Kutyaoktatás-klikker tréning

Kutyaoktatás-klikker tréning

A klikker-tréning rejtelmei

A klikker-tréning egy olyan módszer, amelyet az állatok képzésére használnak már az 1960-as évek óta.

 

A tréning ideje alatt egy klikkelő hang jelzi kedvencünknek, hogy valamit jól csinált. A klikker általában egy kis műanyag doboz, amit a tenyerünkben kell tartani, és ha megnyomjuk a nyomógombot, vagy a benne lévő kis fém lemezt, akkor klikkelő hangot ad ki.

Kölyökkutyák és idősebb kutyák esetében is nagyszerűen használható. A kutyaoktatók körében nagyon népszerű kis eszköz, de más állatok tanítására is alkalmas, legyen szó macskákról, madarakról, patkányokról vagy akár elefántokról.

A klikker egy nagyon hatékony tanítási eszköz, mert pozitív megerősítést ad állatunknak a gyakorlás során és segítségével pontosan jelezni tudjuk kedvencünknek, hogy mi az a viselkedés, ami elnyerte a tetszésünket. Először azt kell megtanítanunk kutyusunknak, hogy mit is jelent a klikkelő hang.

Ezt úgy érhetjük el, hogy a klikker megnyomása után azonnal megjutalmazzuk az ebet. Olyan jutalomfalatot válasszunk, amit négylábúnk könnyedén elfogyaszt, lehet akár apróra vágott sült hús vagy sajt is.

 

Kutyaoktatás-klikker tréning:

Ezt a folyamatot ismételjük meg többször is, egészen addig, amíg kutyánkban tudatosul, hogy a hang jutalmat jelent számára. Legjobb, ha néhány napon át a vacsoráját kézből adjuk a kutyának és minden falat előtt klikkelünk. Így a kutya összekapcsolja, hogy a klikk jutalmat jelent.

Annak tesztelésére, hogy az összekapcsolás megtörtént, a legváratlanabb helyzetekben klikkeljünk, ha a kutya rögtön felkapja a fejét és odajön, akkor sikerült az első feladat, ilyenkor rögtön jutalmazzunk.

Ezt követően klikkeléssel tudjuk jelezni azt, hogy kedvencünk okosan cselekedett. Ha meg akarunk erősíteni egy viselkedést, akkor klikkeljünk mindig, amikor a kutya azt csinálja, így a jutalom reményében egyre többször fogja ismételni. Egy idő után kapcsoljunk vezényszót is a viselkedéshez.

Például: A kutyakölyök leül-klikk+jutalom, megint leül-klikk+jutalom.

A kiskutya rájön, hogy az ülést jutalmazzuk. Újra leül-klikk+jutalom+”Ül!”. Klikk nélkül simán az „Ül!”vezényszóra is leül. Ha a kutyával sokat klikkereznek, akkor egészen összetett feladatokat, olyan mozgásformákat is meg lehet neki tanítani, amit más módon sokkal nehezebb lenne.

A klikkeres kutya próbálkozik, egyre több viselkedést felajánl és figyel. A módszert érdemes kutyaiskolában elsajátítani, mert ott lehetőség van arra, hogy az emberek egymás között is gyakoroljanak, úgy, hogy az egyik a kutya, másik pedig a gazda, így könnyebben rá lehet érezni, hogy hogyan is kell ezt a módszert jól alkalmazni, mert az nem is olyan egyszerű, mint amilyennek első körben tűnik.

Meg kell tanulni a kutya fejével gondolkodni és nagyon pontosan jutalmazni.

Nagy segítséget nyújthat a tanulásban Vámosi-Nagy Nóra: Klikk! című könyve.

Ahogy a kutyák szeretnek tanulni – Kezdőknek

Mindig csak akkor klikkeljünk, ha az állat valóban azt csinálja, amit szeretnénk. Így lehet akár tőlünk távolabb is, a klikkerrel könnyedén jelezhetjük felé, hogy azt tette, amit kértünk, és visszajöhet a jutalomfalatért. Emellett előnye az is, hogy egy jellegzetes, egyedi hang ad kutyánknak pozitív visszajelzést, amelyet könnyedén felismer, és soha nem fogjuk használni egy általános beszélgetés során, mint például a „Jó!” dicsérő szót.

