Cavalier King Charles spániel

Cavalier King Charles spániel

A kis spánielek ősei spanyol és francia eredetű kajtató ebek voltak és Európa-szerte népszerűek voltak az arisztokrácia körében.Cavalier King Charles spániel

A fajta igazi kékvérű, nevét I. Károly (1600-1649) és II. Károly királyoktól (1630-1685) kapta. Mindkét uralkodó, apa és fia, olyannyira imádták a kis Charlie-kat, hogy a kutyák még a parlamentbe is beléphettek és állami fogadásokon is részt vehettek. A kutyák még a templomba is elkísérték a két királyt.. Kicsi, spániel típusú kutyák egyébként már századok óta léteztek, az arisztokráciát ábrázoló festményeken és gobelineken rendszeresen felbukkannak ezek a kis kutyák is, a XV. és XVI. századi festményeken szinte mindig a királyi udvar családjainak gyermekeivel láthatók.

A King Charles spánielek luxuscikknek számítottak, hiszen egy átlagos ember akkoriban nem engedhette meg magának, hogy olyan kutyát tartson és etessen, mely nem dolgozik.A tenyésztők hamarosan felfigyeltek a kis “torzszülöttekre” és elkezdődött a régi törpespániel új változatának tenyésztése. A fajta hamar elterjedt, sőt népszerűségében mára már túlszárnyalta elődjét.

cavalier-king-charles-spaniel-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu

Hogy megkülönböztessék az eredeti, régi fajtát a rövid orrú, valójában fiatalabb fajtától, a King Charles név elé tették a Cavalier – lovag – jelzőt, amely II. Károly ragadványneve volt.Cavalier egyike a legnépszerűbb fajtáknak Nagy-Britanniában. De a Cavalier az USA-ban is hívekre talált, bár ott csak 1996. január elseje óta bír teljes AKC-elismertséggel.A Cavalier napjainkban is rászolgál királyi származására: olyan kiskutya, mely szereti, ha gazdája mindenhová magával viszi. A kirándulásokat kifogástalan viselkedésével honorálja. Nagyon tanulékony fajta, egyik legszembetűnőbb vágya az, hogy felvidítsa, és tessen gazdájának. Szórakoztatja, ha tehet a gazdijáért valamit, így nagy örömmel és vállalkozó kedvvel vesz részt mindenben, legyen az kiállítás, úszás vagy akár agility.

Manapság mindkét változat önálló fajtaként létezik: bár a King Charles spánielt és a Cavalier King Charles spánielt a nyelvhasználat gyakran összekeveri, a két fajta külseje, főleg fejformája jelentős különbségeket mutatnak. A King Charles spániel rövidebb pofával, kerekebb koponyával rendelkezik, amely a mopszéra emlékeztet.

A Cavalier King Charles spániel egy öleb”, nagyon szereti és igényli is a babusgatást, a szobában pedig olyan, mint egy úri hölgy/úriember (illedelmesen, halkan közlekedik, csendbenheverészik a kanapén). Ha kutyát szeretnének puszilgatni ez a fajta önnek való. De kis termete ellenére aktív életet is lehet vele élni. A séták alkalmával mindjárt megmutatkozik vidám temperamentuma és fejlett vadászösztöne,de türelmes tanítás után szépen fog menni pórázon is. Értelmes, könnyen idomítható,ugyan is ennek az eb-fajtának kitűnő a memóriája,amit egyszer megtanul az nem felejti el. Kitűnő szaglása és apportírozásra való hajlama jó vadászkutyává teszi, bár ma már szinte legtöbben kedvencként tartják.

cavalier-king-charles-spaniel-kutyatar-mania-03-hellodog-kutyatapok-eu

Kedves, barátságos, alkalmazkodó természete miatt jól kijön a többi kutyával, és a macskákkal is hamar összebarátkozik. Igazi mindenes kutya: a gyerekek fáradhatatlan játszótársa, a hölgyek elegáns kísérője, a vadászok odaadó, megbízható segítője, a család bájos kedvence, és az idősek gyengéd, megértő társa.

Ápolása: Hosszú szőrét rendszeresen fésülni kell főként a fül-szőrét kell rendszeresen ápolni. 

Gyenge pontjai: füle (mint minden spánielnek könnyen begyullad), szeme (mivel nagyok és kiugrók könnyen megsérülhetnek), súlya (hízásra hajlamos, ezért nem szabad túletetni!), Betegségei: Leggyakoribb halálozási ok a szív billentyű. Rendszeresen kell ápolni és trenírozni. Gyerekekkel nagyon jól kijön.

Fül ápolás:

Tulajdonsága:

  • Marmagassága: 30-35 cm
  • Súlya: 5-8 kg
  • Besorolás (FCI szám):136
  • Ma már ebben a fajtában is vannak méret eltérések,vannak 10-12kg nagyságú ebek.

Színváltozatai:

  • Blenheim = fehér-gesztenye színű foltokkal
  • Black and Tan = fekete cser színű jegyekkel (“King Charles” szín)
  • Ruby = gesztenyevörös
  • Tricolour = fekete-fehér- cser jegyekkel (“Prince Charles” szín)

 

Cavalier King Charles spániel-cikkek-termekajanlo

 

A Cavalier spániel Etetése:

Kölyök táp:PRO PAC ULTIMATES DOG CHICKEN-BROWN RICE PUPPY 

Felnőtt táp: PRO PAC ULTIMATES DOG LAMB & BROWN RICE

Idős korban: PRO PAC ULTIMATES DOG MATURE CHICKEN & BROWN RICE 

Gabonamentes kutyatápok  szuper prémium összetétellel kiváló minőségű tápokkal etesd>>

Személyes tapasztalat:
Mint tudjátok, Web-Áruházunk névadója is Cavalier Spániel,személyes tapasztalataink vannak ebben a fajtában is.Fantasztikus fajta kis termete ellenére rendkívül jó, aktív életet is lehet vele élni. Szereti a természetben a nagy sétákat,jól tűri az utazást,nem feltétlenül kell ölebként kezelni. Imádja a vizet és az úszást, ami külön jó erőnlétet biztosít számára,jó úszó. A spánielek makacssága és kíváncsisága ötvöződik bennük, érdemes őket is mint más fajtát következetesen nevelni. Rendkívül jó kereső kutya a szaglása miatt,nagyon éber az idegenekre ,emberek,állatok új tárgyak megjelenését azonnal jelzi, de nem lép fel semmi agresszivitás. Őrzővédő kutyának ugyan nem alkalmas, de meglepően okos szinte mindenre tanítható. Alap tudást,gondolunk itt a behívásra,ültetés,fektetés,egy helyben maradás,pórázon vezetés sőt,póráz nélkül is láb mellett marad. Jól nevelhető apportírozásra és Iskolában az agility foglalkozás céljára is alkalmas.Tehát megállja a helyét a kis törpe fajta a sportkutyázásban is.Szóval egy rendkívül jó családi kutya,sokat ki lehet hozni belőle tudatos játékos neveléssel. Sok foglalkozás,fegyelemre nevelés,szeretet és fantasztikus társad lesz.Rendkívüli fajta és “barát” emberszerető,gyerekes családok mellé rendkívüli,terápiás célokra is alkalmas.

Cavalier King Charles spániel-cikkek-termekajanlo-hellodog-webshop

Gondos ápolást igényelnek:

Kutyakozmetika

www.hellodog.hu

 

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.