Kutyababézia

Dermacentor_reticulatus_kullancs-faj

Kutyababézia

Babéziózis kutyáknál

Amennyiben nem ismerjük föl és nem kezeljük időben a babéziát, az a kutya elpusztulásához vezethet.

Mivel ez a betegség életveszélyes, nagyon fontos, hogy a kutyát megvédjük a kullancscsípéstől és ezáltal a fertőzéstől. Ez annál is fontosabb, mivel Magyarországon az elmúlt években a közönséges kullancs és általa a babéziák egyre nagyobb tért hódítanak és egyre több kutyát betegítenek meg.

babéziózis, latin nevén babesiosis egy kullancsok által terjesztett, egysejtű parazita által okozott súlyos betegség, mely nálunk elsősorban a kutyákat veszélyezteti. A kutyatartók általában és tévesen a kórokozó után babézia, babéziás kutya, vagy egyszerűen kullancstól kapott betegség, kullancskór, ritkábban kutyamalária néven ismerik. Sokan összetévesztik a szintén kullancsok által terjesztett Lyme-kórral.

A babéziózis leggyakrabban heveny tünetekben nyilvánul meg és lehetőleg azonnali állatorvosi beavatkozást igényel. A betegség magas lázzal, bágyadtsággal és gyakran „véres” / barnás vizelet megjelenésével jár. Szövődményes esetekben szervi károsodás (veseelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, májbetegség miatti sárgaság és súlyos vérszegénység alakulhat ki), amely akár néhány napon belül az állat elpusztulását okozza.

Azonnal megkezdett, szakszerű kezeléssel jó eséllyel gyógyítható.

A betegség emberekre és a macskákra veszélyes változata Magyarországon egyelőre nem terjedt el. A babéziózis legfőbb szezonja a tavasz és az ősz, de hűvös nyarakon és enyhe teleken is gyakori.

Kutyák Infúziós Kezelése

kutyababézia

kutyababézia-kezelése

A kórokozó és terjedése

A babéziózis kórokozóját hordozó kullancsfaj. Könnyen beazonosítható szürkés-pöttyös márványmintázatáról

Dermacentor_reticulatus_kullancs-faj

A kórokozó közvetítője Magyarországon szinte kizárólag a Dermacentor reticulatus nevű kullancsfaj, aminek a nyálmirigyeiben él.

 

A kutyák babéziózisát a Babesia canis canis (kutyababézia) nevű egysejtű parazita okozza. A kórokozó a kullancs vérszívása során jut a kutya szervezetébe, majd a vörösvértsejtekbe jut és ott szaporodik. A megtámadott vérsejteket enyhébb esetekben az immunrendszer kiszűri és elpusztítja, de a vörösvérsejtekből kiszabaduló babéziák újabb vérsejteket fertőznek. A vörösvérsejtek sejthártyája merevvé válik, ezáltal azok összecsapódva elzárják a kis kapillárisokat, ettől a szervekben oxigén- és tápanyagellátási zavar alakul ki (szervi hypoxia), emiatt károsodhat a vese, a máj és a hasnyálmirigy is. A vesekárosodást tovább súlyosbíthatja, hogy a vörösvérsejtekből kiszabaduló vérfesték (hemoglobin) eltömi a vesecsatornácskákat.

A kórokozó közvetítője Magyarországon szinte kizárólag a Dermacentor reticulatus nevű kullancsfaj, aminek a nyálmirigyeiben él. Újabb megfigyelések szerint a Mediterránumból az utóbbi években behurcolt barna kutya kullancs (Rhipicephalus sanguineus) is terjesztheti a kórt. Ennek a kullancsfajnak külön veszélye, hogy jól érzi magát a lakásban is, ott akár télen is csíphet.

