertörténet. Ezeknek a kutyáknak fontos szerepük volt az amerikai telepesek sikerének elérésében és az ország felépítésében. Az amstaffok őseit a farmokon használták úgy általános feladatok elvégzésére, mint gyermekvigyázásra. Főleg a kikötővárosokban a fajta őseit gladiátorkutyákként használták. Egy “pitt”-nek nevezett gödörben fajtársaik ellen kellett harcolniuk. Az amstaff rendkívüli ereje és vitalitása közvetlen következménye a sikeres viadorkutyák céltudatos keresztezésének. . 1936-ban az Amerikai Kennel Klub (AKC) elismerte és bejegyezte a fajtát staffordshire terrier néven. Ezt 1972-ben amerikai staffordshire terrierre változtatták, hogy könnyebben meg lehessen különböztetni angol rokonától, a staffordshire bull terriertől. Habár az amerikai staffordshire terrierek ősei gladiátorkutyák voltak, az 1930-as évektől kezdődő szigorú tenyésztésnek köszönhetően a fajta mai képviselői inkább családi és kiállítási kutyák, mintsem viadorkutyák.

Amerikai staffordshire terrier

Leírása: Rendkívül erős felépítésű, ruganyos kutya. Feje hosszú, elkeskenyedő, koponyája széles, állkapcsa erős. Fülét rövidre csonkolják. Szeme sötétbarna, mandulavágású. Fogazata erőteljes, harapása ollószerű. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka lelóg, csánkig ér. Szőrzete rövid, sima, sűrű. Valamennyi kutyaszínben tenyésztik, gyakori a fekete csíkos, a sárga, valamint a fehér foltos. Utóbbi változatánál a testfelület nyolcvan százaléka is fehér lehet. Marmagasság 43-48 cm. Testtömeg: 24-25 kg. Táplálékigény: 1200-1400 g/nap. Alomszám: 5-9 kiskutya. Várható élettartam: 12-14 év.

amerikai-staffordshire-terrier-cikkek-termekajanlo-hellodog-webshop-kutyatapok-eu

 

Tulajdonságai: Minden ellenkező híreszteléssel szemben jóindulatú, kiegyensúlyozott, játékos természetű kutya, ha a szükség úgy kívánja, gazdáját és önmagát igen hatékonyan képes megvédeni. Egészséges, ellenálló fajta. Kitűnő őrző-védő kutya. Jól érzi magát a családban, szinte csüng a gazdáin. Az amerikai staffordshire terrier őszinte, barátságos, egyszerű, kedves, mozgékony és szilaj kutya. Figyelmes, nagyon bátor, kitartó és nem kíméli magát.

Nagyon hűséges a családjához, és általában eléggé engedelmes is. A kan kissé domináns viselkedésű lehet. Ez a kutya általában jól kijön a gyerekekkel, és meglehetősen sokat el is tűr tőlük. A fajtársaival való találkozás viszont gondokat okozhat.

A kan különösen határozottan igyekszik bebizonyítani fölényét, de e tekintetben igen sok múlik a kutya szocializációján és nevelésén. A megfelelően nevelt amerikai staffordshire terrier hűen őrzi a lakást és a gazdája tulajdonát, de nem viselkedik barátságtalanul az idegenekkel szemben.

Ha azonban a család tagjai veszélybe kerülnek, habozás nélkül a segítségükre siet. A macskákkal és egyéb háziállatokkal megfelelő szocializáció esetén jól megfér.

www.hellodog.hu

Kutyafelszerelés

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.