Kutyabaj-Kutyák Ízületi betegségei

Kutyabaj-Kutyák Ízületi betegségei

Degeneratív ízületgyulladás

Nem is gondolnánk mennyi kutyának, sőt macskának okoz problémát a degeneratív ízületgyulladás. Minden ötödik kutya szenved ezen betegségben, de a macskáknál is egyre gyakrabban kerül diagnosztizálásra főleg idősödő állatoknál.

Az állatoknál a másodlagos formája alakul ki a betegségnek, mivel nem az ízületi porc elváltozásai alakítják ki a betegséget, mint ember esetében, hanem a rendellenes ízületi struktúrák (szabálytalan lábállás, kóros ízületi lazaság, korábbi trauma stb.) vezetnek az ízületi porc károsodásához.

Kutyabaj-Kutyák Ízületi betegségei:

Ezen betegség csoportba tartozik a csípő- és könyökízületi diszplázia, vállízületi porc degeneráció és a térdízületi szalagszakadás. Az említett betegségeknél létrejövő kóros elváltozások az ízületben porc leválásokat, csontritkulásokat és csontnövedékek képződését eredményezik.

A tünetek hosszú idő alatt alakulnak ki, legfeltűnőbb a fájdalom miatt létrejövő mozgásaktivitás csökkenés, atesthelyzet változtatás nehézkessége és a folyamatosan súlyosbodó sántaság.

A hosszú időn át fennálló elváltozások az adott ízület mozgathatóságának csökkenéséhez és fokozatos izomsorvadáshoz vezet. A betegség egy önmagát súlyosbító folyamatot eredményez azáltal, hogy a fájdalom miatt létrejövő kevesebb mozgás elhízáshoz vezet, a testsúly növekedése pedig az amúgy is kóros ízületek állapotát rontja.

A betegség kezelése súlyosságtól függően gyógyszeres vagy műtéti. A gyógyszeres kezelésnek 4 alappillére van:

Megfelelő kutyatáp választása és helyes etetése

  • a testsúly kontroll, fogyasztás,
  • az ízületvédő táplálék kiegészítők és a
  • fájdalomcsillapítók alkalmazása.

 

Ha olyan terméket keres, amely igazi újdonság a szuper prémium kutyatápok között, akkor a Nature’s Protection igazán megérdemel egy kis figyelmet.Minden táp MicroZeoGen-t (MZG) tartalmaz, amely egy teljesen természetes összetevő.A zeolit egy olyan ásványi anyag, amely akkor keletkezik,amikor a láva vízzel reagál vulkánkitöréskor.A zeolit jótékony hatást gyakorol az emberek és az állatok szervezetére.Minden kutyatápban megtalálhatók az egészséges ízületvédelemhez szükséges tápanyagok,glükozamin, kondroitin szulfát

Az együttes alkalmazás vezethet csak eredményre. A gyógyszeresen nem befolyásolható degeneratív elváltozások kezelésére pedig széles műtéti paletta áll rendelkezésre (szalagpótlások, protézisek stb.)Mint minden más esetben itt is figyeljünk az első jelekre, hogy időben be tudjunk avatkozni!

Kutyabaj-Kutyák Ízületi betegségei

Legfontosabb a megelőzés:

 

BiogenicPet

BiogenicPet

Kutyabaj-Kutyák Ízületi betegségei

A kutya térdkalácsa, vagy más néven patellája az emberek térdkalácsával megegyező képlet. A térdízület első részén helyeződik, a térdízület nyújtását végző négyfejű combizom inában található elcsontosodott rész, mely a combcsont erre kialakult árkában siklik az ízület mozgatásakor.

Ha a csontok, izmok és inak lefutása megfelelő, akkor egy stabil térdízületet kapunk. Térdkalács ficam esetén a patella nem az árkában fut, hanem annak belső, vagy külső oldalán. A betegség többnyire örökletes jellegű (82%).

Trauma hatására is kialakulhat például:

  • csípőficam,
  • combcsont-,
  • lábszárcsont rosszul összeforrt töréseit követően,
  • a térdízület szalagjainak sérülésekor.

Amennyiben a patella nem megfelelő helyen található, az a térdízület fokozott mértékű kopásához, degeneratív ízületi elváltozáshoz (artrózis), sántasághoz, fájdalomhoz vezet.

Tünetei változóak lehetnek a fokozattól és az életkortól függően. A sántaság többnyire nem állandó, és csak akkor jelez fájdalmat az állat, amikor a rendellenes helyeződésű patella és a vele szemben lévő combcsont ízületi porcfelszíne lekopott. Minél több időt tölt a patella rendellenes helyen, annál hamarabb alakulnak ki tünetek és annál súlyosabb degeneratív ízületi elváltozás várható a kor előre haladtával.

Konzervatív terápia:

Ha fájdalmat jelez az állat, akkor kúraszerűen alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszert adunk. Az ízületi nedv termelését fokozó illetve az ízületi porc regenerációját elősegítő gyógyszereket/ gyógyhatású készítményeket hosszú távon adagoljuk.

Kutyabaj-Kutyák Ízületi betegségei

Kontrollálni kell az állat testsúlyát, vigyázni kell, minden fölösleges súly plusz terhelést jelent az ízületekre!

Műtéti ellátás:

Lényege a térdízület anatómiai viszonyainak megváltoztatása úgy, hogy a patella az árkából ne tudjon oldalirányban elmozdulni.

Forrás:dr. Somogyi Rita

www.hellodog.hu

Megosztom