A Dermacentor reticulatus könnyen felismerhető pajzsrészének (megszívódott kullancs esetén a háton, a fejhez közeli rész) márvány jellegű, foltos, pöttyös mintázata után. Az eltávolított kullancsot nagyítóval megvizsgálva a faj viszonylag biztonsággal felismerhető. Amennyiben a mintázat nem észlelhető, valószínűleg más fajról van szó. A babéziózis esélye ebben az esetben jóval kisebb, de nem zárható ki teljesen. A csípés után jelentkező bizonytalan és hullámzó sántítással, hullámzó hőemelkedéssel járó Lyme-kór terjesztője a feketés-vöröses Ixodes ricinus kullancs. Erősen megszívott kullancs esetében a beazonosítás nehezebb.

Kihangsúlyozandó, hogy egyrészt a sok kullancsfaj között gyakorlatilag csak egy hordozza a kórokozót, nem mindegyik kullancs fertőzött, másrészt a fertőzött kullancs is csak a megtelepedése után mintegy két nap után tud fertőzőképes babéziát átadni, ezért a kutya mindennapos átvizsgálása és a kullancsok időbeni eltávolítása jelentős védelmet ad.

Fentiek alapján kullancs találása esetén nem kell azonnal betegségre gondolni, de a kullancs eltávolítása után az állatot egy hétig fokozottan figyelni kell. Ugyanez fordítva is igaz, sok esetben úgy alakul ki a betegség, hogy az azt okozó kullancsot nem lehetett észrevenni.

A betegség tünetei átlagosan 3-7 napos lappangási idő után jelentkeznek. Legelőször a bágyadtságot, kedvetlenséget és étvágytalanságot veszi észre a gazdi. A kórkép általában magas lázzal jár (végbélben mért hőmérséklet >39,5C).

Ezt követi a vizelet megsötétedése: a szétesett vörösvérsejtek festékanyaga miatt a vizelet fokozatosan sötétsárga, narancsos-rozsdás, bizonyos fényviszonyok között akár enyhén zöldesnek tűnő, majd barnás szinű, végül kólához, majd feketekávéhoz hasonló lesz.

Szövődményes esetekben a fent említett tüneteken felül jelentkezhet még a nyálkahártyák sápadtsága, akár porcelánfehérré válása (ez jól észlelhető a szem alatt), sárgaság (a szemfehérjén könnyen észrevehető), nyálzás, hányás, hasmenés és a vizeletürítés csökkenése, majd hiánya. A babesiosis nagyon ritkán (<1%) idegrendszeri tünetekkel (támolygás, bizonytalan mozgás, bénulás, görcsrohamok) is járhat.

A máj és a lép többnyire megnagyobbodik. Bőr alatti bevérzések jelentkezhetnek. Ezek vöröses, vörösesbarnás, elmosódott szélű foltok, ha a hason jelentkeznek jól láthatók. A bőrgyulladástól úgy lehet megkülönböztetni, hogy egy üvegdarabot (pl. pohár oldalát, nagyítólencsét, szemüveglencsét) rányomva sem halványulnak el. Hasonló bevérzések keletkezhetnek a nyálkahártyákon, pl. a pofa belső oldalán.

Az állat állapota rohamosan romlik, míg végül lábra sem tud állni. Kezeletlen esetekben a megbetegedett állatok többsége néhány napon belül elpusztul veseelégtelenség és urémia miatt, a széteső vörösvérsejtek festékanyaga eltömíti a vesét, veseleállást és ezáltal vizeletkimaradást okozva. A 42 fok fölé emelkedő láz önmagában is okozhatja a kutya elpusztulását.kutyababézia

A betegségnek több súlyossági foka létezik. Néhány kutyánál egyáltalán nem fejlődik ki, másoknál csak enyhe tüneteket okoz. A kutyák többsége azonban sajnos kezelés nélkül néhány napon belül elpusztul, a hiperakut akár egyetlen nap alatt is végezhet velük.

Fontos tudnivaló, hogy a betegségen való átesés semminemű immunitást nem jelent egy újabb fertőzéssel szemben.

A legfontosabb: a legcsekélyebb gyanús tünet, hirtelen belázasodás, elesett állapot megjelenése esetén késlekedés nélkül forduljunk állatorvoshoz. Mivel a kezdeti tünetek nem egyértelműek és más betegségekre is utalhatnak, fel kell hívni az állatorvos figyelmét az esetleges kullancsípésre. Mire a tünetek és a vizsgálati eredmények egyértelművé teszik a babéziózist, gyakran már késő a hatásos kezeléshez. Akár egy nap késlekedés is az állat életébe kerülhet.

