Csivava

Csivava

Ősrégi mexikói fajta; állítólag hét évszázaddal ezelőtt, amikor Mexikó földjét még aztékok lakták, . hústermelő háziállatként élt néhány kis termetű baromfival egyetemben, és – hallal, tengerimalaccal kiegészítve – a létfontosságú fehérjét, a húst szolgáltatta gazdái számára.
Erdete

A XIII. sz.-tól kezdve a hódítók fölfigyeltek élénk, éber természetére, s ezért “riasztó csengőként” működött a palotákban. A nagy testű, harapós, de kissé lomha boxerszerű őrkutyák békésen szundikálhattak, mert a csöpp csivava, ha kellett, idejekorán riasztotta őket. Mások viszont azt állítják, hogy a csivavát a kínaiak vitték be Mexikóba kb. száz évvel ezelőtt; nevét Chihuahua államról és városról kapta, és ez az egyetlen, amit teljes bizonyossággal állíthatunk történetéről. A tenyésztők áldozatos fáradozásai következtében a világ legkisebb kutyája lett; ma már alig félkilós “mellényzsebkutya” formában is előfordul. Ezek a nagyon apró egyedek ált. csípőbántalmakban szenvednek; a szukák nehezen ellenek.

Testfelépítés

A csivava igen kicsi kutya. Testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága. Háta vízszintes és lapos, mellkasa szépen ívelt. A magasan tűzött farok lapított alakú, a közepén vastagabb, mint a tövénél, majd a vége kihegyesedik. A kutya vagy hurokba hajlítva felemeli, vagy visszahajlítja úgy, hogy a vége a hátát érje. A farok nem kunkorodhat. A mellkas nagyjából a könyökig ér. A mellkas legmélyebb pontja és a talaj közti távolságnak meg kell egyeznie a mellkas legmélyebb pontja és a mar legmagasabb pontja közti távolsággal. A has felhúzott. Válla erősen hátrahúzott, könyöke a test közelében van. Lábai erősek és egyenesek, szépen kirajzolódó ízületekkel. Mancsai ovális alakúak, a lábujjak egymástól meglehetősen távol vannak, de azért nem szétterpesztettek. Nyaka enyhén ívelt.

Kétféle szőrzetváltozata van: rövid szőrű és hosszú szőrű. A rövid szőrű csivava sima, lágy és fényes szőrzete rásimul a testére; ideális esetben alj szőrzete is van.  A hosszú szőrű csivava szőrzete valamivel lágyabb és finomabb szerkezetű, mint a rövid szőrű változat bundája és rendelkezik aljszőrzettel.

A marmagassága 16-20 cm,

Testtömege: A csivava a világ legkisebb kutyafajtája, a súlya mindössze 1500 és 3000 gramm közötti. Az 500 gram alatti és 3000 gramm feletti súlyt a szépségversenyeken hibának tekintik és a kutyát kizárják.

Jelleme

Ez az aprócska mexikói kutya értelmes, éber, játékos és egy kicsit makacs természetű. Általában eléggé magabiztos, sőt néha túlságosan is vakmerő. Rendszerint különösen erősen kötődik egy személyhez, de az egész családdal jól kijön.

A csivava általában békésen együtt tud élni a többi kutyával, bár nyilvánvaló, hogy verekedés esetén nem lehet ellenfél nagyobb és erősebb rokonai számára. Jól együtt tud élni a macskákkal és egyéb háziállatokkal is. Az idegenekkel szemben kissé tartózkodóan viselkedhet.

Betegségei

A csivavák jellemzően három egészségügyi problémával küzdenek.

  • Térdkalács ficam/patella/.

Ajánlott gyógyhatású készítmények:

Nutradyl táplálék-kiegészítő kutyák ízületi porcainak tartós egészségvédelméhez Rimadyl tablettával együtt is alkalmazható
Nutradyl tabletta a tökéletes Rimadyl partner. Táplálék-kiegészítő kutyák ízületi porcainak tartós egészségvédelméhez.Ízületgyulladások hatékony kezelésére. Gyors fájdalomcsillapítás és gyulladásgátlás.

  • Légcső összeesés: A légcső átmérőjének állandóságát vékony c-alakú porcgyűrűk biztosítják, ezek segítségével a légcső megfelelően merev falú, ugyanakkor rugalmas is. Ezek a porcgyűrűk nem veszik körbe teljesen a légcsövet, két végüket egy membrán fogja össze. Egyes kutyákban ez a membrán meglazul, belóg a cső üregébe, illetve, mivel nincs ami összetartsa őket, a porcgyűrűk ellapulnak. A leggyakoribb tünet a gyakori, száraz, kattogó köhögés. Súlyosbodik a köhögés éjjelenként, izgalom következtében, vagy ha a légcsövet nyomás éri.

Ajánlott hámot használni nyakörv helyett.

  • Fogkő: Kialakulás megelőzésére használjunk Fogkő gátló Plaque Off Animal-t, mely csökkenti a fogkő képződését egészséges fogíny biztosít gátolja a lepedékképződést megszünteti a kellemetlen szájszagot.

plaqueof-fogko-gatlo-plaque-off-animal-40g-kutyaknak-1db-hellodog-kutyatapok-eu

Kutya vitamin,táplálékkiegészítők kutyáknak>>

Etetése:

www.hellodog.hu

 

 

 

Megosztom