Gordon szetter

Gordon szetter

Gordon szetter
Régmúlt fajta, a skótok egyetlen saját tenyésztésű vadászkutyája. A fajtát a 19. sz. elején Alexander, Richmond és Gordon negyedik hercege honosította meg, akinek egész életében az volt a fő kedvtelése, hogy ennek a fajtának a kialakításán tevékenykedett.

Erdete

A három ismert szetterfajta fekete-cser színváltozata, a gordon szetter olyan, mint egy jó öltöny: sportosan elegáns. Az angol- és az ír szetter mellett harmadikként ő lehetne a skót szetter, a fajta eredete ugyanis Skóciára vezethető vissza.

Testfelépítése

A gordon szetter elegáns kutya, izmos testalkata a kitartó futást szolgálja. Törzse mérsékelten hosszú, a lágyéka széles és enyhén ívelt. Farka egyenes vagy szabályszerűen görbe, és nem érhet a csánk alá, a kutya vízszintesen vagy valamivel a hát vonala alatt tartja. A szügy mély, de nem túl széles, a szépen ívelt bordák erősen hátranyúlnak. A hosszú, ferde lapocka jócskán hátrahúzódik, a váll nincs túlfeszítve. Könyökei meglehetősen alacsonyan, a törzs közelében vannak.

Hosszú és feszes nyaka enyhén íves. A szép vonású fej inkább magas, mint széles. A kissé boltozatos koponya a fülek között a legszélesebb, és valamivel hosszabb az arcorri résznél. A stop határozott. A gordon szetter harapása ollószerű.

Szőrzete sima és mérsékelten hosszú, ideális esetben nem göndörödhet és nem is lehet hullámos. A zászlós részeknek a lehető legsimábbnak és legegyenesebbnek kell lenniük.

A gordon szetter kizárólag fekete-cserbarna színben ismert. A fekete részeknek nagyon sötétnek és fényesnek kell lenniük, a cserbarna pedig valójában inkább mély mahagónivörös árnyalatú. A mellkason egy apró fehér pötty megengedhető. Szemei mindig sötétbarnák.

Kitűnő vadászkutya; jól tűri az időjárás viszontagságait. Jellegzetessége hogy amikor rátalál a vadra, körözni kezd körülötte és így tartja fogva. Érzékeny, intelligens, erős, szívós kutya, nem ugatós, fegyelmezett. Termetre valamivel nagyobb és erősebb, mint az angol szetter, elegáns megjelenésű.  A kanok marmagassága 65-70, a szukáké 58-65 cm; testtömege 25-32 kg.

Etetése: Gordon szetter

Sportos aktív kutya etetésekor figyeljünk a megfelelő aktív kutyáknak járó tápra.

Sportmix>>

Válasszunk részére egy szép nyakörvet!

gordon-szetter-kutyatar-mania-01-hellodog-kutyatapok-eu

Kutyafelszerelések>>

forrás:kutyatár

www.hellodog.hu

Megosztom