A kullancsok által terjesztett másik betegség, az emberre is veszélyes Lyme-kór sokkal hosszabb idő után alakul ki, tünetei nem ilyen drámaiak.kutyababézia

Bolhairtó,kullancsirtás: Minden élősködő,kullancsok és bolhák ellen kutyáknak nyakörvek Scalibor,Kiltix,Bolfo,Duoband. Kullancs és bolha elleni cseppek, Exspot®,PESTIGON Spot On,Bob Maritin Spot on, Frontline Combo Spot On, Skudo Pet ultrahangos kullancsriasztók,bolhasamponok,Flee háztartási bolhaspray.

Elsősegély

Ha az orvoshoz érkezésig több órát kell várni (például éjszaka), a negyven fokot elérő, vagy meghaladó lázat addig is csillapítani kell. A kutyák lázának házilagos csillapítására emberi gyógyszerek nem alkalmasak. Paracetamol (pl. Coldrex, Panadol, Neo Citran, Rubophen, Saridon, stb.) és szalicilkészítmény (pl. AszpirinKalmopirin) adása szigorúan tilos! Végszükség esetén és kizárólag alkalmilag Algopyrin adható, 30 kilogrammonként fél tabletta (kb. 8 mg/kg). Amennyiben a láz nem csillapodik megfelelően, hűtést kell alkalmazni, például priznic (vizes törülközőbe, lepedőbe tekerés), vagy alapos, de nem jéghideg vízzel történő bevizezés által. 42 fok feletti láz önmagában is életveszélyes a kutya számára.

A betegség megelőzése

A legfontosabb a kullancsok elleni védekezés, ami sajnos nehéz feladat. Míg néhány évtizede a kullancs ritka volt, manapság a klímaváltozás miatt bárhol, akár a városi aszfalton is elfordulhat. Erdőbe, parkokba, telekre, vízpartra vitt kutya esetén a kullancs elkerülése nagyon nehéz, de a saját udvar sem jelent biztonságot.

Kifejezetten kutyák számára készített különféle védőszerek vásárolhatók, úgymint kullancsellenes sampon, spray, csöpögtethető spot, speciális nyakörv, de száz százalékos biztonságot egyik sem jelent. Háztartási rovarirtószerrel a kutyát befújni, valamint kutyák számára készített szereket macskákon alkalmazni szigorúan tilos. Az Imizol injekció néhány hétig védelmet ad a betegség kialakulása ellen, de toxikus hatása miatt csak kivételes esetben alkalmazható megelőzésre.

Novibac Piro néven újabban védőoltás is lehetséges, ez azonban nem véd a megbetegedéstől, csak a tünetek súlyosságát enyhíti.

keresd a webshopban rendeld meg most kedvenced védelmét>>

Bolhairtó,kullancsirtás: Minden élősködő,kullancsok és bolhák ellen kutyáknak nyakörvek Scalibor,Kiltix,Bolfo,Duoband. Kullancs és bolha elleni cseppek, Exspot®,PESTIGON Spot On,Bob Maritin Spot on, Frontline Combo Spot On, Skudo Pet ultrahangos kullancsriasztók,bolhasamponok,Flee háztartási bolhaspray.

Forrás:

hellodog

Wiki,scalibor,

Amennyiben nem ismerjük föl és nem kezeljük időben a babéziát, az a kutya elpusztulásához vezethet.

A tünetek megjelenésénél késlekedés nélkül,azonnal forduljon állatorvosához!!!

Mivel ez a betegség életveszélyes, nagyon fontos, hogy a kutyát megvédjük a kullancscsípéstől és ezáltal a fertőzéstől. Ez annál is fontosabb, mivel Magyarországon az elmúlt években a közönséges kullancs és általa a babéziák egyre nagyobb tért hódítanak és egyre több kutyát betegítenek meg.

Megosztom