Hogy is néz ki egy bolhás kutya vagy macska

Hogy is néz ki egy bolhás kutya vagy macska

Néha vakarózik. Még az is lehet, hogy bolhás. A hideg kiráz, ha arra gondolok, hogy akkor tele van a lakásom undorító, kórokozókat hordozó, vérszívó élősködőkkel!

 

A bolhák kiirtása nagy odafigyelést igényel az állat tulajdonosától,ezért jobb a megelőzést használni. Így a legminimálisabbra tudjuk csökkenteni a bolhák és más élősködők megtelepedését.

A bolhák a rovarok osztályába tartozó rend. Madarakon és emlősökön élősködő rovarok. A világon mintegy 2000 faj ismert.

Jelentős fajok:

  • Az emberbolha (Pulex irritans) vöröses vagy sötétbarna, csaknem fekete színű és 0,2–0,4 cm hosszú. Fejének oldaláról hiányzik a többi bolhára jellemző, kemény kitines fogakból álló „fésű”, szeme aránylag nagy, lábai pedig erősen sörtézettek. Bábja tojás alakú, kezdetben fehér, majd sötét színű. Sertésen és emberen egyaránt élősködik.A kutyabolha (Ctenocephalides canis) és a macskabolha (Ctenocephalides felis) fejének és előtorának oldalán tüskévé módosult sörtékből álló „fésű” segíti a szőrzetben való mozgást. Életmódjuk hasonló az előbbihez. Az utóbbi faj hazánkban gyakrabban fordul elő embereken, mint az emberbolha.

Kutyáknak és macskáknak vérszívók elleni hatékony védekezés>>>

 

A nem megfelelő kezelés miatt a bolhaállomány folyamatosan újjáéledhet. Ezért nagyon oda kell figyelni a bolhairtó termékek hatóidejére. Ha egy-két héttel tovább marad az állaton a nyakörv, vagy nem cseppent idejében a spot on-ból a gazdi, akkor hiába várja a bolhamentességet.

A bolhamentesítés lépései:

1. Az első lépés az állatorvosi vizsgálat. Az állatorvos mérlegeli a helyzetet és választ a megoldási lehetőségekből. Súlyos esetben speciális fürösztőszerrel kell kezdeni a kezelést, melyet egy hét múlva ismételni kell. Ez egy meglehetősen agresszív szer, amelyet nem folyamatos, csak eseti használatra ajánlunk.

2. A következő lépés a nyakörvvel vagy spot on (cseppentő oldat) készítménnyel való kezelés. A nyakörvek 6-7 hónapig, míg a spot on készítmények 4-6 hétig hatásosak, típustól függően. Ezzel egy időben az esetleges bőrelváltozások tüneti kezelését is megkezdjük. Fontos a folyamatos kezelés, mert az éghajlatunk télen-nyáron megfelelő körülményeket biztosít a bolhák számára, főleg a lakásban tartott állatok esetében.

3. A harmadik lépés az állatok fekhelyének, tartózkodási helyének kezelése. A meleg, védett sarokban, hézagban megbújt bolhát, annak tojásait, lárváit, bábját is el kell pusztítani.
A jó bolha elleni védekezésben tehát szükség van arra, hogy:

A hatékony bolhamentesítés

1. A bolhairtót az előírt módon, mennyiségben és időben kell használni!
2. Az egy háztartásban élő összes állatot egyszerre kell kezelni! A cicák számára azonban egyes bolhairtó szerek veszélyesek, mérgezőek!!!
3. A bolha elleni védekezésnek folyamatosnak kell lennie. Nem csak akkor kell ismételni, amikor már kifejlett bolhát lát a tulajdonos az állat testén!
4. A lakást, a szőnyegeket, az állatok fekhelyét és tartózkodási helyét, még az autót is gondosan tisztítani, porszívózni, bolhairtó szerekkel kezelni kell.

A szabályok betartása után is legalább három-négy hónapig kell várni, mire állatkáinkat és lakásunkat is megszabadítottuk a bolháktól!

Nem hagyhatjuk kedvenceinket a kellemetlen élősködőkkel együtt élni. Nem csak a kényelmetlen viszketés okoz problémát, de a bolha, mint köztigazda egyéb férgekkel fertőzheti meg a kisállatot és a család tagjait, különösen a gyerekeket. Erről korábbi cikkünkben már részletesen volt szó:

Ha akár a gyanúja is felmerül Önben, hogy négylábú barátain élősködők tanyáznak, bizalommal forduljon Hozzánk!

www.hellodog.hu

Megosztom