Kutyafürdetés-kutyaápolása

Kutya fürdetés-kutyaápolás-kutyakozmetika

Kutyafürdetés-kutyaápolása

Kutya fürdetés-kutyaápolás-kutyakozmetika

-A kutyák és macskák kisállatok alap gondozása elengedhetetlen,mégsem olyan egyszerű.Háziállatot fürdetni általában csak akkor kell, ha valamivel bepiszkolja magát, a kutyáknak viszont jót tehet egy hűsítő zuhany vagy úszás, különösen kánikulában. Minél hamarabb szoktatjuk az állatot a fürdéshez, annál jobb, már a kölyök rutinjába érdemes beépíteni. Legyünk óvatosak: a túlzásba vitt kutyafürdőzés a kutya bundájának természetes olajait-zsiradékot ami védelmet is nyújt számára lemossa.

Szőrzetápolás

A túl gyakori fürdetés nem szükségszerű, de 2-3 havonta megfürdethetjük kis kedvencünket, ha már nagyon piszkos. Samponozást követően zuhannyal távolítsuk el a szennyeződést és a sampont a kutya szőréből. Válasszuk a kutyánk számára legmegfelelőbb sampont: jó minőségű, adalékanyagoktól (illatanyag, színezék) mentes samponokat, melyek nem irritálják a kutya bőrét, és nem váltanak ki allergiás reakciót sem! Vannak olyan fajták melyeknek nagyon érzékeny a bőrük, náluk különösen figyeljünk oda erre! Kutyafürdetés-kutyaápolása

Kutya fürdetés-ápolása

A túl gyakori fürdetés nem szükségszerű,

A túl gyakori fürdetés nem szükségszerű sőt,sokszor káros is lehet..

A hosszú szőrű fajtáknak naponta, jó alaposan keféljük ki a bundáját, így nemcsak eltávolítjuk a séta és a játék során összeszedett szennyeződéseket, de csomómentessé is tehetjük.

Kutyakozmetikushoz 2-3 havonta járjunk el a kutyussal: ne csak a hosszú, de a rövid szőrű kedvencünket is vigyük el. A kutyakozmetikus alaposan átvizsgálja a kutyát, megfürdeti, megszabadítja őt a felesleges szőrtől, és jelzi azt is, ha valami probléma van esetleg az egészségével. Ha nem súlyos dologról van szó, „orvosolni” is tudja: pl. sok kutyakozmetikus vállalja a bűzmirigy kinyomását is.Kutya fürdetés-ápolása-

Samponozás és öblítés
Samponból először csak nagyon keveset vegyünk, óvatosan dörgöljük be vele a kutya fejét, ügyelve, nehogy a szemébe kerüljön! Azután haladhatunk le egészen a körmökig, nem felejtve ki a hasát és a nyakát. Az öblítéshez használhatunk zuhanyfejet vagy kancsót, megint csak gondosan ügyelve rá, nehogy a szemébe vagy a fülébe kerüljön a samponos víz! A kezünkkel is segítsük a minél hatékonyabb öblítést.Kutyafürdetés-kutyaápolása
Kutyaszárítás
A szappanozás és az öblítés után a kutya általában maga igyekszik megszárítkozni, hempergés útján, beletörölközve abba, amibe lehet, a fűbe például. Ez természetes következménye a fürdőzésnek, készítsünk hát előre a helyszínre törölközőket, hogy ha lehet, inkább azokat használja a célra. A jószágok a fölösleges vizet is le szokták rázni magukról, úgyhogy idejében távolítsuk el a kádból a kedvencet, ha nem akarunk mi magunk is „lezuhanyozni”. Amint lerázta magáról a vizet, alaposan dörgöljük szárazra tetőtől talpig, törülközővel. Ha az érintett tűri, használhatunk hajszárítót is.
Kutya fürdetés-kutyaápolás-kutyakozmetika
minden amit tudni kell a kutyakozmetikarol hellodog webshop

