Miért szeret a cicád?

Miért szeret a cicád?

Miért szeret a cicád?

Miért szeret a cicád?

Lelki társ

Ha egy lakásban több cica él együtt, akkor bizony gyakran szemtanúi lehetünk morgásokkal teli üldözéseknek és puffogással tarkított pofonosztásoknak. De miért, miért nem tudnak békességben, szeretetben meglenni egymás mellett házi kedvenceink?

Előfordulhat, hogy az ingerszegény környezet hozza ki belőlük a stresszes, agresszív viselkedést? Lehet, hogy ez is a kiváltó okok közé sorolható. De az biztosan nem jutott még eszünkbe, hogy mindez annak köszönhető, hogy a macskák sokkal inkább éreznek minket társuknak, “anyjuknak”, mint valódi fajtársukat.

Kihozzuk belőlük azt az érzést, gyerekkori viselkedést, amit anyjuk keltett bennük. Nagyobbak vagyunk náluk, simogató kezünk, olyan mint az anyjuk tisztogató nyelve. Ölbe vesszük, felemeljük, visszük, óvjuk és etetjük a macskát, csak úgy, ahogy azt anyjuk tette. Csoda hát, hogy minket sokkal inkább elfogadnak és szeretnek, mint a házban rohangáló négylábúakat?

A kóbor macskák jobban elviselik egymás társaságát, mint a kényelemben élő házikedvencek. Miért? Miért szeretnek jobban minket a macskák, mint fajtársaikat?

A macska korai szocializációja

Vannak azonban olyan cicusok, akikkel bármilyen kedvesek is vagyunk, sosem akarják igazán viszonozni azt, nem szeretnek ölben lenni, nem kérnek a simogatásból, vagyis tartják a két lépés távolságot. Ezt a viselkedést hajlamosak vagyunk magunkra venni és önmagunkban keresni a hibát. Nem kell ezt tennünk, egyszerűen el kell fogadnunk, hogy nem érzi így jól, kellőképpen komfortosan vagy éppen biztonságban magát cicusunk. Ez a szituáció legtöbbször örökbe fogadott cicusoknál fordul elő, akiknek hányatott sorsuk volt és képtelenek feloldódni a gondoskodó, szerető környezet ellenére sem.

macskakölykök korai szoktatása ugyanis az egyik legfontosabb dolog a későbbi nyugodt, emberközpontú viselkedés eléréséhez. Persze ez nem jelenti azt, hogy azok a cicák, akik az utcáról kerülnek családi környezetbe örökké gyanakvóak lesznek, csak hosszabb ideig tart elnyerni bizalmukat és magunkhoz szoktatni őket.

A kismacska fejlődésének legfontosabb szakaszai

A kölyökmacska fejlődése születésének pillanatától nagyjából 18 hónapos koráig tart. Ez az időszak több fontosabb szakaszt is magába foglal, az önállósulás útjára lépéstől az első önálló vadászatig.

 Miért szeret a cicád?

Bár az említett fő szakaszokat további hetekre is lehetne bontani, a következő négy fő periódus mindenképpen jelen van a cica fejlődésében: az anyatejes szoptatás időszaka, a környezettel történő megismerkedés, az anyától való elválasztás, majd az ezt követő hónapok.

A kiscica fejlődésének első szakasza: anyatejes táplálás

Az első hetekben a kiscica teljesen az anyjára van utalva. Ebben az időszakban az újszülött kiscica szinte álladó jelleggel szopik és már egyetlen hét után megkettőzi születési súlyát. Az anyjától való elszakadás káros hatással lenne fejlődésére és egészségére egyaránt, hiszen a folytonos anyatejes táplálás biztosítja számára a szükséges vitaminokat és tápanyagokat, melyek nélkülözhetetlenek bizonyos készségek egészséges kialakulásához. Mivel ilyenkor a cica érzékszervei még nincsenek teljes mértékben kifejlődve, megtörténhet, hogy az anyjuktól elválasztott cicák látása és hallása nem lesz megfelelő. Hasonlóképpen az agy sem fejlődik megfelelően, ami szintén kihathat a macska későbbi életének minőségére.

A kiscica fejlődésének második szakasza: fejlődés és ismerkedés a környezettel

A kismacskák szeme általában a második héten nyílik ki és még egy ideig kékes színű marad. Bár már látnak, még hetekig tart, amíg megtanulnak fókuszálni. Szaglásuk és hallásuk egyre fejlettebb lesz, és bár mozgásuk még korlátozott, napról-napra jobban tudatosul bennük a környezetük létezése.

Csontjaik még nincsenek megerősödve, így első lépéseik inkább csak tapogatózó jellegűek.

A negyedik hét után már többnyire minden érzékszervük kifejlődik és elkezdődhet a nagy felfedezések időszaka. Az ötödik héthez közeledve már képes kapcsolatot kialakítani a környezettel, az emberekkel és más macskákkal – ezt a készséget pedig az idő múlásával egyre jobban elsajátítják.

Miért szeret a cicád?

A kiscica fejlődésének harmadik szakasza: elválasztás az anyamacskától

A kiscicák 8-10 hetes korukban már teljes mértékben képesek az önálló életre. Bár 8 hetes korukban már el lehet választani a kismacskákat az anyjuktól, szocializációs szempontból optimálisabb még pár hete várni az eseménnyel.

Ebben az időszakban játszanak a legaktívabban és ez általában a továbbiakban sem változik, hiszen ez által teremt kapcsolatot a környezetével – vagyis az emberekkel és társaival. Négy hónapos korban ez a játékosság általában csökken és az állat viselkedésére a higgadtság lesz jellemző.

A kiscica fejlődésének negyedik szakasza: státusz és rangsor

A macskák komplex és folyamatos rangsort alakítanak ki maguk között. Hat hónapos korban a legtöbb cica már megpróbál uralkodni akár testvérein, akár egy másik háziállaton. Kisebb korban ez agresszív játék formájában nyilvánul meg – például elveszi  többiek elől az ételt vagy elkezd “őrizni” egy bizonyos területet. Másfél, legkésőbb két éves korára általában már tisztázódnak az erőviszonyok. A zsákmányszerzés ösztöne már egészen pici korban kialakul.

Mivel a macskák születésükkor nem rendelkeznek teljesen kifejlődött készségekkel, a 18 hónapos korukig számított időszak igen kritikus, hiszen ez meghatározza jövőbeli képességeik és érzékeik megfelelő működését.

 Fejlődésük és jó egészségük érdekében, a cicák megfelelő gondozása elengedhetetlen!

Miért szeret a cicád?

Mi van, ha a kiscicát etetni kell?

A kiscica nem ihat tehéntejet

Ha nincs macska tejpótló, akkor kecsketejet is használhat, de soha ne adjon a kicsiknek tehéntejet.

AKCIÓS ELEDELEK KEDVENC CICÁDNAK,NÉZD MEG MOST!

Megosztom