Labrador Retriever

Labrador Retriever

Labrador Retriever
Kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló, kitűnő orrú, puha szájú, vízimádó kutya, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérő. Társaságkedvelő fajta; az agresszivitás és a félénkség egyaránt idegen tőle. Igen értelmes állat, nagyon szeret a gazdájának és a gazdájával dolgozni; többnyire engedelmes és készséges

 A labrador eredete:

Angol vadászkutya; a legenda szerint az  újfundlandi és a vidra keresztezéséből született, de ez csupán legenda, mert ilyen kereszteződés nem lehetséges. Viszonylag újkeletű fajta; 1820 tájékán került Angliába egy brit halászhajó fedélzetén. Az újfundlandi halászok figyeltek fel erre a kutyára, amelyet állítólag a hálóból kitört halak megfogására használtak. Erős viharban, amikor a vékony dobókötelet is elvitte volna a szél,a labrador úszott partra a kikötésre szolgáló hajókötéllel, és ha kellett, őrizte is a hajót. Nagyon jó úszó, a jeges vizet is jól bírja; bundájáról a víz lepereg. Valamikor a XX. sz. első évtizedeiben az angol arisztokraták az eredeti újfundlandi kutyákat egyéb retriever fajtákkal, szetterekkel, pointerekkel keresztezték, e beavatkozás következményeként a labrador az eredetihez képest kecsesebb, könnyedebb, rövidebb szőrű lett. Feladata is megváltozott, vadászkutya lett; arra képezték ki, hogy a lelőtt v. megsebesített apróvadat elhozza. Napjainkban elsősorban kedvencként vált divatossá, de vakvezető és kábítószer-kereső kutyaként is megállja a helyét.

A labrador kinézete:

A Labrador retriever erős felépítésű kutya, vízszintes háttal és széles, erőteljes lágyékkal. Közepes hosszúságú farka a tövénél igen vastag; a rövid, sűrű szőrzet miatt hengeresnek tűnik. A farok alakja e fajta egyik jellegzetessége: néha „vidrafaroknak” is nevezik. Széles, mély mellkasa van, a bordák szépen íveltek. Vállai hosszúak és lejtősek. Lábai izmosak és egyenesek, határozottan kirajzolódó térddel, és erősen leeresztett csánkkal. A Labrador retriever mancsai kicsik és kerekek, a lábujjak erősen íveltek. Nyaka feszes és erős.

A koponya széles és határozott vonalú, nincs húsos pofarésze. Az arcorri rész közepes hosszúságú, nem csőrszerű. A stop határozott. A fülek sem túl nagyok, sem túl súlyosak nem lehetnek; meglehetősen hátul tűzöttek, és a fej közelében lógnak. A szemek közepes nagyságúak, értelmes tekintetűek. Erős, teljes, szabályos ollószerű harapása van.

Marmagassága: A kanok marmagassága 56-57 cm, a szukáké 54-56 cm.

Testtömege: A kanok súlya 35-40 kg, a szukáké 30-35 kg.

Szőrzete: A szőrzet rövid, tömött, sem hullámok, sem hosszú szálak nincsenek benne; tapintásra meglehetősen durva. Az aljszőrzet vízálló.

Színei: Ez a fajta három színben ismert: egyöntetű fekete, sárga, csokoládé vagy máj színű. A sárga szín a halvány krémszínűtől a rókavörösig változhat. Az orrtükör, az ajkak és a szemek pereme a fekete és a sárga kutyáknál fekete, a csokoládébarnáknál májszínű. Szemei barnák vagy mogyoróbarnák. A mellkason egy kis fehér folt megengedett.Labrador Retriever

Alomszáma: 7-8 kölyök

Várható élettartama: 12-15 év

Hogyan ápoljuk a labradort:

A Labrador retriever szőrzete viszonylag könnyen ápolható. Hetente nagyjából egyszer kell kikefélni egy fémsörtéjű kefével; a vedlési időszakban ennél valamivel gyakrabban. A szőrzet jellegéből adódóan a piszok és a sár gyorsan megszárad rajta, és könnyen lekefélhető. A karmait röviden kell tartani. Hajlamos az elhízásra, ezért ügyelni kell rá, hogy ne etessék túl, és elég sokat mozogjon.

Fésüléshez ajánljuk a Foolee keféket>>

A labrador Etetése:

Chicopee egy minőségi prémium kutyaeledel-kölyökkortól az időskorig>>>

 

A Retriever Jelleme:

Kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló, kitűnő orrú, puha szájú, vízimádó kutya, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérő. Társaságkedvelő fajta; az agresszivitás és a félénkség egyaránt idegen tőle. Igen értelmes állat, nagyon szeret a gazdájának és a gazdájával dolgozni; többnyire engedelmes és készséges. Játékosságukat idős korukig megőrzik. Szaglása kiváló. Társaságkedvelő természete miatt jól érzi magát a családi környezetben, nem szereti a rideg tartást.Általában jól kijön a többi kutyával; megfelelő szocializáció esetén pedig a macskákkal és egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel rendszerint türelmes és jóindulatú. Szereti az embereket, minden látogatót lelkesen üdvözöl.

A Labrador retriever eléggé sok mozgást igényel, ezért sportos családban érzi magát a legjobban. Elméletileg bármilyen testmozgás megfelelő a számára. Ez a kutya imádja a vizet és az apportírozást; s bármikor kapható egy kis labdázásra vagy egy hosszú, póráz nélküli sétára a természetben. Nagyon jó az alkalmazkodókészsége, és akár a városban is tartható, ha gondoskodnak mozgásigénye kielégítéséről. Az időjárásnak nagyszerűen ellenálló szőrzete miatt gyakorlatilag nem érdekli az idő milyensége.

Betegségei:

A labrador leggyakoribb betegsége a könyök és csípőízületi diszplázia, – ezért is vigyázni kell a súlyunkra – és néhány szembetegség.

Válasszunk részükre megfelelő nyakörvet:

labrador-retriever-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu

Kutyafelszerelések>>

Vakvezetésre leggyakrabban német juhászkutyát és labrador retrievert alkalmaznak, de használnak keresztezett kutyafajtákat is. A vakvezető kutya intelligens, hűséges és türelmes kutya. Gyerekszerető, gazdájához híven ragaszkodó. Kitartó, ellenálló szervezetű, jó fizikai felépítésű állat. A labrador retriever korán ér, így kiképzése már 6-8 hónapos korban elkezdhető, 1 éves korában már teljesen kiforrott, felnőtt kutyának számít.A jól képzett vakvezető eb figyelembe veszi azokat az akadályokat, amelyeket például a parkoló kocsik, létrák, csomagok, útépítések jelentenek. Olyan ügyesen képes manőverezni, hogy gazdája nem is tudja, milyen bonyolult helyzetet oldott meg. A tapasztalt állat még arra is ügyel, hogy egyenesen tartsa az útvonalat. Sajátos feladata, hogy megtanujon nem engedelmesekedni, ha úgy véli, az utasítás veszélybe sodorhatja gazdáját. Ezt hívják értelmes engedetlenségnek.

forrás:artumnet 

www.hellodog.hu

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.