Tippek és tanácsok:

  1. Soha ne klikkeljünk közvetlen a kutya füle mellett.
  2. Legyünk türelmesek! Lehet, hogy eleinte furcsán, vagy egyáltalán nem reagál majd kedvencünk a klikkelő hangra. Azonban, ha egymás után többször végigmegyünk a lépéseken (klikk, majd jutalomfalat), idővel rá fog jönni az új hang jelentésére, vagyis arra, hogy jutalomra számíthat.
  3. Csak olyankor tartsunk tréninget, amikor mindkét fél élvezi. Ha fáradtak vagy ingerültek vagyunk, inkább időzítsük máskorra a gyakorlást. Ugyanígy vegyük figyelembe kutyánk napi rutinját, főként az étkezéseket.
  4. Ne kezdjünk bele a tréninge, ha tudjuk, hogy nem lesz időnk befejezni.
  5. Először nyugodt, csendes helyen alkalmazzuk a klikker-tréninget, és csak utána próbálkozzunk vele olyankor, amikor már zavaró tényezők is lehetnek.
  6. Ne hagyjuk, hogy a kutya ráunhasson a gyakorlásra! A tréningek rövidek, de tartalmasak legyenek

Kutyaoktatás-klikker tréning

Legyen a tanulás jó szórakozás!
Amikor kutyánkat új dolgokra tanítjuk, az nemcsak kellemes időtöltés, de szellemi kihívást is jelent négylábú barátunknak, és az önbizalmát is növeli. Az alábbiakban lépésről-lépésre haladva, pontosan bemutatunk néhányat a kezdők körében legnépszerűbb fogások közül, így azokat bárki bátran kipróbálhatja.

A trükkök betanítása szórakoztató és élvezetes elfoglaltság. Komoly kihívást jelent a kutya számára, és a gazdi kedvencével együtt büszke lehet az elért eredményekre. A parancsok teljesítésének elsajátításában az a legjobb, hogy mérettől és életkortól függetlenül bármilyen kutyával begyakoroltatható. Amíg az oktatás nyugodt körülmények között zajlik, addig biztosak lehetünk abban, hogy hűséges társunk megjegyzi a tanultakat.

 

A klikker használata – bátorítás kezdőknek
A klikker segítségével felgyorsítható az új parancsok befogadásának folyamata. A klikker hangja a jutalom ígéretével teszi lehetővé a helyes magatartás pozitív megerősítését. Gyakorlati használata nagyon egyszerű – csak nyomjuk meg, majd azonnal adjunk a kutyának egy jutalomfalatot. Ha ezt kb. 20-szor megismételjük, akkor a kutya agyában ok-okozati kapcsolat jön létre a hang és a jutalom között. Ettől kezdve a klikker kattanó hangja egyet jelent számára a jutalommal.
Az asszociációt úgy mélyíthetjük el benne, ha különböző időpontokban és helyeken többször is megismételjük a rávezető gyakorlatot, hogy kizárólag a klikker hangjával hozza összefüggésbe a kilátásba helyezett jutalmat. Így bizonyos idő elteltével elérhetjük, hogy kutyánk a klikker egyetlen jelére pontosan végrehajtson egy parancsot.

A klikker különösen jól használható oktatási segédeszköz a négylábú kezdők esetében, mert hangja az emberi hangtól eltérően mindig ugyanolyan. Változó hangszínünk óhatatlanul is eltérő üzeneteket küldhet a címzettnek. Ezzel az eszközzel viszont azonnal reagálhatunk, hiszen a valóságban mindössze néhány másodpercünk van arra, hogy megdicsérjük a kutyát, és kifejezésre juttassuk elégedettségünket, ugyanis ha ennél hosszabb idő telik el, már nem képes pozitív reakciónkat összekapcsolni a kívánt cselekvéssel. A klikker gyorsabb visszajelzést tesz lehetővé, mint a hangunk vagy a jutalomfalat.

Kutyaoktatás-klikker tréning:

Egyszerű trükkök kezdőknek
Az itt leírt fogások végrehajtásához nem feltétlenül kell a klikker. Kezdők is elsajátíthatják, akár otthon is. Fontos! A gyakorlás időtartama egy-egy alkalommal ne haladja meg az 5-10 percet, és mindig akkor hagyjuk abba, amikor a legjobban megy, hogy a kutya legközelebb is örömmel „játsszon” velünk.

Jó gyakorlást kívánunk!

www.hellodog.hu

Kutyaoktatás-klikker tréning

TERMÉKCÍMKÉK

Megosztom