Német Dog

Német Dog

A modern dog nemesebb, elegánsabb megjelenésű, mint ősei; sokan a kutyák Apollójának nevezik; nemcsak nagy, erős, izmos, méltóságteljes, hanem kifejezetten karcsú, elegáns kutya, eleven szobor.

Német Dog


 

Eredete:

Deutsche Dogge. Ősi keleti harci kutya; egyes kinológusok szerint a molosszusok leszármazottja, régen állítólag még tigrisvadászatra is használták.Már a régi Egyiptomban a IV. dinasztia síremlékein (több mint négyezer éves leleteken) is találtak hasonló külsejű ebeket.

A modern dog kialakulásának helye meglehetősen vitatott; a németek is, a dánok is a magukénak mondják. A vitában hivatalosan a németek győztek, hiszen az  FCI standard szerint német fajta. Ez olyan értelemben igaz, hogy valóban a németek tenyésztették ki a mai dogot. Mint valamennyi fajtának, amelyet kemény, harcos feladatokra terveztek, a dognak is meglehetősen elhanyagolták a küllemét, hiszen az volt a dolga, hogy medvét, vaddisznót öljön, éppen ezért a hangsúly mindig is a méreten, a testtömegen, a bátorságon, a gyorsaságon és az állóképességen volt, nem ún. fölösleges küllemi tulajdonságokon. 

Külleme:

Feje kissé hosszú, nagy, meglehetősen keskeny, szeme közepes nagyságú, kerek, sötétbarna. Nyaka hosszú, izmos, mellkasa széles és mély, teste négyzetes, a háta és az ágyéka rövid. Végtagjai erősek, egyenesek. Farka közepesen hosszú, lelóg, a vége könnyedén visszahajlik.  A fejnek szemből szögletesnek kell látszania. A stop határozott, a szemöldök jól fejlett. A telt ajkak az orrtól függőlegesen lógnak lefelé (fang vagy pofa). A kerek, sötétbarna szemei közepes nagyságúak, a szemhéjak feszesek. Magasan tűzött fülét a legutóbbi állatvédelmi törvény bevezetéséig kupírozták (csonkították). A rövid, erős háton a váll a legmagasabb pont, a lágyék erőteljes és kissé ívelt. A hosszú, magasan tűzött farok a csánkig ér, vékony, elkeskenyedő. A mellkas széles, és egészen a könyökig ér. A has felhúzott. A hosszú lapocka ferdén áll, a könyökök szorosan a testhez simulnak. A lábak hosszúak, feszesek és párhuzamos lefutásúak. A kerek mancsokon az ujjak rövidek, zártak, és boltozatosak (macskamancs). Az izmos, feszes, hosszú, gyönyörűen ívelt nyak tűzése magas. Nagy fogai ollós harapásúak. Sötét, kerek szeme nyugalmat, értelmet sugároz. Előfordul a világos vagy kék szem (a kölykök szeme mindig kék vagy szürkéskék), esetleg felemás, de csak harlekin (foltos) színnél elfogadható.

Szőrzet:

Szőrzete rövid, sűrű, sima, fényes; színe sárga, fekete, acélkék; sárga alapon fekete csíkos, valamint fehér alapon fekete foltos (harlekin).

A kanok marmagassága 80-85, a szukáké 72-75 cm, de ennél magasabbak is lehetnek; testtömege 60-80 kg  Német Dog

Jellem:

Első osztályú őrző-védő. Tekintélyt parancsoló külleme, megfontolt de mindig bátor magatartása kiválóan alkalmassá teszi testőri teendők ellátására. A dog érző szívű kutya, amely kifejezetten hűséges a gazdájához és a családjához. Egygazdás, azaz egyetlenegy gazdája lehet, akire mindig hallgat és folyton követi. Igen érzékeny állat, a kemény szavak nagy fájdalmat okoznak neki. Hajlamos megsértődni is. Kiképzését nem szabad túl korán kezdeni. Értelmes és kíváncsi, nem sok minden kerüli el a figyelmét. Józan és kiegyensúlyozott állat. Kiváló őrkutya. Azt mondják, a betörő bejutni még bejuthat egy olyan házba, ahol dog is lakik, de kijutni már nem fog onnan. Nem nagyon szokott ugatni. A dog nagyon odaadóan viselkedik a családjával. A család barátai az ő barátai is. A házi- és haszonállatokkal jól kijön, a gyerekeket nagyon szereti. A fajtársakkal sem szokott gondja lenni, bár egyes kanok szeretik bebizonyítani fölényüket más kanokkal szemben.

