Miért ivartalanítsam a kutyámat?

Miért ivartalanítsam a kutyámat?

Kan kutyák ivartalanítása,

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már Magyarországon is részét képezi a felelős kutyatartásnak . Mind állatorvosi, mind állatvédelmi szempontból számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett. Hogy tisztán láthasson ebben a kérdésben, a következőkben megpróbálunk átfogó tájékoztatást nyújtani magáról a beavatkozásról, illetve annak következményeiről.

Miért ajánljuk kiemelten az ivartalanítást?

Ivartalanítással a kan kutya csavargása és a verekedésekből eredő balesetek, fertőzések csökkenthetők.
Időben elvégzett ivartalanítással csökkenthető a valószínűsége a szukáknál komoly problémát jelentő állvemhesség vagy méhgyulladás kialakulásának.

Milyen előnyökkel jár a kan kutyák ivartalanítása?

 • Az ivartalanítással nagyban csökkenthető az idős kan kutyákban viszonylag gyakran kialakuló prosztata daganatok és prosztata megnagyobbodás kialakulásának esélye.
 • Csökken a nemi hormon termeléssel összefüggő kórképek, például a végbéldaganatok kialakulásának valószínűsége.
 • A heredaganat kialakulása megelőzhető.
 • Megszűnik a szukák tüzelésével összefüggő kóborlás és az ebből adódó veszélyhelyzetek, kellemetlenségek.
 • Csökken a kanokkal szembeni agresszió, illetve az ivartalanított kan kutyát rendszerint más kanok sem támadják meg, mivel nem érzik az ivari szagot, így nem tekintik riválisnak.
 • Nagyon fájdalmas, kockázatos műtét!”
  Tervezhető, egyszerű rutinbeavatkozás, mely sokkal kevesebb fájdalommal jár, mint egy-egy jól elfertőződött, verekedésekből származó sebesülés, vagy egy szerencsétlen baleset, mely akkor érheti a kedvencet, amikor csavarog.„Örömszerzés miatt párosodnak, ettől megfosztani őket kegyetlenség!“
  Ki kell ábrándítanunk minden gazdit, ugyanis a párzási viselkedést hormonok irányítják, és kizárólag a fajfenntartást szolgálja.

És milyen hátrányai lehetnek a beavatkozásnak?

A legtöbb feltételezett hátrány rendszerint nem hozható összefüggésbe az ivartalanítással. Leggyakrabban az elhízást, a lustaságot, az állat egyéniségének, játékosságának elvesztését említik, mint a műtét negatív következményeit. Ezek közül is az elhízás kerül leggyakrabban szóba. Az elhízás a túlzott tápanyagfelvétel következménye . Így az eleség mennyiségének csökkentésével, vagy összetételének megváltoztatásával előzhető meg, mind az ivartalanított, mind a nem ivartalanított kutyák esetén.

Az ivartalanítás a kutya személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg!

Mikor célszerű elvégeztetni a beavatkozást?

A fiatalkori ivartalanításnak a kutatások eredményei szerint nincs negatív hatása a kutya fejlődésére. Így célszerű a műtétet 6-8 hónapos korban elvégeztetni, hogy az ivaréréssel összefüggésbe hozható viselkedésváltozások (kanok iránti agresszió, kóborlás) ne váljanak rossz szokássá.

Milyen kockázatai lehetnek az operációnak?

Az ivartalanítás csak teljes altatásban végezhető el. Az ebből adódó kockázat nagy mértékben csökkenthető a modern altatószerek alkalmazásával, illetve a műtét során a kutya gépi monitorozásával. Rendelőnkben minden műtét alatt egy speciális állatorvosi őrző segítségével követjük nyomon páciensünk fő életfunkcióit, légzésszámát, pulzusszámát, test hőmérsékletét, vérének oxigéntelítettségét, illetve szívének működését egy EKG görbe mutatja.

Hogyan zajlik ez a beavatkozás?

Ha rászánja magát az operációra, kérjük telefonáljon nekünk, hogy megbeszélhessük a műtét időpontját. Az altatás előtt 12 órával már ne kapjon a kutya enni, és 6 órával előtte már inni sem. Amikor megérkeznek rendelőnkbe, a kutyát megvizsgáljuk, hogy teljesen egészséges-e. Ha minden rendben van, megkapja az altató injekciót. Általában 5-10 perc alatt alszanak el ennek hatására a kutyák.

 

Minden műtétnél vénakatétert helyezünk be a kutya egyik első lábába. Ez egy néhány centiméteres hajlékony cső, amit egy tűszúrással juttatunk be a vénába. Ez azért fontos, hogy a műtét alatt szükség esetén gyógyszereket illetve infúziót adhassunk.

A műtét során a kutya herezacskóját és a heréket eltávolítjuk, majd a vágást két rétegben összevarrjuk. A bőrben lévő varratokat nyolc nap elteltével el kell távolítani, a belső varrat önmagától felszívódik.

Mire kell számítanom a műtét után?

