Palotapincsi

Palotapincsi

Palotapincsi

A Palotapincsi vagy más néven pekingi Palota Kutya őseit egykor szentnek tartották, csak kivételezettek birtokolhatták. A világ egyik legősibb és legkisebb kutya fajtája ma már az egész földgolyót meghódította elbűvölő, arisztokratikus megjelenésével, kedves, ragaszkodó jellemével. Ez a kutya egy öntudatos miniorszlán, aki ugyanakkor igazi társsá válik egy meleg családi otthonban. Imádja a kényelmet és alig ugat – így ideális választás lakótelepen élők számára is.

Eredete: Egykor a kínai előkelők kedvence volt. Évszázadokon keresztül csak Pekingben, a Tiltott Városban lehetett tartani. Egyes tudósok szerint több ezer éves múltra tekinthet vissza, és az egyik legrégebbi kutyafajta, mások kétségbe vonják ezt. Annyi bizonyos, hogy már 1500 évvel ezelőttről van róla adat: Kr. e. 565-ben a császár minikutyáját Vörös Tigrisnek hívták. Az írásos emlékek szerint Buddhát apró oroszlánkutyácskák kísérték, amelyek az ellenségek előtt oroszlánná változtak, ők vigyázták Buddha álmát. Számtalan gyönyörű kínai porcelán- és jádeszobrocska maradt fenn, amelyek pekingi palotakutya-ábrázolásokat őriznek. Hatalmas tisztelet övezte ezt a kutyafajtát. Azt, hogy egy európainak ilyen kutyája lehessen, szentségtörésnek tartották. Ha a diplomácia azt kívánta, hogy ajándékozzanak el egyet, a kutyát üvegszilánkokkal etették meg, s útközben pusztult el, mielőtt még célhoz érhetett volna. A pekingi palotapincsi kultusza Kínában 1820 és 1850 között volt a legnagyobb, ekkor több, mint 1000 ilyen kutyát tartottak Pekingben. 1860-ban, a második ópiumháború során az angolok és szövetségeseik elfoglalták Pekinget, és a korabeli források szerint mindössze 5 példányt találtak életben ebből a kutyafajtából.

A pekingi palotapincsi története története ezután elsősorban Európában folytatódott, mivel az angol tisztek hazájukba vitték a kutyákat, Viktória királynőnek is ajándékoztak belőlük. A királyi család körében nagy sikert arattak, ezután hatalmas lett a kereslet a palotapincsi iránt. 1900 elején kerültek át az Egyesült Államokba, itt rendezték az első pekingi palotakutya kiállítást is, New Yorkban. Így lassanként ez a sokáig oly ritka kutyafajta meghódította az egész világot.

Kinézete: Színe leginkább barnásvörös, de lehet fekete, gesztenyebarna, tarka foltos és fehér is, kivéve az albínót. 15-25 cm-es marmagasságával és 2,7-6 kg közötti súlyával a világ egyik legkisebb kutyájának számít. (A szakirodalom a méretek tekintetében nem egységes.) Rövid lábú és hosszú testű kutyafajta. Arcorri része rövid, ezért feje kissé majomszerű, a pofája széles és ráncos. Orrtükre fekete, viszonylag erős és széles. Szeme ragyogó, nagy, kissé kiemelkedő és sajnos gyulladásra hajlamos. Füle lelógó. Nyaka rövid és erős. Háta egyenes és izmos, mellkasa széles. Farka a hátára kunkorodik. Mellső végtagjai rövidek, vastagok, a felkar görbe. Combjai függőlegesek és szilárdak. Csánkja szabályos szögellésű. Egyenes, hosszú, pazar szőrzete van.

A gyakori állítással ellentétben nem létezik miniatűr palotakutya viszont egyazon almon belül előfordulhatnak “kabátujj” példányok, melyek nem nyomnak többet 2,7kg-nál.A kabátujj-pincsik arról kapták nevüket, hogy a kínai mandarinok a buggyos ruhaujjukban hordták őket.

