Angol cocker spániel

Angol cocker spániel

Angol cocker spániel
Hihetetlenül temperamentumos, élénk és mozgékony fajta. Így ha nem mozoghatja le fölös energiáit, akkor könnyen stresszessé válhat. Ilyenkor a cocker szeszélyessé, a többi kutyával kötekedővé, az emberrel szemben pedig harapóssá válhat: különösen akkor, ha a gazdi hagyja, hogy kedvence a fejére nőjön. Szalonka vadászatra specializált vadászkutya.

Eredete:

Nagyon régi fajta. Spánielre emlékeztető kutyákat már a Kr. e. 4. században ismertek, de szárazföldi és vízi fajtaváltozataik – közöttük az angol cocker spániel is – csak a 18-19. században alakultak ki.

Felépítése:

Az angol cocker spániel zömök, kiegyensúlyozott felépítésű vadászkutya. Testének izmos hátsó része széles és lekerekített. Farka valamivel a hát vonala alatt tűzött, s a kutya mozgás közben a hátával egy vonalban tartja. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, a farkat általában megkurtítják. Mellkasa jól fejlett és mély, a bordák szépen íveltek, a vállak lejtősek Lábai erős csontozatúak és eléggé rövidek – de nem annyira, hogy, akadályozzák a munkájában. Az angol cocker spániel mancsa a macskáéhoz hasonló, a talppárnái kemények és vastagok. A fej jól fejlett, szép metszésű; nem lehet sem elnagyolt, sem túlságosan finom. A lebenyes fülek a szem vonala alatt tűzöttek, végük az orrig ér. A szem telt, de soha nem kidülledő; a szemhéj feszesen zár. Az angol cocker spánielnek teljes és szabályos ollószerű harapása van.

A kanok marmagassága 39-41 cm, a szukáké 38-39 cm.

Szőre:sima és selymes. Nem lehet túl merev, sem hullámos, göndör vagy túlságosan dús. A füleken, a lábak hátsó oldalán, a lábak tövében és a mellkason hosszabbra nő.

Színei: Az angol cocker spániel egyöntetű vörös, fekete és májszínű, valamint fekete-cserbarna színezetű lehet; a mellkason némi fehér szín is megengedett. Népszerűek a fehér alapon jól elhatárolódó fekete, vörös vagy mákszínű rajzolattal díszített egyedek; az ilyen többszínű angol cocker spánieleken cserbarna rajzolat is előfordulhat.

Szőrzetápolási igénye: Igen gyakori kefélés és fésülés híján az angol cocker spániel szőrzete hamar gubancossá válik. Különösen nagy figyelmet igényel a lábai között, a lába tövénél és a füleken fejlődő szőr. A füleket rendszeresen ellenőrizni kell; az alattuk, a hallójárat nyílásának környékén növő szálakat le kell nyírni; ezzel megelőzhető a fül bedugulása és esetleges begyulladása

Előfordul, hogy a talppárnák között is hosszú szőr nő, és ez zavarhatja a kutyát; ezeket a szőröket a gazdája is könnyen le tudja vágni. Az angol cocker spánielt évente nagyjából 2-4 alkalommal kell elvinni egy kutyakozmetikába; a gyakoriság a szőrzet minőségétől és sűrűségétől függ. A szalonban egy szakértő kézzel kiszedegeti az elhalt szőrszálakat, és kiritkítja a fej tetején, a fül alatt és a nyakon növő szőrt is. Az alapos nyírás után a kutya újból csinosnak és rendezettnek látszik. Egyes egyedeknél könny-nyomok alakulhatnak ki; ezek megfelelő készítménnyel való rendszeres törülgetéssel tehetők halványabbá.

Etetés:Angol cocker spániel

Felnőtteknek>Purina pro Plan Duo Delice
Kölyköknek> Purina Pro Plan Puppy Digestion
Idős kutyáknak> Purina Pro Plan Sensitive senior

Jellemzői:

A mezőn: Mint vadászkutya, a cocker sohasem veszítette el a vadászat és az elejtett vad begyűjtésére irányuló természetes ösztönét. Főleg kisebb vad begyűjtésére, vízből való kihozásra és a vadak bokorból való kiugrasztására, illetve nagyvad felkutatása és annak ugatással való jelzésére használjuk ma is.

A családban: Közepes termete miatt könnyen kezelhető, kényelmesen elfér a kocsiban is, utazni egyenesen imád. Házőrző kutyaként örömmel jelzi az idegenek érkeztét. Nem az a fajta, akit hosszú időn át magára lehet hagyni, ha egy mód van, rá ne hagyják őt egész napra egyedül. Ellenkező esetben főleg a kölykök hajlamosak rombolásra, ezt-azt összerágnak, szétcincálnak dolgokat. Pontosan úgy kell őket is kezelni, mint saját gyermekeinket: nevelni, tanítani, dicsérni kell őket!

Egészség:

A fül és szemtisztításon kívül figyeljünk szőrzetük és bőrükben megbúvó élősködőkre és fontos a megfelelő táplálás mert hízásra hajlamosak.Sajnos manapság igen elterjedt világszerte a PRA/progresszív retinális atrófia(recehártya sorvadás), aztán az FN/örökletes vesebaj (vesezsugor), HC/Örökletes szürke hályog (Cataracta).Érdemes részükre megfelelő táplálék kiegészítőt választani a bajok elkerülésére.

www.hellodog.hu

Megosztom