Magyar vizsla

Magyar vizsla

Magyar vizsla

Nyugodt, jóindulatú, érzékeny, rendkívül könnyen tanítható, de házőrzőnek nem alkalmas, mert mindenkivel nagyon barátságos. Vizslák a leggyakrabban használt vadászkutyák. Vadászás közben jellemző rájuk a jelzőpóz, ilyenkor mutatják a vadásznak az általuk észlelt vadat. A magyar vizslákra jellemző az elegáns megjelenés, a könnyed felépítés, a harmonikus mozgás. Ez a kutya kedves, engedelmes természetű, a durva bánásmódot nehezen viseli.

Eredete: Régi magyar vadászkutya, amely több fajta keresztezéséből alakult ki. Már honfoglaló őseink mellett, feltűnt egy vadászkutya, amely követte őket a vándorlások során a Kárpát-medencébe. Sárga, esetleg barna színű, néha foltos volt, s a vadászat minden mozzanatánál segítségére volt a vadásznak. Ez a mára kihalt kopó volt a mai magyar vizsla őse. Legkorábbi ábrázolása az 1100 és 1120 között készült Codex Albensisben található, de a Képes krónikában is felbukkan a „kajtárkodó kopó” képe. Hunor és Magyar találkozása a csodaszarvassal című képen négy jól felismerhető vizsla látható.  A magyar nyelvben a vizsla szót, valószínűleg a vigy, vizs, vis alakból képezték, melynek jelentése vigyáz vagy vizslat.

dog-1619813__180

1920-ban megkezdték a fajta törzskönyvezését, 1928-ban elkészült a fajtaleírás (standard), és 1935-ben az FCI bejegyezte a hivatalosan elismert fajták közé. A második világháború után a veszteségeket pótolandó a gödöllői tenyésztelepen indult újra a tenyésztése. Ma már nem tartozik a veszélyeztetett fajták közé, hiszen a világon az egyik legismertebb magyar fajta, amelynek jelentős állományai vannak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. Tiszta vérűként viszonylag rövid ideje , mintegy 80 éve tenyésztik.

A magyar vizsla kinézete: A rövid szőrű vizsla zsemleszínű szőrzete alig kíván gondozást. A lakásban tartott példányok szőre egész évben hullik, ezért rendszeres kefélést igényel. Termetük: Közép-nagy, 52–61 cm marmagasságú, 19–24 kg súlyú (egyes megtermett példányok akár a 35 kg-ot is elérhetik). Színe: sárga, esetleg barna színű, néha foltos.

Etetés: A magyar vizsla első sorban munka kutya- vadászkutya. etessük ennek megfelelően. A AZP adult performance-aktív felnőtt kutyáknak kutyatáp megfelelő választás számukra.

AZP adult performance-aktív felnőtt kutyáknak szuper prémium kutyatáp a sok kalóriát igénylő aktív kutyáknak, mint a vadászkutyák, szánhúzók,szoptatós szukák, versenykutyák illetve extrém körülmények és időjárási viszonyok között dolgozó munkakutyák számára. Az aktív életet folytató kutyáknak extra minőségű száraz eledelre van szüksége. Magas fehérje és zsír tartalommal rendelkező száraz táp.

azp0603 azp adult performance aktiv felnőtt kutyáknak 12kg hellodog kutyatapok.eu

Magyar vizsla AZP adult performance kutyatáp

Betegségei: Hajlamos genetikai betegségekre, mint a daganat, szív-elégtelenség, allergia, külső hallójárat gyulladása, szemészeti probléma, csípőízületi diszplázia, epilepszia. A leggyakrabban előforduló betegség a vizsla Myositis, amely nyelési problémákat, habos nyáladzást okoz. Az állkapcsok körüli izmokat gyengíti meg, nehézkessé téve a táplálkozást a kutya számára.

BiogenicPet Large nagytestű kutyáknak

BiogenicPet Vitalizáló-Regeneráló Tabletta nagytestű kutyáknak-Ízület-szőr és bőr betegségek,műtétek utáni gyors regeneráció,időskori mozgásszervi betegségekre szőrhullásra.

 

Vizslák a leggyakrabban használt vadászkutyák. Vadászás közben jellemző rájuk a jelzőpóz, ilyenkor mutatják a vadásznak az általuk észlelt vadat. Méretüket tekintve középtermetűek, arányosak, szikárak, nagy lelógó fülük van. Világszerte több vizsla fajtát tenyésztenek.
A magyar vizsla drótszőrű változata korántsem tekint vissza olyan hosszú múltra, mint a rövid szőrű magyar vizsláé. A drótszőrű magyar vizsla kialakulása a 20. században történt, tehát viszonylag fiatal fajtának tekinthető

images

Drótszőrű magyar vizsla

A drótszőrű magyar vizsla veszélyeztetett és védett magyar vadászkutya fajta. Testfelépítése robusztusabbnak hat, a rövid szőrű magyar vizsláétól, melytől leginkább szőrzete és erősebb csontozata különbözteti meg. Kiváló szaglással rendelkezik, nagy előnye, hogy a hideget is jól tűri. Nagy a mozgásigénye, természetét tekintve higgadt, kedves, tanulékony és szeretetigényes fajta.
Rendkívül barátságos eb, emiatt gyerekek mellé is ajánlható.

Az eltérő erősebb szőrminőségű rövid szőrű egyedeket keresztezték a drótszőrű német vizslával. A tenyésztés célja a nagy hideget jobban tűrő vadászkutya létrehozása volt, amely azonban a rövid szőrű változat fajtajellegét is megőrzi és megtartja az ősi színt is.
A feje száraz, nemes és arányos. A koponyája mérsékelten széles és enyhén domború. A fejtetőt enyhe homlokárok választja szét középen. A szemboltívei közepesen fejlettek. Az orrtükre széles és jól fejlett tágas orrlyukakkal rendelkezik. Az orrtükre sötétebb árnyalatban harmonizál a szőrzete színével. A szemfoga tompa, nem elhegyesedő, erős és izmos állkapcsokkal. Az orrháta egyenes. Állkapcsai erősek tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással. A fogai csaknem egyenesen állnak az állkapocsban, a fogképlet szerinti 42 egészséges foggal. Pofája erős és izmos. A szemei kissé oválisak és közepes nagyságúak. A szemhéjai jól a szemgolyóra simulnak. Tekintete élénk és értelmes. A szemszíne a szőrzet színével harmonizáló sötétbarna. Fülei kissé hátul és középmagasan tűzöttek. A fül lebenye finom, a pofához simul és lefelé lekerekített V-alakban végződik.

A mozgása jellegzetes, jár módja lendületes, könnyed és elegáns, mezei kereséskor kitartó. A bőre feszes, redőket nem képez és jól pigmentált. A szőre rövid, sűrű, érdes és kemény tapintású, mely a fején, a fülén vékonyabb, rövidebb és selymesebb. A farok alsó élén szőrzete kissé, de nem feltűnően hosszabb szálú. Az egész testét elfedi, a has alsó oldala finomabban szőrözött. A színe a zsemle sárga különböző árnyalataiból áll. A füle lehet egy árnyalattal sötétebb is, de általában egyforma színű a teste. Kicsi fehér folt maximum 5 centiméteres átmérővel a mellen, a toroktájékon és az ujjakon nem tekinthető hibának.

 

forrás: wiki, arcnum kutyatár, hellodog.hu

 

 

 

Megosztom