Jelleme: A pekingi palotapincsi kifejezetten bátor és értelmes. Nem véletlen, hogy Amerikában az első 10, Angliában pedig az első 20 legnépszerűbb kutyafajta közé tartozik. Ez a kutya kényelemszerető, ugyanakkor figyelmes, ragaszkodó eb. Sok kedvelője jelleme szerint inkább hasonlít a macskához, mint egy kutyához. Kissé akaratos, de inkább önálló, mint makacs. A kistermetű, alapvetően nyugodt oroszlán esetenként meglepően heves és harci kedvű tud lenni. Kedves, a gazdájához hűséges, de nem válik szolgalelkűvé. Elbűvölően méltóságteljes. Az összes kutyafajta közül a az egyik legcsendesebb, csak ritkán ugat. Az idegeneket nem igazán kedveli. A pincsi tulajdonságai közül még ki kell emelni, hogy mindig ő dönti el, hogy ki lesz “a” gazdája. A pekingi palotapincsi kimondottan szoba kutya. Emellett igen jó jelzőeb. Ne felejtsük el, hogy hosszú szőre miatt gondos ápolást kíván. Ideális városi kutya, kiváló választás panelban lakó embereknek, tökéletes társ a kevésbé mozgékony, idősebb személyek számára.

A pekingi palotakutya elég jól megfér más kutyákkal, mármint úgy, hogy általában csak a maga dolgával törődik, és nem foglalkozik a többi ebbel. A háziállatokkal való együttélés sem jelent problémát a számára, de ezt sokban befolyásolja a szocializációja is. Nem igazán szereti, ha zavarják, ezért kevésbé alkalmas a kisgyerekes családok számára. Az idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedik. Tanítása nem annyira könnyű, mivel nem szereti a parancsokat elfogadni, mégis rá kell nevelni az alapvető engedelmességi szabályokra, különben kezelhetetlen és rossz természetű állat válik belőle. A legeredményesebb és a leggyorsabb tanítási módszer a pincsi esetében az, ha a helyes viselkedését nagyon megdicsérik. Büntetés esetén rendkívül sértetten és idegesen fog visszavonulni.

Etetése: Ajánlható számukra:  Trainer Fitness 3 termékcsalád holisztikus eledelei monoproteikusak, a három fő összetevőnek köszönhetően rendkívül egészségesek és egyszerűek: Egyetlen állati  eredetű új fehérjeforrás, egyetlen könnyen beépülő szénhidrátforrás; egyetlen, linoleic savban gazdag növényi eredetű zsírforrás (kukorica olaj).

Kölyök kutyának: Trainer Fitness 3 Puppy Mini Fish-Rice-Oil kutyatáp  Teljes értékű monoproteikus eledel, táplálék túlérzékenységben,allergiában szenvedő kistestű kölyökkutyák számára. Szárított lazachússal és rizzsel.

Felnőtt kutyának: Trainer Fitness 3 Adult Mini kutyatáp Duck-Rice-Oil

Idős kutyáknak: Trainer Fitness 3 Adult Mini Maturity kutyatáp – Táplálék túlérzékenységben szenvedő kistestű idősödő kutyák részére kifejlesztett monoproteikus eledel. Bárányhús-Rizs.

Trainer Fitness 3 Puppy Mini Duck-Rice-Oil kutyatáp

Trainer Fitness 3 Adult Mini kutyatáp

Ápolás: A szőrzetével meglehetősen sokat kell foglalkozni. Már kölyökkorában meg kell tanítani arra, hogy eltűrje a kefélést és fésülést, mivel így megakadályozhatók a későbbi problémák. Különösen figyeljünk a pekingi palotapincsi lábaira és a hasára, mivel a szőrt itt gubancolódik össze a leginkább. A ritka fogú fésű, a bontófésű a legalkalmasabb az ápolására. A kefélés és fésülés előtt, közben és utána is tanácsos púderrel vagy száraz samponnal beszórni a szőrzetét.

Trixie Universal bontófésű kistestű kutyáknak – Ez a kutya kefe hosszú szőrű és vastag bundájú kutyák számára ajánlott. Óvatosan távolítja el a gubancos szőrt puhítja a fedőszőrt és a gubancos alsó szőrt.

trixie universal bontófésű nagytestű kutyának 7x18cm hellodog kutyatapok.eu

Trixie Universal bontófésű kistestű kutyáknak

Biogance Waterless Dry Shampoo Dog – száraz sampon spray – Száraz sampon spray formájában kutyák részére. Szárazon tisztít ,ápol és dezodorál. Ajánlott fürdetések között, mindenféle kutyaszőrzet ápolására .Mentes minden parabén-, színezőanyag- és detergenstől, amik károsítják a környezetet.