A Kutya-Gazdi Kihívásban inkább bízzuk szakemberre a lényeges dolgokat

Fogak ápolása

Nagyon sok kutya szenved fog és szájüregi problémával, mely rossz lehelettel is jár. A fogkő jelenlétéről úgy lehet megbizonyosodni, hogy a fogak tövén kemény, barna réteg található. A legbiztosabb fogkő eltávolítási módszer, ha elvisszük állatorvosunkhoz kedvencünket. Bódítással pár perc alatt el is készül, sőt sokakat még anélkül is el lehet látni. Ha hagyjuk, hogy ez a probléma elhatalmasodjon a kutyán, akkor ez idővel súlyos máj- és veseproblémákat idézhet elő, ugyanis szabaddá válik a fognyak, és a megtelepedett bacilusok bejutnak a véráramba!
A legjobb pedig ebben az esetben is az, ha megelőzzük a fogkövességet: rendszeresen mossuk a fogát az erre kifejlesztett termékekkel, adjunk neki száraz tápot, melyet meg kell rágnia a kutyának, adjunk neki hetente velős csontot, vagy naponta fogápolási jutalomfalatokat. Kutyafürdetés-kutyaápolása

Ma már a kutyáknál is szükséges és fontos lehet a fogápolás, javasolják az állatorvosok is.

Milyen problémákat és betegségeket okozhatnak kutyáknál az ápolatlan fogak?

Hogyan lehet megelőzni a fogak romlását? 

Főképp a kisebb “urbanizált” kutyáknál van szükség fogápolásra, mivel nem használják már fogazatukat tépésre, marásra –Mivel kutyáink a száraztápot hátul elroppantják  a nedves tápot felnyalogatják, ezért komoly fogbetegségek alakulnak ki már fiatal korban. A fogkő miatt kilazulnak, kiesnek a fogak, illetve a fogtő és az íny között megtelepednek a baktériumok, ezek bejutnak a véráramba és a kutyák esetében legtöbbször a szívben okoznak maradandó károsodást.

A fogkő eltávolítása ma már nemcsak altatásban, állatorvosnál történhet, egy ultrahangos fogkefe segítségével akár a kutyakozmetikusnál is igénybe vehető ez a „beavatkozás”.

A vállalkozóbb szellemű gazdik pedig otthon, maguk is eltávolíthatják a fogkövet kedvencük fogairól.

fogak-ápolása-hellodog-webshop

Súlyosabb íny és főbetegségeknél forduljunk állatorvosunkhoz!

 

A szemek és a fülek tisztán tartása

Ha váladék képződik a kutya szemszögletében, azt naponta egy tiszta papírzsebkendővel távolítsuk el. A begyulladt szemeket kamillafőzetbe mártott vattapamaccsal tisztíthatjuk, csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl meleg és hideg sem az oldat. A szembe lógó szőrszálaktól könnyezhet is a szem, ezeket nagyon óvatosan vágjuk le, hogy ne ingereljék tovább a szemet!

A kutyák füle nagyon érzékeny, ezért óvatosan tisztítsuk azt! Alapvetően nem kell a fülek belsejébe nyúlni, de ha büdöset érzünk, vagy gyulladtnak látjuk, keressük fel az állatorvost! A fülek szélét vizes ruhával tisztíthatjuk hetente. A fülekből nem szabad kivágni a szőrt, mert visszahullva a hallójáratba, gyulladást okozhat, bízzuk ezt is szakemberekre!Kutyafürdetés-kutyaápolása

fültisztitás-kutyáknál-hellodog-webshop

Használj fültisztító folyadékot rendszeresen.

Élősködők-vérszívók elleni védelem

Nem utolsó sorban pedig védekezzünk a kullancsok, bolhák és egyéb élősködők ellen!

Tévedés azt hinni, hogy a hidegebb időszakban erre nincs szükség!
Kisállatunk fekhelyét, és környezetét is mindig tartsuk tisztán, védve őt az újrafertőződésektől!

( A kullancsok és bolhák ellen,olvashatod részletes további cikkeinket.)

Kullancsok, bolhák ellen

Minden élősködő,kullancsok és bolhák ellen kutyáknak és macskáknak,Scalibor,Kiltix,Bolfo,Duoband 2 in Kullancs és bolha elleni cseppek, Exspot®,PESTIGON Spot On,BOB MARTIN Spot on,Frontline Combo Spot On,SKUDO PET HOUSE ultrahangos kullancsriasztók,bolhasamponok,Flee háztartási bolhaspray.

 

Kutyafürdetés-kutyaápolása

www.hellodog.hu

források:

gondos gazdik,fem3

Megosztom