Kutyák és a tomboló nyári a forróság

Kutyák és a tomboló nyári a forróság

Mi emberek is szenvedünk a túlzott hőségben,ne feledkezzünk meg barátainkról,hogy nekik sokkal nehezebb dolgok van a nyári forróságban. Nekünk kell jobban gondoskodni a hűtésükről!

Miközben minden  a kutya ki van téve a hőguta veszélyének, egyes fajtáknál az átlagosnál magasabb a kockázata, hogy túlmelegszenek. Ezek leginkább azok a “rövid orrú” fajták, melyek nehezebben lélegeznek, így csak lassan tudják lehűteni testhőmérsékletüket.

Elengedhetetlen ebben a nagy melegben, hogy időben felfedezzük a hőguta tüneteit, a kezelésének lehetőségeit és meggyőződjünk arról, hogy házi kedvencünk számára minden feltétel adott arra, hogy gond nélkül átvészelje a kánikulai időjárást.

Szenvedünk a hőségtől és nemcsak mi, emberek, de kedvenceink is, akiket erősebben próbára tesz a nyári forróság.

Belegondoltál már, hogy milyen melege lehet a kutyáknak a tikkasztó kánikulában? Ha még nem, ideje elgondolkodnod rajta, főképp, ha kutyatulajdonos vagy.

A forró nyári hónapokban sok kutya nem tud ellenállni a hőségnek. Egy szeretett kisállat elvesztése elég kemény, még akkor is, ha tudjuk, hogy be fog következni és fel vagyunk rá készülve. De egy elkerülhető hőgutában elveszíteni egy szőrös családtagot, ez az, amit a legtöbb kutyatulajdonos soha nem tud magának megbocsájtani.

Tudtad, hogy az angol és a francia buldog 5 x nagyobb valószínűséggel szenved el hőgutát, mint egy átlagos kutya? Mi lehet ennek az oka? Ha tovább olvasol, cikkünkből megtudhatod!

Egyes fajták érzékenyebbek, mint mások, köztük megtalálhatók a brachycephalic (rövidebb koponyájú és nyomottabb orrú) fajták, az idősebb kutyák, a kölykök, a túlsúlyos kedvencek, a beteg vagy krónikus egészségi állapotú kutyák, a dolgozó kutyák, minden olyan kutya, mely a forróságban a szabadban tartózkodik és azon kutyák, akik túlhajtják magukat.

Egy túlmelegedett kutya nagyon rövid idő alatt kritikus állapotba kerül és agy-, szív-, máj- és idegrendszeri károsodást szenved.

A túlmelegedés tünetei a kutyáknál:

  • Nehéz, ziháló légzés Emelkedett testhőmérséklet Túlzott szomjúság, egyben túlzott vízivás
  • Megnövekedett pulzus és szívverés Világos íny, sötétvörös vagy lila nyelv (kivéve lila nyelvű fajták)
  • Túlzott nyáladzás Hányás Hasmenés Görcsrohamok Üvegesedő szemek Gyengeség Összeesés Eszméletlenség

A túlmelegedéstől a hőgutáig

Ha a kutya testhőmérséklet eléri a 42 C° fokot vagy attól magasabbat, ez hőgutát eredményez. A test sejtjei kezdenek elhalni. Az agy megduzzad, ami rohamokat okoz. A vérellátás hiánya miatt a GI traktusban (szájtól a végbélnyílásig) fekélyek keletkezhetnek. A kiszáradás visszafordíthatatlan vesekárosodást okozhat. Mindezen katasztrofális események pár percen belül történnek meg.

Hogyan segíthetsz egy túlmelegedett kutyán

Ha úgy véled, kedvenced vagy bármely más kutya hőgutát kapott, azonnal intézkedned kell, vidd őt hűvös, árnyékos vagy légkondicionált helyre. A megelőzés a legfontosabb ne várd meg a baj bekövetkeztét!

Utazás kutyával, macskával, kisállattal.Felszerelések, kellékek, biztonsági berendezések,praktikus kiegészítők,utazáshoz.Innovatív kisállat hűtő matrac évekig használható. Segít megelőzni a hőgutát és a kiszáradást. Hűt és hűsít, könnyen összehajtható, minden típusú fekhelyhez illeszthető, anyaga tartós és masszív, könnyen – egyszerű törlőkendővel – tisztítható. A hűsítő töltet környezetbarát és nem mérgező anyag.

kutya hűtő matrac

kutya hűtő matrac

 RENDELD MEG MOST!

Ez az innovatív matrac  kutyák és macskák számára, amely aktiválja a súlya az állat, egyaránt használható kül- és beltéren. Puha és tartós, ez is hasznos lehet  fájdalom és ízületi gyulladásban szenvedő állatoknak.Kényelmes és frissítő.Nem kell fagyasztani.Erős és tartós.könnyen szállítható,nem mérgező
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ HOGYAN KELL ALKALMAZNI
Nem kell fagyasztani vagy hűtve: ha idővel a test hőt az állat már felmelegítette, csak ki a szőnyeget a nyitott, hogy ez ismét lehűl.

  • A szokásos fizikai tevékenységek során figyeld a kutyád! Ha légzési nehézségeket tapasztalsz, vidd hűvös helyre és pihentesd, hogy le tudjon hűlni.
  • És még egyszer, soha ne hagyd a kutyád egyedül a parkoló, zárt autóban egy meleg vagy forró napon. Inkább hagyd őt otthon, hűvös és nyugodt helyen.

A legveszélyeztetettebb kutyafajták

Egyes kutyafajtáknál nagyobb a kockázata a hőség okozta betegségeknek, mint már olvashattátok a bevezetőnkben is. Ezek azon fajták, amelyek nem képesek olyan gyorsan lehűlni, mint más fajtájú kutyák. Főképp a brachycephalic fajtáknál kell nagyon odafigyelni a túlmelegedésre, mivel rövidebb, laposabb és kerekebb a koponyájuk és nyomottabb az arcorri részük. Ezen fajtáknál a fejet és a szájrészt lerövidítették és kiszélesítették, de azonos mennyiségű lágy szövettel rendelkeznek, mint a kutyák nagy része, emiatt nehezebb számukra a légzés és ezért nehéz lehűlniük.

Angol Bulldog,Mopsz,Boxer,Cavalier King Charles Spániel,Francia Bulldog,Akita,Boston Terrier
Pekingi Palotakutya,Amerikai Bulldog,Shih-Tzu,Chow-Chow,Bullmasztiff

Újfent szeretnénk kihangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a gazdik mindent megtegyenek a túlmelegedés elkerülése érdekében.

Figyelj arra, hogy kedvencedet mindig megfelelő körülmények között tartsd, ne tedd ki őt felelőtlenül a meleg időjárás okozta hőgutának, különösen, ha kutyád a magasabb kockázatú fajták közé tartozik.

 

 

kutya hűtő matrac

kutya hűtő matrac

RENDELD MEG MOST és HŰTSD LE KEDVENCED!

A hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták   A hőguta tünetei kutyáknál   Hőguta   Hőguta kutyáknál   Hogyan előzzük meg a hőgutát a kutyáinknál

hellodog.hu

 

Megosztom