Amire a kutya teljes ébredéséig oda kell figyelnie :

 • Száraz, meleg helyen legyen.
 • Fontos, hogy a padlón helyezze el, nehogy leessen a fotelből, ágyról ébredezés közben.
 • Ne legyen előtte víz vagy eleség a félrenyelés kockázata miatt.

Amire a kutya tejes ébredéséig számíthat:

 • Nyüszögés
 • Remegés, nyálzás
 • Enyhe hányás, öklendezés
 • Támolygás, elesés

Ezek a tünetek mind az altatószer hatására alakulnak ki, a nyűszöges inkább az ijedtség jele, semmint a fájdalomé.

Amire a varratszedésig oda kell figyelnie:

 • A seb lehetőség szerint ne szennyeződjön. Naponta egyszer-kétszer tanácsos higított Betadine oldattal lemosni a sebet és környékét.
 • Nagyon fontos, hogy a kutya ne nyalogassa a sebet. Ennek elkerülésére gyakran szükséges védőgallért tenni a kutyára. Ne ijedjen meg, ha a gallér kezdetben zavarja a kutyát, szinte mindegyikük egy-két napon belül megszokja.

Amire a varratszedésig számíthat:

 • A műtétet követő napon még bágyadtság, étvágytalanság előfordulhat. Amennyiben ez nem múlik el,forduljon a műtétet végző állatorvosához!
 • Kan kutyák ivartalanítása

 • Forrás: Dr.Pallagi Attila Állatorvos

www.hellodog.hu

A kutyák boldogan élhetnek ivartalanítás után is!

ivartalanitott-kutyak-boldogan-elhetnek

Az tény, hogy energiaigénye csökken,20-30%-kal de az ennek tudatában módosított etetéssel az elhízás elkerülhető.A mindennapi mozgás az ivartalanítás után is nagyon fontos és szükséges,sok mozgás,lefárasztással lehet ellensúlyozni a elhízást!

Az egész nap lakásban tartott kutyát sem etetjük a kemény fizikai megterhelésnek kitett munkakutyák részére készített nagy energia és tápanyagtartalmú táplálékkal. Ha tisztában vagyunk az elhízás veszélyével, akkor azt meg is tudjuk előzni kellő odafigyeléssel, megfelelő táplálékkal, szükség esetén szakember segítségével.

Webshoppunkban Számos, kifejezetten az ivartalanított kutyák részére gyártott, kiváló minőségű táp kapható.

Ezek általában csak szakboltokban és állatorvosi rendelőkben vásárolhatóak meg.
Érdemes tehát az állatorvos segítségét kérni már rögtön a műtét után, az  elhízás megelőzése érdekében, a helyes táplálék kiválasztásában is.

Ha pedig mégis túlsúlyossá vált a kutya, akkor a fogyókúra beállításához kérjünk állatorvosi segítséget.

A hatékony és biztonságos fogyókúra célja a zsírdepók csökkentése, az izom tömegének fenntartása, sőt növelése,  a szervezet egészségének fenntartása mellett. Meg kell határozni a napi kalória és tápanyagbevitelt, célszerűen a napi etetendő diétás táp adagját. Meg kell állapodni a család minden tagjának a fogyókúra szabályairól, ne etessék titokban, asztal alatt, ne kapjon jutalomfalatot, stb. Rendszeresen ellenőrizzük a kutya súlyát otthon –hetente- és az állatorvosi rendelőben –kéthetente, és  szükség szerint módosítsunk az adagokon.  Meg kell határozni a rendszeres mozgást, a kutya – és  gazdája– állapotának megfelelően.

A kívánt súly eléréséhez sikeresen leadott kilók visszaszedése állatok esetében sokkal gyakoribb még diétás étrend mellett is. Fogyás után az alacsony zsírtartalmú fenntartó tápok („Light” tápok, Daily Care tápok) etetése segíthet csökkenteni ennek veszélyét.

Az ideális súlycsökkentő táp fő jellemzői:
a, csökkentett zsírtartalom a kalória bevitel csökkentésére
b, az  alacsony vércukorszintet eredményező szénhidrátok,  pl. árpa, cirok, melyek csökkentik az energiaraktározás mértékét, ezáltal az elhízást és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
c, állati eredetű fehérjeforrás az izomtömeg megőrzése érdekében a súlycsökkenés során
d, a prebiotikus rostok – pl. cukorrépapép- optimális (nem túl sok) mennyisége. A megnövelt rostmennyiség ugyanis csökkentheti az emészthetőséget, igy az állat nem juthat hozzá a szükséges tápanyagokhoz, fehérjékhez, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz
e, az L-karnitin egy vitaminszerű anyag, mely segíti a zsírsavak energiává való átalakulását, a zsírégetést.

Összességében elmondható, hogy a kutyán megfelelő korban, szakszerűen elvégzett  ivartalanítás számos előnnyel jár mind a kutya, mind gazdája számára. Tehát, a fiatal korban történő ivartalanítással a kutyák és macskák számos komoly szülészeti jellegű betegsége megelőzhető, illetve kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető.

Megosztom