Különösen nagy figyelmet kell fordítani a pofájára, itt ugyanis fertőzések léphetnek fel a ráncok között. Időnként a szem is külön gondoskodást igényel. Rövid orra légszomjat okozhat egyes példányoknál. Rendszeresen vágjuk le a talppárnák közt növő szőrt és a karmokat is.

A fülek ápolása szintén nagyon fontos, nehogy a belekerülő piszoktól vagy a felhalmozódott fülzsírtól begyulladjon. Ezt langyos vizes vattacsomóval tehetjük meg. Fogainak ápolása, rendszeres tisztán tartása elengedhetetlen, főleg mivel állkapcsában nagyon zsúfoltan helyezkednek el a fogak.

Beaphar könnyfolt eltávolító kutyáknak – Segítségével elkerülhetőek illetve eltávolíthatóak a szemkörnyék érzékeny területeinek elszíneződött megkeményedett szőrcsomói. Ez egy nagyon kíméletes szer nem irritál és így alkalmas nagyon érzékeny állatok kezelésére is.

Héry fültisztító zselé – A fültisztító zselé rozmaring-kivonattal gyengéden tisztítja, szagtalanítja a kutyák fülét.

Oxyfresh szájhigiéniás oldat – Ivóvízbe keverve csökkenthetjük a kellemetlen szájszagot, lassíthatjuk a fogkő képződést és hozzájárulhatunk az egészséges fogíny fenntartásához.

oxyffresh1-oxyfresh-szajhigienias-oldat-473ml-hellodog-kutyatapok-eu

Betegségei:

-túlterheléses szívmegálláshalálának fő oka, szívzörej biztos jele a problémának a tünetek nem jelentkeznek az állat 6 éves kora előtt

-szem- és légzési problémák, amik a kis koponyából és a lapos arcból adódnak, légzési problémaik miatt nehezen tudják kontrollálni a testhőmérsékletüket túl meleg vagy túl hideg időben

-érzékenyek a hátsérülésekre, Óvatosan kell őket felemelni, egy kézzel a mellük, másikkal a hasuk alatt

-rövid lábak megnehezítik nekik a lépcsőzést, idősebb állatok nem is biztos hogy képesek lépcsőn közlekedni.

Tacskóbénulás: A hátsó testfél bénulását a csigolyák porckorong-sérve okozza. Kistestű kutyáknál fordul elő, az oka lehet, hogy a törpe-gén, amely a rövid lábakért felelős, nem csak megszünteti a csontok hosszanti növekedését, hanem elősegíti a csigolyák közötti porckorongokban a mészsók lerakódását, és így a porckorong korábbi deformálódását, elmeszesedését. A betegség kezdetén a kutya kerüli az ugrálást, a hátsó lábakra való támaszkodást, a lépcsőzést. Később, fájdalom, végtagok merevsége, részleges illetve teljes bénulás léphet fel. Súlyosabb esetekben az állat a hátsó lábait bénultan húzza maga után. A nyaki sérvnél az állat nyaka és feje válik merevvé, fejét lefelé tartja. Az első lábak elgyengülnek, majd lebénulnak. A fájdalom miatt a kutyák étvágytalanok, kedvetlenek lesznek. Az állat hasa köré tekert törölköző csökkenti a gerincoszlop terhelését és a fájdalmat. Javasolt nyugtató tabletta beadása a bénulás időtartamára, valamint a vizelet és a bélsár eltávolítása mesterséges úton. A gyógyszeres kezelés lényege a nyugtatás és gyulladáscsillapítás és a hátsó lábizomzat masszírozása, mozgatása, de végleges megoldást csak a műtét jelenthet.

Biogenic Pet Small

Biogenic Pet Small

 

 

 

forrás:hellodog.hu,archanum kutyatár,wiki

Megosztom