Grönlandi kutya

Grönlandi kutya

Grönlandi kutya

A legősibb állapotban megmaradt szánhúzókutya egyértelműen a grönlandi kutya.
Még ma is nagy számban élnek őshazájukban, Grönlandon, a Föld legnagyobb szigetén, ahol napjainkban is sokat használják őket szánhúzásra.

Grönlandi kutya :: A nagy fajta husky típusú kutya egyenes ági leszármazottai a sarki farkasnak. Grönlandi első inuit telepesek, tartották jegesmedve vadászatra és munkakutyának szánhúzásra.

Elterjedési területe Grönland és Skandinávia; a szánhúzó kutyák fajtacsoportjába tartozik. Spiccszerű munkakutya; értelmes, kitartó, vakmerő, bátor, rendkívül szívós. A legnehezebb természeti viszonyok között is megállja a helyét; tájékozódóképessége különösen kiváló, amerre egyszer járt, azt az utat mindig megtalálja. Idegenekkel szemben barátságtalan, ezért házőrzésre is kiválóan alkalmas.

Testfelépítése:

Erős alkatú, jó felépítésű, izmos kutya. Koponyája széles, enyhén domború, stopja kifejezett, arcorri része keskenyedő, de nem hegyes. Orrtükre fekete, olykor világosabb is lehet, fogazata erőteljes, ollós harapású. Szeme barna, de a szőrzet színének megfelelő is lehet, kissé ferde vágású. Füle kicsi, háromszög alakú, felálló. Nyaka rövid, izmos, háta egyenes, széles, feszes, ágyéka erőteljes, mellkasa mély, a könyök alá ér. Végtagjai erőteljesek, párhuzamosak. Farka a hátára kunkorodik. Dús szőrzet borítja. Mancsa gömbölyded, erős karmokkal és talppárnákkal.

Szőrzete kettős: az aljszőrzet dús, lágy és sűrű, a fedőszőr hullámos, de nem göndörödő; fején, valamint a lábain a szőrzet rövidebb, mint a testén, bundája egyszínű, valamennyi ismert kutyaszínben előfordulhat. A kanok marmagassága legalább 60, a szukáké minimum 55 cm; testtömege 30 kg.

gronlandi-kutya-kutyatar-mania-03-hellodog-kutyatapok-eu

Grönlandi kutya

Jeleme:

A grönlandi kutya igazi ősi típusú sarki kutya, és a vérmérséklete is ennek megfelelő. Társnak nem különösebben alkalmas, egyszerűen nem olyan a természete. Magabiztos és nyugodt, kiegyensúlyozott, független és önfejű, emellett józan, igénytelen, nem kíméli magát, és domináns jellemű. Társkedvelő állat, rosszul érzi magát, ha egyedül kell maradnia. Ritkán ugat, de annál többet vonyít. Ennek a kutyának hihetetlen mennyiségű energiája van, és elképesztő kitartása.

Szőrzet ápolás:

A gondozás mennyisége függ az adott vidék éghajlatától és a kutya tartásának módjától. A hűvösebb vidékeken, a szabadban tartott grönlandi kutya szőrzete alig igényel törődést, míg a melegebb éghajlaton élő, vagy lakásba gyakran bejáró társát rendszeresen át kell kefélni, fésülni. Folee szőreltávolító kefe>>

A grönlandi kutyának sok mozgásra van szüksége. Ennek a fajta számára a legjobb az, ha lehetőséget kap egy szán, vagy egy kis kerekes kocsi vontatására. Ha valaki nem tud erről gondoskodni, az inkább nézzen másik fajta után. A grönlandi kutya általában túl erős ahhoz, hogy gazdájával tartson egy kis kerékpáros sétálásra – könnyen fel tudná borítani a biciklist. A késztetés az órákig való gyaloglásra nagyon erős benne, és hatalmas távolságokat tud megtenni. Ha alkalma adódik rá – mondjuk a kerítés hibája miatt -, szívesen elszökik, és ilyenkor napokig távol maradhat. Ugyan ezért nem tanácsos póráz nélkül sétáltatni sem.

A fajta nagyszerű teljesítményre képes a szánhúzásban, ezért aki ilyen célra szeretné használni kutyáját, annak ő az ideális választás. Meleg időben nem szabad dolgoztatni – és a grönlandi kutya esetében a 15 fok feletti hőmérséklet már melegnek számít!

gronlandi-kutya-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu

Etetése:Grönlandi kutya

Válasszunk erős igénybevételnek kitett kutyák számára való tápot!

ECOPET ENERGY PLUS 26/12
AZP Adult All Breed Performance 32/22
Hill’s SP Canine Adult Performance Chicken

Actíve és sport tápok>>

Leggyakrabban legyező alakban fogták be a grönlandi kutyát a szán elé,mert sok vízfolyások és zajló jégen kellet átkelni.A szán így van a legnagyobb biztonságban.

gronlandi-kutya-kutyatar-mania-04-hellodog-kutyatapok-eu

www.hellodog.hu

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.