Kutya veszettség-Tudj meg mindent a veszettségről

Kutya veszettség-Tudj meg mindent a veszettségről

Kutya veszettség-Tudj meg mindent a veszettségről

Mi a veszettség?

(másnéven: rabies, lyssa, hidrofóbia)

A veszettség vírus okozta fertőzéses betegség, amely állatokról emberre, a veszett állatok testváladékaival, főként nyálával terjed. A legfélelmetesebb emberi betegségek egyike. A vírus a fertőzött személy agyvelejébe, illetve központi idegrendszerébe jutva, gyakorlatilag minden esetben halálos kimenetelű agyvelőgyulladást okoz.
Kutya veszettség

A veszettség előfordulása

Valamennyi melegvérű állat fogékony a fertőzésre, közülük is a rókák, kutyák és a farkasok a legfontosabb fertőzésforrások, de az erdei vadakról a macskákra is átterjedhet a betegség. Szarvasmarhák, juhok, sertések, kisebb rágcsálók (mókus, denevér stb.) is terjeszthetik. A vadon élő állatokkal, háziállatokkal érintkező emberek (erdészek, vadászok, állatorvosok) fokozott veszélynek vannak kitéve. A szigorú járványtani előírások, a kutyák rendszeres védőoltása, a hatékony humán védőoltás létezésének köszönhetően a fejlett országokból eltűnőfélben lévő betegség. A vadon élő állatok körében azonban még előfordul, így a szigorú megelőzési rendszabályokon nem szabad lazítani. A vírus továbbra is él. Erre utal az a tény, hogy az egész világon évente 15.000-18.000 fertőzést regisztrálnak, de a védőoltások miatt csak néhány emberi megbetegedéssel lehet számolni évente, azok is mind emberi hanyagságra vezethetők vissza.

Kutya veszettség-Tudj meg mindent a veszettségről

Európában, így hazánkban is az erdei veszettség jelenti a fő veszélyt, a vörös róka a legfontosabb hordozója, terjesztője. Túlnyomórészt Kelet- és Közép-Európa országaiban több ezerre tehető a veszett rókák száma. Elsősorban keletről jönnek veszett rókák Közép-Európába. Hazánkban az 1950-es évektől nem volt sok beteg, de a nyolc nyilvántartott eset mindegyike halállal végződött.

Tekintsd meg az ismertető videót,Hangulatos tizenegy perc a veszettségről.
Olvasni- és néznivaló az érdeklődőknek:Kutya veszettség

Veszettség – csak egyszerűen

Kutya veszettség-Tudj meg mindent a veszettségről
Forrás: Wiki,
Szent István Egyetem Állatorvos-Tudományi-Kar
Dr.bakonyi Tamás PHD Állatorvos-Virologus

www.hellodog.hu

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.