Australian Cattle Dog

Australian Cattle Dog

Az ausztrál pásztorkutya (Australian Cattle Dog) egy ausztráliai fajta.
Ebbe a fajtába tartozott a világ legidősebb, 29 évesen elpusztult kutyája.

Fajtaleírás
Neve ellenére az Ausztrál Juhászkutya nem Ausztráliából származik. Sok kutató állította fel azt a teóriát, hogy a fajta Európából került Amerikába, akiket a korai telepesek hoztak magukkal. Néhányan azt is hiszik, hogy a fajta Spanyolországból származik, onnan került Auszrtáliába majd Californiába 1849-ben.
Eredete az 1800-as évekre, azokra a juhok mellett dolgozó, baszk juhászkutyákra nyúlik vissza, melyek először Ausztráliába, majd az Egyesült Államokba érkeztek, ahol a fajta a ma ismert formájára fejlődött. Az amerikai farmereket lenyűgözte ez a keményen dolgozó, közepes méretű kutya, akik inkább munkaképességük, mint küllemük miatt kezdték használni őket. Azonban még a mai ausztrálok is hasonlítanak azokra a kutyákra, melyek Európából és Ausztráliából érkeztek. Még mindig sok farmer életének fontos részét képezik az Államokban, és máshol is. Míg a fajta nagyon mozgékony, mégsem nevezhető „hyperaktív” kutyának, viszont szükségük van egyfajta „feladatra”, amely mindig kihívást jelenthet az agynak és mozgást a testnek.

Az ausztrál juhászkutyát közepes méretű, intelligens, sokoldalú, nagyszerű vérmérsékletű és kitartó kutyának tenyésztették. Nagyon jó őrző és terelőkutya. A fajta néhány, általunk igen értékesnek tartott tulajdonsága miatt, nem feltétlenül alkalmas arra, hogy bármely ember társa legyen. Általában nagyon egészséges fajta, 12 évig vagy még tovább élhet. Sokuk tartózkodó az idegenekkel, de semmi esetre sem agresszívak. Nagyon intelligensek, és kiképzés nélkül gyakran rászedik a gazdájukat. Javasolt, hogy minden ausztrált kiképezzenek, vagy legalábbis igénylik a sok foglalkoztatást. Határozottan részt kívánnak venni a család napi tevékenységeiben. Semmiképpen nem ajánljuk olyan embernek, aki például egy panel lakásba vinné és napi 8 órára egyedül hagyná. Erre ez a fajta nem alkalmas. Tökéletes választás viszont azok számára, akik egy kiválóan képezhető, sokoldalú kutyát akarnak tartani. Ezeknek a különleges kutyáknak különleges gazdára van szükségük. Ha megvan Önben az elkötelezettség az ausztrál juhász irányában, nem fog csalódni.
Hűsége, elszántsága és humorérzéke egyedülállóvá teszi ezt a fajtát.

Australian Cattle Dog

Várható élettartam: 13 – 15 év
Származási hely: Ausztrália
Magasabb rendszertani kategória: Kutya
Súly: Kan: 15–16 kg,
Magasság: Kan: 46–51 cm,
Nőstény: 14–16 kg
Nőstény: 43–48 cm
Szőrzet: rövid, kemény

Fajtacsoport: Pásztor- és juhászkutyák

Jelleme: Természete bátor és elszánt,munkakutya

Külleme: Erőteljes, zömök testalkatú kutya. Eredetileg a marhák vásárra való hajtásában segédkezett. A hosszú és fáradságos úton hasznát vették bámulatos kitartásának, állóképességének, sokoldalúságának. Munkáját csendben, megbízhatóan, a lehető legkisebb erőbefektetéssel végzi.
Az ausztrál terelő trió “nehézsúlyú” tagja a marhaterelésre kitenyésztett cattle dog. Magyarul ausztrál pásztorkutyának hívjuk, holott szó szerint a “cattle” szarvasmarhát jelent, így pontosabb lenne az ausztrál marhaterelő kutya elnevezés.

A cattle dog azon ritka fajták közé tartozik, melynek kialakulását igen pontosan ismerjük, s nyomon követhetjük, hogyan jött létre egy konkrét használati cél érdekében ez a nagyszerű munkakutya.és sport kutyázásra Agility versenyeken is nagyszerűen helytállnak.

Ausztrália gyarmatosításának kezdetén a bevándorlók elsősorban Sydney területén csoportosultak, kevés földdel rendelkeztek, az állatvásárok helyszínei pedig igen közel voltak egymáshoz. E körülmények miatt a még kisméretű marhaállományról ember és kutya nyugodt körülmények között gondoskodhatott. Az állatok megszokták az emberek közelségét, és viszonylagos bizalommal viseltettek irántuk. A gyarmatosítók kutyáit csupán a szokatlan meleg viselte meg. 1813-ban azonban Blaxland, Wentworth és Lawson felfedezte a Nagy-Vízválasztó-hegység hágóját, és ez óriási változásokat hozott kinológiai téren is. A hágó által ugyanis elérhetővé váltak a hatalmas nyugati legelők is, és a farmerek immáron több ezer négyzetkilométeres birtokkal rendelkeztek, melyeket igencsak nehéz lett volna bekeríteni. Értelemszerűen az egyre nagyobb marhacsordák sem látták minden nap tulajdonosaikat, így az állatok elvadultak az emberektől, s igen rátermett kutyákra volt szükség, hogy ezeket a hatalmas gulyákat eltereljék Sydney vásáraira.

Australian Cattle Dog

torzsvasarloknak-hellodog-kutyatapok-banner-01

Regisztrálj az 5%-os kedvezményt nyújtó fiókodért!

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.