Angol agár

Angol agár

Angol agár

Értelmes, szelíd és érzékeny állat, amely nagyon kötődik a családjához. Ritkán ugat, és nem is különösebben éber. A lakásban kiegyensúlyozott és barátságos, időnként szinte nem is lehet észrevenni, hogy ott van.A vadászösztöne jól fejlett, s emelett nagyon kitartó is. Az angol agár hihetetlenül gyorsan tud futni, és ezt szereti is bemutatni.
(Greyhound) Mindig nagy becsben tartották, és talán ennek köszönhető, hogy az évszázadok során sikerült megőrizni fajtatisztaságát, a legjellemzőbb tulajdonságait gyorsaságát, erejét, magasságát.

Eredet:

Ősi angol fajta; feltehetően a görög agárból (Greekhoundból) tenyésztették ki és elképzelhető, hogy neve (Greyhound) is innen származik. Vannak ugyan olyan elméletek, hogy a grey (szürke) szónak köszönheti elnevezését, mások viszont azt tartják, hogy több köze van a “gaze” szóhoz, ami a szemmel vadászó kutya leírását jelentette. Ez az elképzelés rokonszenves, hiszen az agár szerepe évszázadokon keresztül az volt, hogy “szemmel kövesse”, gyors futással üldözze a vadállatokat. Régen elsősorban farkas vadászatra használták. 

Manapság az angol agarat- túl azon, hogy kedvencként is szívesen tartják – elsősorban a sport- és vadászati célokra használják. Az agárversenyek népszerű sztárja; rendkívül gyors, élő futógépnek nevezik. Aktív, éber, idegenekkel szemben bizalmatlan, de gazdájához rendkívüli módon ragaszkodó állat. Nem harapós, de szükség esetén félelmetes verekedő.

Kinézet:

Áramvonalas, elegáns felépítésű, ruganyos járású kutya. Feje keskenyedő, hosszú, koponyája lapos, állkapcsa erős, stopja enyhe. Szeme barna, füle kicsi, lelógó, kissé hátrahajló. Nyaka ívelt, hosszú, izmos, mellkasa mély, hasa erőteljesen felhúzott, ún. agár has. Háta hosszú, széles, ágyéka izmos. Mellső végtagjai hosszúak, párhuzamosak, kissé szűk állásúak, a hátulsó végtagok valamivel szélesebben állnak, mint a mellsők. Combja izmos, csánkja mélyen fekvő,  ez teszi lehetővé az állat gyors mozgását. Mancsa mérsékelten hosszú, ujjai szorosan záródnak, talppárnái erőteljesek. Farka hosszú, mélyen tűzött a vége felé elvékonyodik, kissé felkunkorodik.

Szőrzete rövid, finom, szorosan a testéhez simul; színe fekete, fehér, vörös, kékesszürke, csíkos – és minden színben előfordulhatnak fehér foltok. A kanok marmagassága 71-76, a szukáké 68,5-71 cm; testtömege 27-32 kg.Angol agár

Etetéséről, ápolásáról és tartásáról az Agarak címszó alatt olvashatunk>> 

                     angol-agar-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-euangol-agar-kutyatar-mania-04-hellodog-kutyatapok-euangol-agar-kutyatar-mania-05-hellodog-kutyatapok-eu

www.hellodog.hu

Megosztom