Bullterrier

Bullterrier

Bullterrier

Napjaink bullterrierje kevésbé hasonlít harcos őseire; nyugodt természetű, könnyen fegyelmezhető, értelmes, hűséges kutya. Rendkívül szereti a gyerekeket; de megmaradt ébersége, gyorsasága, bátor, rámenős, félelmet nem ismerő természete.
Eredete

Angliában eltörölték azokat a viadalokat amelyekben a bikák és buldogok harcoltak egymással, a rendezők úgy próbálták megkerülni a törvényt, hogy olyan új viadalokat eszeltek ki, amelyben kutyák küzdöttek kutyák ellen. A törvény ugyanis az ilyenfajta párviadalok megrendezését nem tiltotta; de a különben nagyszerű harcos tulajdonságokkal rendelkező zömök, nagy erejű, kitartó, de túl lassú mozgású buldogok nem tudtak olyan parádés, izgalmas, fordulatos, gyors összecsapásokat produkálni, amelyek a nézősereget tűzbe hozták volna.

Egyes országokban őrző-védő kutyaként is tartják, de eléggé népszerű azok között is, akik csupán egy kedvencre vágynak. Igaz, kissé ellentmondásos jelenség; külseje egyesek számára kifejezetten visszataszító, mások viszont éppen nem mindennapi megjelenése miatt rajonganak érte.

Testfelépítése

Közepes termetű, zömök, nagyon erős kutya. Feje különleges formájú: hosszú, tojásdad alakú, állkapcsa erőteljes, fogazata hatalmas, orrtükre fekete. Kis, sötétbarna szemei egymástól távol ülnek, ami sajátos, érdekes kifejezést kölcsönöz az állat fejének. Stopja nincs, füle viszonylag kicsi, hegyes, felálló. Nyaka nagyon izmos, vastag, közepesen hosszú, lebernyeg nélküli. Marja rendkívül erőteljes, mellkasa széles, mély. Háta egyenes, feszes, ágyéka rendszerint kissé magasabb a marnál. Végtagjai párhuzamos állásúak, egyenesek, izmosak, mancsa kerekded, ujjai zártak. Farka elvékonyodik, a csánkot sem éri el, ált. vízszintesen tartja.

Szőrzete sima, fényes, kemény, rövid, jól simul a bőréhez; színe fehér v. fehér alapon foltos, tigriscsíkos, fekete, ill. háromszínű. Marmagassága 42-50 cm; testtömege ált. 20-30 kg, de elfogadnak magasabb és nehezebb példányokat is.

A bullterrier szőrzete nem sok gondozást igényel. Általában elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtéjű kefével. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel vagy gumkefével lehet a legkönnyebben eltávolítani az elhalt és ki- lazult szőrszálakat a bundájából. A karmait röviden kell tartani. A hallójáratot időnként meg kell tisztítani; ehhez speciális fültisztító használata szükséges.

Héry Fül ápolás>>

A fehér színű bullterriert néha muszáj megfürdetni, de igyekezni kell ezt minél ritkábban tenni. Puha fekhelyet célszerű biztosítani a számára, különben a nyomáspontokon bőrkeményedések alakulnak ki.

Jelleme

Barátságos, spontán, vidám kutya. Fiatal korában kissé szilaj, és túlzott lelkesedésében összetörhet néhány holmit. Bátor és nagyon kitartó, a fájdalomra szinte teljesen érzéketlen – éppen ezért sokszor a betegségeit is csak akkor lehet észrevenni, amikor már majdnem túl késő. Általában egészséges fajta. Nagyon ragaszkodik a családjához, ám akaratos, sőt makacs is tud lenni.

Etetése 

Aktív kutyáknak való táppal etessük.

Happy Dog Adult Sport>>

Araton Dog>>

PrimaFood Profi Actív>>

Válasszunk megfelelő felszerelést részére:

bulterrier-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu

Kutyafelszerelések>>

forrás:kutyatár,wiki,

www.hellodog.hu

Megosztom