Beagle

Beagle
Évszázadok során munkában edződött, igénytelen, szívós, ellenálló szervezetű kutya; környezetéhez kiválóan alkalmazkodik. Intelligens, jó idegzetű, engedelmes és szinte a jámborságig szelíd, hiányzik belőle minden agresszivitás.Ha kell egy jó vadász.

Eredete:

Régi angol fajta, eredete sok-sok évszázadra nyúlik vissza. Már III. sz.-i krónikák említenek egy kutyát (a bretonok beahlejét), amelyet hajtóvadászatra használnak. Későbbi forrásokból kiderül, hogy a XVI. sz.-ban főleg nyulat hajtottak vele. Közvetlen elődeit a számtalan alakú, formájú és tulajdonságú harrier kopók ( Nyulászkopó) között kereshetjük. Tkp. a látványos falkavadászatok népszerű  kopói mintájára alakították ki; ezekhez a parádés vadászatokhoz azonban olykor több száz kutyát is befogadó  kennelekre, drága lovakra, népes személyzetre volt szükség (éppen ezért kizárólag a leggazdagabbak sportja volt szerte a világon), a jóval szerényebb anyagi körülmények között élő kisbirtokosok viszont a gyalogvadászatra rendezkedtek be. Ehhez kellettek a lassúbb, higgadtabb, könnyebben kézben tartható, szelíd kopófélék, mint pl. a beagle.

Jelleme:

Valamikor a kennelekben nagyszámú, olykor több száz kutya élt összezárva; nagy gondot okozott volna, ha egy-egy ilyen kennel csupa harcias, agresszív, marakodó ebből áll; és a vadászatot is tönkretette volna a rivalizáló kutyák küzdelme. Ezért kizárólag szelíd egyedeket tenyésztettek tovább. Ennek a viselkedésének köszönheti, hogy a modern nagyvárosok kutyatartói körében is népszerű.

Gyorsan és könnyen tanul, feltéve, hogy pozitív megerősítést kap. Ez alatt azt kell érteni, hogy a túlzott fegyelmezés, a következetlenség a beagle-ből konokságot, makacsságot vált ki. Sok gazda, pláne az „újkutyás” gazdák panaszkodnak arra, hogy kutyájuk nevelhetetlen, a fejükre nőtt. A probléma minden esetben a gazdában, illetve környezetében keresendő. A következetlenség (a gazda leszidja, a gyerekei megszeretgetik), a kutya folyamatos büntetése (a legkisebb „vétségért” is verést kap) felébreszti a beagle konok énjét, melynek nagy hasznát veszi a vad követésénél, de kellemetlen lehet családi környezetben. Bár ezt a gazdák nem szívesen látják be, de ilyenkor nem a kutya a hibás. A nevelése során viszont a pozitív megerősítések segítségével szinte bármire megtanítható, egy dolgot kivéve: a beagle soha nem lesz házőrző. Jelzi az idegent, majd alaptermészetéből fakadó kedvességétől hajtva farkcsóválva szaglássza és ugrálja körbe.

Kinézete:

Közepes termetű, szilárd testalkatú, erőteljes és mozgékony állat. Feje közepes nagyságú, koponyája boltozatos. Stopja kifejezett, arcorri része nem keskenyedik el, orrtükre fekete. Szeme sötétbarna, kedves, kellemes kifejezésű. Füle hosszú, alacsonyan tűzött, lelógó. Nyaka közepesen hosszú, izmos, kevés lebernyeg lehet rajta. Mellkasa mély, izmos, rövid, ágyéka erőteljes, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamos állásúak; mancsa kerekded. Farka közepes hosszúságú, magasan tűzött, felálló, mozgás közben kissé fölfelé tartja. Szőrzete rövid, testhez simuló. Legkedveltebb színe a fehér-fekete-cser barna (trikolór), de lehet fehér-cser barna (bikolór), valamint egyszínű fehér is. Lényegében minden kopószínben előfordulhat.

Beagle

Marmagassága 33-40 cm,Testtömege 8-10 kg

Egészségügy:

Méretének, jellemének, illetve a betegségekkel szembeni nagyfokú ellenálló képességének köszönhetően akár lakótelepi lakásban is könnyen tartható. Rövid, erős szőre könnyen tisztán tartható, fejének bájos külsőt kölcsönző füle pont akkora, hogy még ne húzza a földön, és ne lógjon bele az ételébe. Termetének köszönhetően akár a gyerekek is sétáltathatják és élelmezése is megoldható anélkül, hogy a családi költségvetés belerokkanna. Egy dolgot azonban tudomásul kell venni: a beagle nem öleb, hanem igazi sportkutya, igazi kopó. Nem kell félteni, hogy a gyerekek túlzott szeretetükben agyon nyomják, ugyanakkor igényli a mozgást a „vadászatot”. Nagyon sok gazda elköveti azt a hibát, hogy engedve könyörgő tekintetének és feneketlen bendőjének, megeteti, ahányszor csak „hozza a tányérját”, miközben a megfelelő mozgásról már nem tud gondoskodni. Ezek az egyébként igen elegáns kutyák az évek során fokozatosan elhíznak és sétáltatásukkor igen lehangoló látvány nyújtanak.

Vadászkutyának azon kutyákat nevezzük, amelyek az embernek a vadászatban segédkeznek.

Etetés:

Kölyök korban>>Happy Dog Medium Junior25- közepes testű nevelő kutyatáp 
Felnőtt korban>> Happy Dog Natur-Croq Rind&Reis – felnőtt kutyatáp 
Idős korban>> Happy Dog Supreme SensibleToscana-alacsony energia igényű

Válaszunk részükre megfelelő nyakörvet:

beagle-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu beagle-kutyatar-mania-03-hellodog-kutyatapok-eu

Forrás:wiki, arcanum adatbázis,
www.hellodog.hu

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.