Egészséges kutya – beteg kutya

cikkek-termekajanlo-Cavalier King Charles spániel -hellodog-Webshop

Egészséges kutya – beteg kutya

Az egészséges kutya

Az egészséges kutya a fejét magasan tartja, fülét, farkát élénken mozgatja, szeme csillogó, orra nedves.

Egészséges kutya – beteg kutya:

Az egészséges kutya a fejét magasan tartja, fülét, farkát élénken mozgatja, szeme csillogó, nedves. Szőre fényes, sima; bőre rugalmas, ráncba szedhető. Teste mindenütt egyformán meleg; füle és orra hűvös. Végbélben mért hőmérséklete 38,5-39 Celsius-fok. Szájának nyálkahártyáiból nem folyik váladék.

Légzése nyugodt, egyenletes. Légzésszáma 10-30, szívverése 70-120 percenként. Étvágya jó, hibátlanul nyel, a vizet normálisan lefetyeli. Napjában kétszer-háromszor ürít bélsarat; nyugodtan, erőlködés nélkül végzi dolgát. A bélsár színe, állaga normális, idegen anyagokat nem tartalmaz. Napjában többször vizel, vizelete élénksárga, áttetsző. Egyenletesen lélegezve alszik, amikor föláll, körülnéz, többnyire nyújtózkodik, megrázza a testét, környezetére élénken reagál.Vidám,játékos kedvében van étvágya jó.Megszokott napirendjétől nem tér el,gazdájára,környezetére azonnal reagál.

Az egészséges kutya-hellodog-webshop

Növelt kutyád-Macskád egészségét,immunrendszerét folyamatosan erősítsd,hogy ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. A kutya beteg vagy legalábbis betegség lappang benne, erős immunrendszerrel könnyen átvészeli a kisebb,nagyobb megbetegedéseket,műtétek után gyorsabb felépülés várható.

Kutya vitamin,táplálékkiegészítők kutyáknak. Kiváló minőségű kutya vitaminok és táplálékkiegészítők a megfelelő egészség érdelében.  Itt megtalálhatja a mindennapokra klasszikus multivitaminokat, csont erősítőket, ízületvédő termékeket, szőr és bőrkondicionáláshoz szükséges vitaminokat. Kiemelkedően jó egészség fokozó hatású táplálék kiegészítőt és kutya vitamint >>>

 

cikkek-termekajanlo-Cavalier King Charles spániel -tricolor-hellodog-Webshop

Cavalier King Charles spániel -tricolor

Egészséges kutya – beteg kutya:

A kutya beteg vagy legalábbis betegség lappang benne, ha füle, farka, feje lelóg; szeme beesett vagy kidülledt, a kötőhártya száraz, könnyezik, illetve váladékos, szőrzete borzas, bőre száraz; teste nem mindenütt egyformán meleg, egyes helyeken hidegebb vagy forróbb, például a füle és az orra.

Szájürege hideg vagy forró, száraz vagy nyálkás, esetleg túlságosan nyálzik. A szájüreget borító nyálkahártyán sebek, kiütések, felrakódások jelenhetnek meg. Orrcimpáit feltűnően mozgatja, légzése erőltetett vagy lassú. A vizet nem fogadja el, szaggatottan nyel, máskor viszont szokatlanul szomjas, túl sok folyadékot iszik.

Túl gyakran vagy nagyon ritkán van széklete, esetleg nem ürít bélsarat, vagy ha igen, rendkívül keményet, illetve túlzottan hígat; olykor erőlködve, netán akaratlanul is. Bélsara nyálkát, vért és egyéb idegen anyagokat tartalmaz; szaga a rendesnél kellemetlenebb, erjedt, bűzös. Vizelete kevés, esetleg sok; híg vagy sűrű, nyúlós, vörös vagy éppen véres. A beteg szuka emlőmirigyeiből sűrű, véres vagy sárgás, gennyes váladék szivároghat.

A beteg állat csendes, szomorú, esetleg agresszív. Környezetét figyelemre sem méltatja. Nehezen áll fel, nem szívesen mozog, illetve állandóan áll vagy éppenséggel folyton fekszik. Nem találja a helyét; feláll, lefekszik, a földre veti magát, hasa felé nézeget, nyög, vonyít, rekedten ugat. Szájában túl sok, vagy túl kevés, esetleg véres a nyál. Szőrzete foltokban hullik.

 

Egészséges kutya - beteg kutya-cikkek-termekajanlo-hellodog-webshop

Egészséges kutya – beteg kutya

A LÁZ

Ha kutyánk beteg, a legelső teendő megmérni a testhőmérsékletét. Hogyan értelmezzük a leolvasott értéket? Az egészséges kutya normális belső testhőmérséklete (végbélben mérve!) 38,5 °C, tehát magasabb az emberénél. Tudnunk kell azonban, hogy különféle élettani folyamatok hatására (például rohangálás) 3-4 tizeddel, sőt néha egy teljes fokkal is többet mérhetünk, és az állatnak még sincs semmi baja.

