Boxer

Boxer
A boxer szoros kapcsolatban szeret lenni gazdájával, de igényli a szellemi képességeit megmozgató feladatokat. Atletikus felépítése, robbanékonysága, mozgékonysága és tanulásra való fogékonysága elsőrendű sportkutyává teszi. Kitűnő időtöltés számára az őrző-védő sport, valamint az agility és egyéb játékos elfoglaltságok.

Eredete:

A bokszer őseit a masztixok, buldogok és az úgynevezett medveűző vagy bikaharapó (Bullenbeisser) kutyák között kell keresnünk. Ezeket a kutyákat medve- és vaddisznóvadászatok mellett kutyák és bikák közti viadalokon is alkalmazták. Amikor a XIX. században betiltották az állatviadalokat a bokszereket a cirkuszokban lehetett  viszontlátni. Ekkoriban terjedt el a boxer elnevezés. Azt, hogy a név honnan ered azt pontosan senki sem tudja. Lehetséges, hogy harcos természetéről kapta, esetleg az angol buldogok gyakori nevéből ered, melyeket nagy számban vittek be Németországba.
1895-ben megalakult az első boxer klub, bevezették a törzskönyvbe az első boxert, s kiállításokon is először szerepelt a fajta.

Külleme:

A bokszer egy középtermetű, rövid szőrű, erőteljes testfelépítéssel és erős csontokkal. Az izomzat száraz, kifejlett és a rövid szőr alól plasztikusan előtűnik. A mozgása élénk, erőt és nemességet sugároz. A bokszer nem tűnhet sem otrombának vagy nehézkesnek, sem pedig túl gyengének vagy finomnak. A széles és izmos mellkas könyökmagasságig leér, és a marmagasság felét teszi ki. A bokszer feje meghatározza az egész kutya megjelenését. Nem lehet sem túl könnyű, sem túl nehéz, harmonikusan kell illeszkedni a test többi tájékához. A fang kifejezett kell, hogy legyen, ám nem lehet túl nagy, ráncos. Színében pedig láthatóan el kell, hogy térjen a fej többi részétől.Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 57-63 cm, a szukáké 53-59 cm.Testtömege: A kanok általában 30-32 kg súlyúak, a szukák 24-25 kg-ot nyomnak.Szőrzete: A bokszer szőrzete sima és rövid.

Színei: Sárga vagy tigriscsíkos. A sárga a fakó sárgától a mély őz barnáig terjedhet. A tigriscsíkos kutyák élénk alapszínén fekete csíkok húzódnak. A csíkozat, lehet egészen halvány és kimondottan erős is – ez utóbbi esetben a kutya szinte feketének látszik. Mindkét színezetnél lehet fehér rajzolat, de az legfeljebb a kutya testfelszínének egyharmadát boríthatja. Mindkét színezetnél kötelező a fekete maszk is. A szemnek minél sötétebbnek kell lennie.

Egészségügyi problémák:

Mint minden nagy testű rövid orrú kutyát, a bokszert is fokozottan fenyegetik a szív és érrendszeri megbetegedések, és a rák különböző formái.Alapvetően egészséges kutyák.

Gyors regeneráció>>BiogenicPet Large nagytestű kutyáknak 60 db/doboz

Aktív életet igénylő kutya a sok mozgás mellett előfordulhatnak kisebb balesetek. Ízületi megterhelés,ínhúzódás.>> NUTRADYL ÍZÜLETVÉDŐ tabletta kutyáknak 

Jelleme:

Ha pár szóval kellene megfogalmazni, azt mondhatnánk, “gyengéd gladiátor”. Ez a kettősség tényleg uralja a boxer jellemét. Ha lehet, akkor lusta, a kanapén heverészik és élvezi a simogatást, de amint “komolyra fordul a helyzet”, feláll és megmutatja a szigorú és rettenthetetlen arcát. Akármennyire szereti is a boxer a kényeztetést, valójában egy munkakutya, akinek szüksége van a napi mozgásra, és egy erős és következetes gazdára, aki mindig megmondja, hol a helye a kutyának a rangsorban. Merthogy a boxer mindenhol keresi a kiskaput és a lehetőséget a csibészségre. Ez egy sajátos bájt is ad a bokszernek, de ugyanakkor nem szabad hagyni, hogy a család fejére nőjön. Ez különösen a kanokra igaz, a szukák valamennyire simulékonyabbak.

A legtöbben a játékossága és a gyerekszeretete miatt választják a bokszert maguk és a családjuk mellé. Szerencsére öreg koráig is játékos és megbízható kutya marad. Legyen saját labdája a boxer nagyon szeret labdázni,a lufikat is előszeretettel kergeti>>

Táplálkozás:

A bokszernél is fontos a jó minőségű táplálék,atletikus termetének megfelelően:

Kölyök korban>>Sportmix Puppy Formula-kölyök kutyatáp 20 kg

Felnőtteknek>> Sportmix high energy adult chunk-aktív kutyáknak 20 kg

Idős korban>> Pro Plan Senior Sensitive Salmon&Rice idős kutyáknak 

Összefoglalva a bokszer kitűnő választás családoknak,kertbe ahol sokat tud játszani a gyermekekkel és ha megtanítjuk neki az alpvető szabályokat,akkor hűséges játszópajtás válik belőle.Marcona kinézete remek házőrzővé teszi.Szereti ölebnek képzelni magát ha hagyja a gazdi ölbe mászik,szeret a kanapén heverni. 

Válasszunk részére megfelelő nyakörvet:

nemet-boxer-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu

Flocki:

A leghíresebb bokszer aki az 1895-ös St. Bernhard kiállításon szerepelt itt első díjat nyert, s őt vezették be elsőként a boxer törzskönybe. Flocki 1895. február 26-án született egy angol buldog apától és egy foltos, bokszer (jellegű) anyától.A bokszertenyésztés kezdeténél két müncheni és egy bécsi kinológus játszott jelentős szerepet: Höpner, König és Roberth. Ők alapították Münchenben az első bokszer klubot. Höpner nem volt elragadtatva a kutyától, jobban örült volna, ha tenyésztője “az Északi-sarkon bocsájtja áruba őkelmét”, Roberth azonban helyesen ismerte fel Flockiban a modern bokszer típusát. Rajta kívül még három másik kutya vált történelmi jelentőségűvé, vérük ott csörgedezik minden mai bokszerben. Egyikük volt Meta v. d. Passage 30, aki maga nem volt valami szemet gyönyörködtető látvány, de egyik unokája például, Curt v. Pfalzgau már messzemenően megtestesítette a kívánatos típust, mely egyszersmind zömök és mozgékony, ahogy a három klubalapító megfogalmazta a bokszertörzskönyv előszavában.  

forrás:kutyatár

www.hellodog.hu

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.