A legjobb eredményeket változatos módszerekkel és a jó teljesítmény jutalmazásával lehet elérni. Elegendő időt kell hagyni a szocializációra. A fiatal dognak elég sok bátorításra lehet szüksége. A dogot ma már kizárólag családi kutyaként őrző-védőként tartják, bár vannak olyan példányai, amelyek nagyszerű eredményeket értek el az engedelmességi próbákon. Nagyszerű szaglásának köszönhetően kiváló nyomkereső kutyává nevelhető. Tartása költséges, időigényes. Rövid ideig él, és lassan nő fel, de aki ezzel a tudattal együtt tud élni, egy olyan szentimentális óriást kap, akivel csoda együtt élni.

Német Dog:

egy szelíd óriás- kisgyerek és dog jól megfér egymással! Nem kell féltenünk tőle az apróságot!

Etetés:

Kölyökkutya etetése, táplálása,megfelelő tápokkal >>>

Felnőtteknek>>PRO PAC ULTIMATES DOG LARGE BREED ADULT

Idős korra>>PRO PAC ULTIMATES DOG MATURE CHICKEN & BROWN RICE 

Egészségügyi problémái:

A német dogra leginkább kétfajta betegség jellemző,szívbetegségek és a a nyaki gerincszakasz csigolyáinak deformitása (wobbler-szindróma) .Még két dolog amivel náluk érdemes foglalkozni,de más kutyáknál is van jelentősége:

Bűzmirigy: A végbél két oldalán található „zacskók”, melyek kivezető nyílása közvetlenül a végbélnyílásnál van. Váladékuk jellegzetesen erős szagú, kellemetlen. Funkciójuk a végbélnyílás síkosítása de területjelölésre és védekezésre is használják. Ezeken felül a kutyák társadalmában nagy jelentőséggel bír a végbélnyílás (bűzmirigy váladék) szaga: a másik egyed szinte minden fontos információt megtudhat belőle (adott állat egészségi állapota, hangulata, szexuális aktivitása, kora, dominanciája).Gyulladását rendszerint az ürülés hiánya, a váladék besűrűsödése vagy baktériumos fertőzés idézi elő. Számos bőrgyulladás, hallójárat gyulladás hátterében is a végbélzacskó gyulladása áll. Állatorvosi vizsgálat alkalmával célszerű ennek állapotát, teltégét  is ellenőriztetni, gyulladás esetén pedig kinyomását többször megismételtetni!

Parazita mentesítés:A kutyáknál kétféle parazitózist különböztetünk meg:

  • Belső élősködők (endoparaziták): coccidiumok, galand-, orsó-, kampós-, ostor- hajszál- és fonálférgek, szívféreg
  • Külső élősködők (ektoparaziták): rüh- és szörtüszőatkák, szőrtetvek, bolhák és kullancsok

 

Fontos tudnunk, hogy a bélférgeken túl kutyánk számos egyéb élősködő gazdatestévé is válhat. Nem egyszer maga a parazita is köztigazdája egyéb élősködőknek, így további fertőzéseknek tesszük ki kutyánkat, ha nem gondoskodunk a megfelelő védelemről. És még egy fontos szempont, a „zoonózis” fogalma. Számomra megdöbbentő, hogy mennyi közömbös, tudatlan ember van; még a kutyát tartó és gyereket nevelő emberek körében is. Pedig az állatról emberre és viszont terjedő betegségek és kórok közül ez az egyik legelterjedtebb probléma! Egyre több készítmény kapható a paraziták különböző fajtái ellen, többféle kombinációban, kiszerelésben, így azt gondolom, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb készítményt és kiszerelést.

Olyan család ahol gyakoriak a hangos szóváltások és viták, ne vegyenek dogot, mert ezeket nehezen viseli. Mindig a gyengébb fél mellé áll és egyszer azon kaphatjuk magunkat, hogy a gyerekek nevelése közben egy 80 kg-s doggal nézünk farkasszemet! Nyugodt higgadt környezetben tökéletes családi kutya.

Válasszunk részükre megfelelő nyakörvet:

nemet-dog-kutyatar-mania-03-hellodog-kutyatapok-eu

Kutyafelszerelések>> 

forrás:kutyatár

www.hellodog.hu

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.