Egy további szempont: reggel minden élőlénynek alacsonyabb a testhőmérséklete, mint az esti órákban, ezért inkább a reggeli adatok a mérvadók.

A kölyköknek ugyancsak jóval melegebb a testük, mint a kifejlett állatoknak, ezért ne ijedjünk meg, ha a hőmérő 39 °C-ot mutat. Ez teljesen normális állapot! Amennyiben azonban a higanyszál 39 °C fölé emelkedik, akkor már baj van.

A 40 fokos láz általában súlyos, baktériumos vírusos megbetegedést jelez.

Azért használjuk a “jelez” kifejezést, mert a láz már a tünet kialakulása előtt tudtunkra adja, hogy kutyánk beteg.

A láz ugyanis a szervezet védekezése; a betegség leküzdését szolgálja. Hippokratész “tisztító tűz”-nek nevezte, mivel megakadályozza a kórokozók szaporodását, ily módon fékezi vagy megszünteti a betegség elhatalmasodását. Ez azonban nem mindig sikerül.

A hosszan tartó, magas láz annyira legyengíti az állat szervezetét, hogy belepusztulhat. Éppen ezért, ha a hőmérő higanyszála veszélyesen magasra kúszik, ne próbáljuk a kutyát magunk kúrálgatni, hanem a legrövidebb időn belül forduljunk szakemberhez,állatorvosunkhoz.

 

Különböző bőrelváltozások – gennyes, vöröses kiütések – is keletkezhetnek a kutyán. Füléből bűzös, sűrű, sötétbarna váladék folyhat.

Gyakran rázza a fejét, hevesen vakargatja a fülét, harapdálja egyes testrészeit, esetleg görcsökben fetreng.

A gazdi tehát valóban elég könnyen megállapíthatja, hogy kutyája egészséges vagy nem. Abban az esetben, ha valami baja van az állatnak, a dolog már lényegesen bonyolultabbá válik. Azt ugyanis, hogy milyen betegségről van szó, már nem lehet csak úgy, “egyetlen pillantásra” megállapítani. Egyrészt azért nem, mert a kutya nem tud beszélni, nem tudja szavakba önteni, hogy hol és mije fáj.

Másrészt a legtöbb betegség viszonylag kevés tünettel jár, arról már nem is beszélve, hogy egymástól teljesen eltérő bajok is járhatnak azonos tünetekkel. Mindenekelőtt persze azt kell csalhatatlanul tudnunk, hogy a kutyánk valóban beteg-e vagy sem!

Nagy általánosságban a következő tünetek jelzik a betegséget: a viselkedés megváltozása, az étvágy csökkenése vagy fokozódása, a láz, valamint a borzongás.

VISELKEDÉS MINT VÉSZCSENGŐ

A kutyák rendszerint megbetegedéssel válaszolnak a nem megfelelő környezeti feltételekre vagy a szakszerűtlen táplálásra. Az is előfordulhat, hogy mielőtt még szervezetük megbetegedne, külsejük megváltozik – például szőrzetük veszít a fényéből -, közérzetük rosszabbodik, és sajátos viselkedéssel igyekeznek helyzetükön javítani.

Ezekre a jelenségekre – az állat viselkedésének, külsejének megváltozására – fel kell figyelni.

BORZONGÁS

A borzongás lehet is meg nem is valamilyen betegség tünete. Sok kutya reszket, amikor fél vagy izgatott.

Ilyenfajta reszketés általában a kisebb testű fajták egyedeinél fordul elő. A kutyák – csakúgy, mint az ember – a hidegtől is reszkethetnek, ha nincsenek hozzászokva. Fáznak és reszketni kezdenek, hogy testhőmérsékletüket növeljék.

A reszketés gyakran valamilyen fájdalmat jelenthet. Előfordul lokalizálható fájdalmaknál (például hasűri szervek bántalmainál), de lázas betegségek kísérőjelensége is lehet. Ha a kutya reszket, próbáljuk meg az esetleges érzelmi okokat kizárni, mérjük meg a testhőmérsékletét újból és újból, mielőtt arra a következtetésre jutnánk, hogy ez betegséget vagy fájdalmat jelent.

cikkek-termékajánlók-hellodog-Webshop

Folytatjuk,olvasd hasznos cikkeinket

A tartalom és a képek az adott honlapon csak és kizárólagosan a honlap tulajdonában áll! 

TERMÉKCÍMKÉK

Megosztom