Kuvasz

Kuvasz

A kuvasz egy lenyűgöző szépségű, kemény, kissé öntörvényű, ugyanakkor szeretett gazdájáért saját életét is feláldozó fajta. Megjelenése tetszetős, magabiztos, erőt sugárzó.

Erdete: A kuvasz nevét megörökítő régészeti leletek száma igen gazdag: ezek alátámasztják, hogy a teljes népvándorlás útvonalán végigkísérte őseinket hűséges, fehér oltalmazójuk. A nomád pásztorkodással foglalkozó apáink hatalmas kiterjedésű legelőkön éltek állataikkal. A jószág jelentette a vagyont, amit minden körülmények között védelmezniük kellett, akár életre-halálra. Olyan kutyára volt szükségük, aki nem ijed meg a saját árnyékától: az éhesen portyázó ragadozókkal szemben, ugyanúgy, mint az ellenséges népekkel szemben, magabiztosan és sikeresen képes megvédeni a tulajdont. Követelménynek számított a világos színű bunda is: az elsősorban esti szürkületkor támadó ragadozóktól így jól megkülönböztethette gazdája.A fajtáról a legértékesebb honfoglalás-kori leletet a Keszthely melletti Fenékpusztáról hozták felszínre. A csontok vizsgálata után a tudósok egyértelműen megállapították, hogy a mai kuvasz korabeli ősének maradványain dolgoztak. A későbbiekben vadászatoknál is alkalmazták. Főleg nagytestű vadakra. Őseink Németországba terelték a szürkemarhákat eladásra, akkor a hosszú úthoz kellett egy megbízható pásztor kutya. A csorda eladása mellett néhány kutya is gazdát cserélt. Így a kuvasz a hozzáhasonló európai fajtáknak is az egyik őse lett. Ez a fajta is megszenvedte a húszadik század borzalmait. Az I. Világháború után a legnagyobb és legjobb állomány külföldre került. A második világháború még nagyobb pusztítást végzett. Ekkorra a kuvasz többnyire porták őrzésével volt megbízva és ezt a feladatát haláláig elvégezte. Mikor az ellenséges seregek katonái portyázni kezdtek, a fegyverek első áldozatai a hősies kuvasz kutyák voltak. Az ötvenes években kezdték újratenyészteni a fajtát roppant nagy sikerrel.

Kinézete: Magas,nagy termetű, általában 70 cm marmagasságú. Szőrzete fehér vagy elefántcsont színű , enyhén hullámos, jellegzetes kuvasz-szőrzet. Gyapjú állagú szőrét kora nyáron levedli. Testalkata arányosan izmos. Csontozata erős,mozgása mégis elegáns. Feje rendkívül nemes , számos fajtabélyeget hordoz, mely jellemzőkkel biztosan megkülönböztethető a rokon fajoktól .A füle V alakú, lehajló. Mancsai robosztusak, jól tükrözik az ősi szabadon tartást.

Etetése: Nagytestű kutyáknak való táppal etessük, mely fiatal korban kevés fehérjét tartalmazzon. A túl sok fehérje bevitel hirtelen növésre serkenti a szervezetet, ami nem tesz jót a csontoknak, ízületeknek.

A Natures Protection tápcsalád megfelelő táplálék számukra: Kuvasz kölyök  táp Dog Maxi Junior

Felnőtt táp: Dog Maxi Adult

Idős kutyáknak: Dog Senior

natures-protection-dog-senior-idos-kutyaknak-4kg-hellodog-kutyatapok-eu

A kuvasz nagytestű kutyafajta, nagy mozgás igénnyel, így lakásba semmiképpen nem ajánlható. Sokan agresszív fajtának tartják, és az idegenekkel akár az is lehet. Ha megkötözve tartják, vagy nem kapja meg a törődést, esetleg folyamatosan bezárva tartják, akkor persze tényleg eléggé vad kutya lesz. A nagy területigényéből nem adott lejjebb. Egygazdás fajta, ám az az egy gazda legyen határozott és következetes. Kezdőknek nem ajánlanható. Más állatokkal jól kijön és kiskorában könnyen idomítható. Idegenekkel viszont roppant bizalmatlan. Ha őrző-védő kutyát akar valaki, érdemes számon tartani. Sokkal megbízhatóbbak mint a most divatos “harci” kutyák. Tévhit, hogy öreg korára megbolondul!

Aki kölyök kutyát szeretne vásárolni annak 12 hetes kor betöltése utáni időszakot ajánható. Addigra már megkapja első oltásait, és önállóan eszik. Átlagos élettartamuk 8-10 év,de van úgy, hogy 13-15 évig is elélnek. Ha egy stabil idegrendszerű kuvasz a megfelelő tartásmódban részesül, mentes bármiféle genetikai betegségektől, nem sűrűn kell orvoshoz vinni.

kuvasz-kolyok-hellodog-kutyatapok-eu

Örökletes betegségei a a csípő ill. könyök diszplázia, gyomorcsavarodás, rossz látás, mely akár vaksággá is alakulhat.

Diszplázia megelőzésére a Nature’s Protection szuper prémium tápcsalád minden életszakaszra megfelelő ízület védelmet nyújt kutyájának ,glükózamin és kondroitin tartalmával. a rossz látás megelőzhető táplálékkiegészító adásával, a felnőtt kor utolsó éveiben ill. öregkorban. Dog Vital Multivitamin tabletta a nagyszámú, életfontosságú és magas biológiai értékű alkotórészével alkalmas kedvenceink optimális vitamin- és ásványianyag- (makro- és mikroelem) szükségletének kielégítéséhez.

Dog Vital Multivitamin tabletta kutyáknak

Gondozása: Szinte öntisztuló. Nagyobb figyelmet vedlésnél igényel csak, ilyenkor hálás minden kis törődésért, hisz bundáját csaknem teljesen lecseréli.

Forrás: hellodog.hu

 

 

 

 

 

 

Megosztom