Macskánk és a tavaszi vedlés

Macskánk és a tavaszi vedlés

Macskánk és a tavaszi vedlés

Macskánk és a tavaszi vedlés

A vedlés nem más, mint macskánk szőrváltása. Minden cicának hullik a szőre lehet az rövid vagy akár hosszú szőrű kedvenc.Itt a tavasz és ezzel együtt megérkezett a cicák tavaszi vedlési időszaka is! Ez szerencsére egy természetes folyamat cicánk életében, azonban fontos tudnunk mivel jár, milyen teendőink vannak.

Célunk, hogy kedvencünk bőre egészséges maradjon valamint szőre szép fényes legyen!

Vedlés fajtái:

 • környezeti változásokhoz alkalmazkodó vedlés
  • évente 2 alkalommal: tavaszi-őszi
 • életkorral együttjáró vedlés
  • leginkább a kölykökre jellemző
  • levedlik puha kölyök bundájukat
 • folyamatos vedlés
  • lakásban élő cicákra jellemző a leginkább
  • szőrük akkor hullik, amikor a szőrhagymák elhalnak
 • betegségek esetén
  • stresszes környezet
  • bunda ápolásának hiánya
  • paraziták
  • nem megfelelő táplálék
  • cukorbetegség

Vedlés időszaka: 1-1,5 hónap

Szőrápolási tippek cicatulajdonosoknak:

 1. Fésülés

A cicák tiszta állatok, a napjaik jelentős részét mosakodás teszi ki. Érdes nyelvüknek köszönhetően képesek eltávolítani a kihulló szőr és az elhalt hámsejtek nagy részét, de azért érdemes fésüléssel rásegítenünk. Minél fiatalabb egy macska, annál könnyebben hozzászoktatható a kefe és a fésű használatához, ezért célszerű már kölyökkorban megbarátkoztatni kedvencünket ezekkel az eszközökkel. A legjobb, ha olyankor állunk neki a feladatnak, amikor a bársonytalpú álmos, így akár el is aludhat a fésülködés közben. Ha nagyon ellenzi a folyamatot, akkor eleinte csak egy-egy testrészt vegyünk kezelésbe, és fokozatosan szoktassuk hozzá az állatot. Soha ne használjuk a szőrkefét játékszerként, mert akkor a későbbiekben is játékként fog tekinteni rá a cica, ami jelentősen megnehezítheti a dolgunkat.Foolee professzionális aljszőr és elhalt szőr eltávolító kisállatok, kutyák, macskák>>

Ahhoz, hogy a legalaposabban távolítsuk el az elhalt szőrszálakat az állat bundájából, javasolt először gyengéden a növekedéssel ellentétes irányba fésülni, utána pedig a növekedéssel megegyező irányba is. Vigyázzunk, hogy soha ne húzzuk a cica szőrét, mert érzékeny bőrű barátaink nem felejtik el egyhamar az ilyen jellegű tortúrát. A folyamat közben többször is távolítsuk el a kihullott szőrt a keféből. Ha végeztünk, akkor egy puha szarvasbőrrel áttörölhetjük a bársonytalpú bundáját, mert az magához vonzza az el nem távolított elhalt szőrszálakat és fényessé varázsolja a szőrt.

 

 1. Fürdetés

Bármennyire is igyekeznek a cicák tisztán tartani a bundájukat, kerülhet rájuk olyan szennyeződés, ami miatt fürdetésre lesz szükség. Ez a legtöbb macska esetében nehéz feladat, mert a macskák bizony foggal-körömmel képesek küzdeni a víz ellen. Ha fürdetésre szánjuk magunkat, legyünk nagyon óvatosak és türelmesek. Figyeljünk arra, hogy a fürdővíz kellemes hőmérsékletű legyen. Ha a cica nem szeret a vízben állni, egy vizes ronggyal is benedvesíthetjük a bundáját. Tisztítószernek kizárólag kifejezetten a cicák számára készített sampont válasszunk, mert más samponokhoz túl érzékeny lehet a bőrük. Igyekezzünk minél alaposabban eltávolítani a sampon maradékot kedvencünk szőrzetéből, hogy elkerülhessük a bőrirritációt. Az ügyesen átvészelt vizes kalandok után mindig dicsérjük meg, illetve játsszunk vele, hogy kellemes élmény maradjon állatkánk számára.

 1. Sok folyadék

Nem csak azért kell mindennap friss vizet biztosítani a cica számára, hogy mindig időben tudja csillapítani a szomját, hanem azért is, mert a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel az összes szervnek, így a bőrnek és a szőrzetnek is jót tesz. A fényes, puha bunda gyakorlatilag elérhetetlen álom egy kevés vizet fogyasztó cicák esetében.

 1. Megfelelő eledel

Macskánk bundájának és bőrének egészsége függ a táplálástól is. A megfelelő fehérjemennyiség és a szükséges vitaminok hozzájárulnak bársonytalpúnk egészséges szőrzetének megőrzéséhez. Mindig minőségi, lehetőség szerint prémium,szuper prémium  macskaeledelt vásároljunk, mert abban biztosan megtalálhatóak azok a fontos tápanyagok, amelyekre kedvencünk szervezetének szüksége van. Ha a mini tigris szőre és bőre nagyon érzékeny, és körültekintőbb gondozást igényel, akkor a külön erre a célra  gyártott macskaeledelek közül kell választanunk, melyek speciálisan az érzékeny bőrű cicáknak lettek kifejlesztve.

A bőr és a szőr egészségéhez hozzájáruló vitaminok:

A-vitamin: a növekedésért és a bőr regenerálásáért
E-vitamin: védi a bőrsejteket a külső károsodástól
C-vitamin: segíti a sebek gyógyulását
Biotin: segíti a fehérje feldolgozásában
Riboflavin (B2) és cink: segít a zsír és a fehérje anyagcsere folyamatában
Omega-6 zsirsav: kiváló szőr- és bőrkondició fenntartásához

 1. Étrend-kiegészítők

Különösen problémás szőrű és érzékeny bőrű macskák esetén vásárolhatunk például  bőr és szőrtápláló folyadék vagy tabletta formájú étrend kiegészítőket is, de használatuk előtt mindenképp egyeztessünk állatorvossal, ugyanis a vitamin túladagolás ugyanolyan káros lehet, mint annak hiánya.

Ne feledjük, hogy a kefélés gyorsítja a vérkeringést és kellemes érzéssel tölti el cicád, mintha egy masszázson venne részt!

www.hellodog.hu

 

Megosztom