Hogyan éljünk meg akár,100 éves barátságot

Szárazföldi teknős

Hogyan éljünk meg akár,100 éves barátságot

Ha teknős tartása mellett döntünk, először is azt kell eldöntenünk, hogy vízi vagy szárazföldi állatot szeretnénk.

Akár 100 éves barátság!

Hogyan éljünk meg akár,100 éves barátságot?

Ha teknős tartása mellett döntünk, először is azt kell eldöntenünk, hogy vízi vagy szárazföldi állatot szeretnénk. Bár a legtöbb helyen főként vízi teknősökkel találkozhatunk, a szárazföldi fajok közül a görög teknős is igen kedvelt háziállattá vált. A görög teknős hazájában védett fajnak számít, onnan elhozni őket nem szabad, viszont itthon, tenyésztőtől vagy kisállat-kereskedésből vásárolhatunk egy ilyen kedves állatkát.

Hogyan éljünk meg akár,100 éves barátságot?

A görög teknősök az európai szárazföldi teknősök közé tartoznak. Viszonylag kisméretű hüllőknek számítanak a maguk 20 centijével, de egyes példányok akár 30 cm nagyságúra is megnőhetnek. A színezetük változatos és szép, páncéljuk sárgásbarna alapon sötét foltos. Jellegzetességeik a combjukon látható sarkantyúszerű pikkelyek.

Az étrend összeállításánál fontos, hogy ezek az állatok növényevők, táplálékuk magas rosttartalmú, kalciumban gazdag, de alacsony fehérjetartalmú legyen. Nyáron főleg szabadon élő lágyszárúakkal (80%) etessük ezeket az állatokat (pl.: gyermekláncfű, tyúkhúr, pásztortáska, lucerna, közönséges cickafark stb.) és ezekhez keverjünk még pázsitfűféléket. Ezt a táplálékot egészítsük ki (kb.20%) gyümölcsökkel. Szobában tartott teknősöknek szükségük van ásványi anyag kiegészítésre, amelyek adagolása minden etetéskor szükséges. Adhatunk állatunknak még cukkinit, jégsalátát, sárgarépát, répafélék zöldjét, sütőtököt, mangoldot, karalábét stb. A fejes salátát lehetőleg kerüljük.

teknős tartása cikkek termékajánlok hellodog kutyatapok.eu

 

Hogyan éljünk meg akár,100 éves barátságot?

Teknős tartása: Kerüljük a kutya- vagy macskaeledelt, húst, túrót, tojást és minden olyan táplálékot, amelyek fehérjetartalma magas, mert ezek az állatok megbetegedését okozzák. A túlzott fehérjeetetés az emésztési problémákon túl köszvény kialakulásához vezet, ami gyógyíthatatlan betegség. Paradicsomot, banánt, sóskát is csak nagyon kis mennyiségben kínálhatunk állatainknak.

Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen az állat közelében friss ivóvíz. Itatónak ideális egy lapos edény, amelybe akár bele is tud mászni a teknős, ha szeretné egy kicsit áztatni magát. Csak annyi víz legyen benne, amennyibe nem fulladhat bele véletlenül (például, ha a páncélja beszorul).

A görög teknősök meleg, környezetet igényelnek, azért ezt számukra kint és bent egyaránt biztosítanunk kell. Fontos a megfelelő páratartalom is, amelyet úgy érhetünk el, ha a terrárium egyik sarkában naponta kicsit meglocsoljuk a földet. Ha egyetlen példányt szeretnénk tartani, akkor a terrárium alapterülete legalább 2,5 négyzetméter legyen, minden további állatnál 25%-kal növelni kell az alapterületet. Teknősünket tarthatjuk 50-60 cm mély faládában is. Aljzatnak a legjobb a természetes talaj, kerti vagy erdei föld kb. 10 cm-es vastagon elhelyezve. A terrárium egyik végébe tegyünk némi szénát is, amely menedéket nyújt kedvencünk számára és elhelyezhetünk avarkupacokat is. A terrárium nagy részén biztosítsunk kb. 26 fokos hőmérsékletet, a legmelegebb részen legyen 39-42 fok. A terrárium fűtésére, világítására megfelelőek a 25-40 W-os spotlámpák. A hőmérsékletet mindig ellenőrizzük a terrárium különböző pontjain.

hogyan éljünk meg akár 100éves barátságot1

 

Hogyan éljünk meg akár,100 éves barátságot?

Mivel a görög teknősök félénk állatok, ezért mindenképpen alakítsunk ki búvóhelyet is kis barátunknak, ahol biztonságban érezheti magát. A széna mellé helyezzünk be nagyobb fakérgeket, fatuskókat, nagyobb köveket.

Meleg időben a görög teknősök kifejezetten szeretnek a szabadban tartózkodni, ahol fokozottan érik őket a napsugarak, természetes melegben pihenhetnek, és élvezhetik a friss füvet, növényeket és talajt a talpuk alatt. Odakint, az elkerített területen is biztosítani kell kedvencünk számára olyan helyet, ahova elbújhat a meleg elől, pihenhet és ihat. A zöldségekről továbbra se feledkezzünk meg. Kiemelten figyeljünk arra, hogy a teknős számára elkerített rész szökésmentes és ragadozó-biztos legyen. Ezek az állatok hazánkban áprilistól szeptemberig általában szabadban tarthatóak, természetesen, ha hosszabban hűvös idő van, akkor jobb, ha bevisszük teknősünket.

Alapvetően a görög teknősök félénk állatok, és ha kézbe vesszük őket, behúzódnak páncéljukba, elülső lábaikkal pedig eltakarják a fejüket. Ez alól azok a példányok lehetnek kivételek, amelyek fogságban születtek és az évek alatt megszokták, hogy az ember folyamatosan interakcióba lép velük.

teknős tartása cikkek termékajánlok hellodog kutyatapok.eu

 

Hogyan éljünk meg akár,100 éves barátságot?

Ha megfelelő környezetben, számukra ideális étrenden tartjuk az állatotokat, akkor akár száz évig is élhetnek, ezért mielőtt megvásároljuk leendő kedvencünket, vegyük figyelembe, hogy ez a barátság bizony egy életre szól.

Hogyan éljünk meg akár,100 éves barátságot?

www.hellodog.hu

Forrás: animal-world.com

 

Megosztom