BÉLPROBLÉMÁK-KUTYABETEGSÉGEK

BÉLPROBLÉMÁK-KUTYABETEGSÉGEK-HELLODOG-WEBSHOP-CIKKEK

BÉLPROBLÉMÁK-KUTYABETEGSÉGEK

Bélgyulladás, Bélflóra eltolódás, Bélcsavarodás, Bélelzáródás,Takarmány váltás,nem megfelelő etetés

Bélgyulladás számos okból alakulhat ki. Okozhatja fertőző ágens (baktérium, vírus, parazita, gomba), romlott eleség, méreganyag (pl. vegyszerek, bélnyálkahártyát izgató gyógyszer) vagy akár táplálékintolerancia is.
Tünetek:
A tünetek szinte az októl függetlenül többszöri híg bélsár ürítése, esetleg a szobatisztaság elvesztése, hányás. Vastagbélgyulladásnál sokszor csak nyákos puhább bélsár látszik.
Kórhatározás:
Általában a kórelőzményből, a tünetekből és a fizikális vizsgálatból könnyen diagnózishoz juthatunk, de időnként bélsárvizsgálatra, esetleg hasi ultrahang vizsgálatra is szükség lehet a pontos diagnózis felállításához.
Kezelés:
Minden esettben koplalás, bélbevonó készítmények, tea, majd diéta, majd oki kezelés (pl antibiotikum kúra), esetleg probiotikumok. Súlyosabb esetben, ha a hasmenéssel és a hányással nagyobb mennyiségű folyadékot veszített a kis beteg, akkor infúziós folyadékpótlásra is szükség lehet.

BÉLFLÓRA ELTOLÓDÁS (DYSBIOSIS)

biogenicpet-hellodog-webshop

biogenicpet-Balance a bélflórák helyre állítására

BiogenicPet Balance Használata elsősorban megelőzésre javasolt, de az emésztési problémákkal járó esetekben (tápváltás, antibiotikumos kezelés, betegségek, egyéb gyógykezelés, stresszel járó élethelyzetek) kifejezetten ajánlott.

BiogenicPet Digestion Dog hasmenés kezelésére 15 ml

BiogenicPet Digestion Dog hasmenés kezelésére 15 ml

Az állatok bélflórája igazodik a táplálkozásukhoz, és normál esetben amennyiben a táplálék összetétele nem nagyon változik, akkor a bélben élő baktériumok egyensúlyt alakítanak ki és így segítik a rendes emésztést. Hirtelen táplálékváltásnál, vagy a bélbaktériumokra is ható gyógyszerek (pl. antibiotikumok) hatására a bélflóra egyensúlya felborulhat és kialakul a dysbiosis.

Tünetek:
Lágyabb, esetleg hasmenéses bélsár, hosszabb idő után felszívódási zavarok, vitaminhiány, fogyás,
Kórhatározás:
Bélsárvizsgálat segítségével állapíthatjuk meg, hogy nem egy kórokozó baktérium okozza a tüneteket csak a normál bélflóra aránybeli eltérése.
Kezelés:
Probiotikumok, diéta, esetleg vitaminkiegészítés.

BÉLCSAVARODÁS

Bevezetés:
Szerencsére ritka probléma, kétes kórjóslattal. A vékonybél a függesztőszalagja körül úgy tekeredik, hogy annak keringését elnyomja, így saját vérkeringését teljesen megszünteti. Tünetek:
Hirtelen kialakuló hasi fájdalom, hányás, és gyorsan kialakuló állapotromlás, a vérkeringés heveny összeomlása, azaz száraz, lilás nyálkahártyák, általános gyengeség jellemző.
Kórhatározás:
Nélkülözhetetlen az alapos fizikális vizsgálat és a hasi ultrahang vizsgálat.
Kezelés:
Csak néhány órán belül elvégzett műtéttel, általában bélkimetszéssel és gondos utókezeléssel orvosolható.

BÉLELZÁRÓDÁS (ILEUS)

Bélelzáródás leggyakrabban idegen tárgyak lenyelésével alakul ki, amennyiben az éppen elzárja a bél üregét. Ritkábban a bélfalból kiinduló kórfolyamat, leginkább béldaganat is elzárhatja a bél üregét. Esetenként a hasüregben zajló egyéb problémák (például ha egy bélkacs hasi sérvbe türemkedik be) is összenyomhatják kívülről a bél üregét, így okozva bélelzáródást.
Tünetek:
A jellemző tünet teljes bélelzáródás esetén a hányás, mely annál súlyosabb, minél közelebbi az elzáródás a gyomorhoz. Egy idő után feltűnik, hogy nincs bélsárürítés. Gyakori az étvágytalanság, hasi fájdalom, hasi görcs, gázos belek, egyre kiteltebb has, romló általános állapot, levertség. Ha nem teljes az elzáródás, vagyis csak részlegesen zárja el valami a bél üregét, akkor kevésbé látványos tüneteket észlelhetünk, mint hányogatás, lassú fogyás, rossz étvágy, esetenként vékonyabb és kevesebb mennyiségű bélsárürítés.
Kórhatározás:
Bélelzáródás gyanújában nagyon fontos a gyors és pontos kórhatározás, melyhez elengedhetetlen az alapos fizikális vizsgálatot követő kontrasztos röntgenvizsgálat illetve hasi ultrahang-vizsgálat..
Kezelés:
Általában mihamarabbi műtéti ellátás (bélmetszés, esetenként bélkimetszés), majd konzervatív utókezelés.

