Border Collie

Border Collie

A collie-félék nagy múltú, híres pásztorkutyák, eredeti otthonuk a Skót-felföld, ahol már évszázadokkal ezelőtt pásztorkutyaként használták ezeket a remek állatokat. Őseit valószínűleg a vikingek vitték magukkal a mai Skócia területére később lengyel alföldi pásztorkutyákkal és skót juhászkutyákkal keresztezték.

A border collie eredete:

Eredetileg a csorda, a nyáj őrzésére használták. Azért tenyésztették, hogy a zord teleken őrizze a nyájat. Napjainkban elsősorban Amerikában és Ausztráliában népszerű, ahol kedvencként tartják. Hasonlít a skót juhászkutyához, de annál valamivel kisebb termetű. Négy típus tartozik ehhez a családhoz: a sima és a hosszú szőrű / skót juhászkutya/, valamint a szakállas collie /bearded/ és a border collie.

Külleme:

Feje elkeskenyedő, szeme sötétbarna, füle lelóg. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka hosszú, lelóg. Középhosszú szőrzete kicsit hullámos. Színe fehér, fehér és fekete, fehér és cser barna, vörös és fehér, fekete és szürke v. egyszínű fekete. Marmagassága 48-56 cm. Testtömege 18-23 kg. Szőre lehet hosszú és rövid. Kiállításra a hosszú szőr megengedett.

Értelmes, tanulékony fajta, igényli a foglalkozást. Eredetileg pásztorkutyának tenyésztették, de mostanában sokan használják sport, kiállítási és hobbi célokra is. Bundája nem igényel sok foglalkozást, de nem árt hetente egyszer átfésülni. Használjunk ápolásához megfelelő Folle szőreltávolító kefét>>

border collie-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu

A border collie emberkedvelő, ha időben más háziállatok közé kerül őket sem bántja. Domináns lehet és terelő ösztöne miatt csipkedheti a lábunkat, de gazdájának mindig meg akar felelni ezért olyan kiváló munkakutya. Hatalmas mozgásigénye miatt nem igazán ajánlott lakásban tartani, de ha minden nap le van mozgatva ott is jól érzi magát. Átlagon felüli eszének és mozgékonyságának köszönhetően az agilityben legjobban szereplő kutyafajta.

Etetésük:

A border collie munkakutya,nagyfokú mozgás igénnyel,ezért válasszunk részükre megfelelő munkakutyatápot!

Araton Dog>>

Sportmix High Protein>>

PrimaFood>>

Diamond High Energy>>

Érdekesség:

A  Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren egy Border collie űzi el az ott tartózkodó kisebb állatokat, például nyulakat, ürgéket, illetve a kisebb madarakat. Ezek jelenléte komoly balesetekhez vezethet.

forrás: Arcanum Digitéka Kutyatár,wiki, hellodog

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.