Angol buldog

Angol buldog

Angol buldog

Az egyik legjobb természetű, legszeretetreméltóbb fajta, az ösztönös agresszivitás hiányzik belőle, nyugodt, jóindulatú állat lett belőle, de ha szükség van rá, támadása megsemmisítő hatású. Gazdája iránti hűsége páratlan.

Eredete:

Ősi kutyafajta; régi korok gladiátora, molosszusok sarja; valamikor harci kutya volt. Már Kr. e. 2283-2150-ből találtak olyan feliratos képet, amelyen buldogszerű kutyát örökített meg egy ismeretlen babiloni művész. A cimberek Kr. u. 100 körül a buldoghoz hasonló, csak jóval nagyobb termetű kutyákat vittek magukkal hadjárataikra.

Később a cirkuszijátékokon bukkantak fel a buldogok ősei és véres csatákat vívtak különböző állatokkal; a meglehetősen szűk porondon elsősorban a gyorsaság, a mozgékonyság érvényesült, nagy nehézkes testük ilyen körülmények között hátrányt jelentett. Feltehetően így és ezért kezdődött az ún. kicsinyítésük.

Cromwell idejében a bikaviadalok és a medvevadászatok népszerű sztárjai voltak; ez idő tájt tovább tökéletesítették a fajtát: kitenyésztették a még kisebb termetű, de változatlanulrendkívül bátor, rámenős, szívós kutyákat. Végül is mintegy 2000 esztendőre volt szükségük a kutyatenyésztőknek ahhoz, hogy a mai buldogot, amelyben nehéz felismerni a régmúlt idők kegyetlen viadalainak, izgalmas vadászatainak hőseit, kialakítsák.

Angol buldog

Kinézete:

Erős, nehéz, inkább alacsony, de széles, tömör kutya. Különösen a feje igen nagy, erőteljes, széles. Szeme kerek, sötétbarna. Füle hátrabicsaklik és lelóg. Felépítése meglehetősen groteszk: végtagjai rövidek, erősek. Mellkasa rendkívül széles, combjai hihetetlenül izmosak. Járása is jellegzetes: kissé ferdén, oldalazva halad előre. Közepesen hosszú farka nyugalmi helyzetben rendszerint lelóg. Szőrzete finom, fényes, rövid. Színe fehér, csíkos, vörös v. fakó sárga; ált. az egyszínű példányokat kedvelik. A kanok marmagassága 35-45 cm, a szukák valamivel kisebbek; testtömege 20-30 kg.

Etetés: Angol buldog hízásra hajlamos kutya fajta

Kölyök és vemhes szukáknak ajánljuk>> OK Dog Puppy
Felnőtt kutyáknak>> Ok Dog Adult
A bulldogok mivel kissé lomha kutyák könnyen híznak.
Részükre ajánljuk>Chicopee light

Szőrzetápolási igénye:

Ez a kutya nem igényel túl sok szőrzetápolást. Vedlés idején gumikefével lehet a legegyszerűbben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. Szükség esetén az arc redőit – főként a szem alattiakat – erre szolgáló oldattal kell megtisztítani. Az angol bulldognak huzatmentes, puha, száraz helyre van szüksége – a ridegen tartás tehát nem megfelelő a számára.Válsszunk kedvencünk részére megfelelő fekhelyet. Bőre nagyon érzékeny a nedvességre, mindig szárazra kell törölni. Hajlamos a bőrgyulladásra, gombára, atkára.

Betegségei:

A fajtára jellemző kis orrtükör vagy szűk orrnyílás,légzési nehézséget okozhat.Négy gyakori szembetegség is előfordul náluk,mindegyik tünete a szem irritációja,gyulladása.A fül gyulladás is gyakori,de a hallójárat folyamatos tisztításával ez elkerülhető.Használjunk szemükre és fülükre megfelelő tisztító termékeket.

Ezen kívül érdemes megemlíteni a náluk oly gyakori könyök-ízületi diszpláziát,melyet étrend-kiegészítők adásával fájdalommentessé tehetünk.

A fajta népszerűsége töretlen a hírességek szívesen tartanak buldogot:   Will Smith lánya,vagy a Pitt-Joli házaspár gyerekei,de Michael Pelps úszófenomén is szívesen fotózik kutyájával.A Beckham-házaspár azonban felháborító módon lakkoztatja a kutyus körmeit.

angol-buldog-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-euangol-buldog-kutyatar-mania-03-hellodog-kutyatapok-eu

angol-buldog-kutyatar-mania-04-hellodog-kutyatapok-eu

Light kutyatápok>>

 

www.hellodog.hu

 

Megosztom