Gyomor-bélrendszeri megbetegedésben szenvedő állatok takarmányozása

A gyomor és bélrendszeri megbetegedések zömének sikeres terápiájához a gyógyszereken kívül a takarmány megfelelő kiválasztása is hozzátartozik.
A tápanyagok és takarmányösszetevők negatívan és pozitívan is befolyásolhatják az emésztőtraktus állapotát. A hibás táplálás különösen nagy hatással van a bélrendszerre, hasnyálmirigyenzimek termelődését, felszabadulását, a bélhám sorvadását és a gyomorürülés idejének meghosszabbítását okozhatja. Az ezekből kialakuló hasmenés és felszívódási problémák tovább rontanak a helyzeten.

Hányás és hasmenés számtalan okból kialakulhat, lehet fertőző (vírusos, bakteriális, parazitás, gombás) illetve nem fertőző probléma (primer gyomormegbetegedés, bél illetve hasnyálmirigyproblémák, stb.) is a háttérben. Ennek felderítésére a fizikális vizsgálaton kívül szükség lehet vérvizsgálatra, biokémiai vizsgálatra, röntgen- (natív és kontrasztanyaggal kiegészítve), ultrahang valamint endoszkópvizsgálatra. Csak a pontos diagnózis felállítása után várhatjuk a takarmány sikeres megválasztásából adódó jótékony dietetikai hatást. Amennyiben az akut hányás vagy krónikus hasmenés oktanára még nem derült fény, a beteg állat kapja az akut gastroenteritis (heveny gyomor és bélgyulladás) esetén javasolt összetételű takarmányt.

Az emésztőtraktus megbetegedését otthon a gazdi az alábbi tünetekből veheti észre:
Először is elképzelhető, hogy a beteg nem szívesen fogyasztja el az ételt, ez lehet étvágytalanságból kifolyólag illetve elképzelhető, hogy a szájüregben vagy a nyelőcsőben található valamilyen elváltozás, ami fájdalmassá vagy kellemetlenné teszi a rágást, nyelést az állat számára. Öklendezhet, regurgitálhat vagy hányhat is a beteg cica vagy kutya. Ennek elkülönítése fontos diagnosztikai információ az állatorvos számára. A bélsár konzisztenciája, színe, szaga megváltozhat az eddigiekhez képest, illetve az is tünet lehet, hogy nem ürít bélsarat az állat. Ennek megfelelően érintett lehet a szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékonybél és a vastagbél külön-külön vagy kombinálódva.

A kiszáradás a leggyakoribb probléma a szájüregi megbetegedésben szenvedő kutyák és macskák számára. A vízháztartás kiegyensúlyozottságának megtartása érdekében a vízfelvételt szorgalmazni kell ezeknél a beteg állatoknál. Minden kiszáradástól fenyegetett páciensnél, amelyik nem képes vagy nem akar kielégítő mennyiségű vizet elfogyasztani, infúzióval kell pótolni a folyadékot. Az infúziók nem csak a folyadékot pótolják a szervezet számára, hanem a hasmenéssel és hányással elvesztett ionokat (szükség esetén glükózt) is!

A nyelési zavarok okozta hiányos takarmányozás miatt és a félrenyelt táplálék okozta tüdőgyulladás miatt a beteg állat sajnos nagyon legyengülhet. Egy ilyen betegség esetén a takarmány megfelelő szerkezetét betegenként kell kikísérletezni. Nincs olyan szabály, amely minden betegre alkalmazható volna.

Mivel a tápanyagallergiák sok esetben a gyomorgyulladás, krónikus vastagbélgyulladás kiváltó okai, ezért sok állatorvos ezeknek a betegeknek szívesen ajánlja a hypoallergén vagy eliminációs diéta bevezetését.

A magas kalóriatartalmú és zsírtartalmú táplálékok mellett, legyen az szilárd vagy folyékony, lassabban ürül a gyomor, mint az alacsonyabb kalória és zsírtartalmú táplálék mellett.

TÜNETEK ESETÉN AZONNAL FORDULJON ÁLLATORVOSÁHOZ!

Exclusion Hypoallergén száraz kutyatáp család.

Az Exclusion hal,szarvas,sertés,ló,kacsahússal kutyatápok egyetlen fehérjeforrással , egyetlen szénhidrátforrással . Könnyen emészthető, megfelelő ételérzékeny és allergiás kutyáknak.Rendkívül ízletes,Glutén- és laktózmentes,Nem tartalmaz melléktermékeket,Előállításához nem használnak fel adalékanyagokat,A diétás táplálékok valódi alternatívája,Ideális az érzékenységet megszüntető diétaként

Cikk forrás:

Szentistván Egyetem

Állatorvos Tudományi Kar

www.hellodog.hu

TÜNETEK ESETÉN AZONNAL FORDULJON ÁLLATORVOSÁHOZ!

Megosztom