Puli

Puli

Erről a kutyáról el lehet mondani, hogy csak éppen beszélni nem tud. Szinte mindent megért! Energikus, mozgékony, nagyon élénk vérmérsékletű, sohasem lusta állat.

 Eredete:

Bátor, szinte semmitől sem fél. Ugatós, de kiegyensúlyozott kutya. A magyarok ősi pásztorkutyája; minden bizonnyal már a legrégibb időkben is terelő eb volt, ám ez minden, amit származásáról biztosan tudunk. Nem lehet pontosan kideríteni, hogy mikor és, hogyan került a pásztorok mellé.

Elképzelhető, hogy az ősmagyarokkal érkezett Magyarország területére, még a honfoglalás idején. Mindenesetre Ázsiában, a Himalájától É-ra elterülő síkságokon ma is terelgetnek többé-kevésbé ilyen jellegű kutyákkal. Ha alaposabban szemügyre vesszük a  tibeti terriert v. a lhasa apsót, azt látjuk, hogy mindkét fajta, de különösen a tibeti terrier igencsak hasonlít a pulira. Ilyen alapon nem is kell túl sok fantázia hozzá, hogy úgy véljük, hogy a puli valóban Ázsiából származik, és onnan hozták magukkal a magyarok ősei. Rokonjelleget mutat az orosz és a  lengyel alföldi pásztorkutya is.

Az első komolyabb dokumentum – egy rajz és egy írásos emlék – az 1700-as évekből maradt ránk; ezek arról tanúskodnak, hogy a magyarok ősi terelő pásztorkutyája lompos szőrű, kis termetű eb volt. Ez az állat minden bizonnyal a puli lehetett; nevével azonban csak jóval később találkozhatunk. Akkoriban a lehető legváltozatosabb színekben pompázott, ami arra utal, hogy a régebbi időkben a pásztorok nem sokat törődtek a küllemével; de, érthető módon, annál többet adtak belső tulajdonságaira, munkakészségére, alkalmazkodóképességére, vérmérsékletére. Szerencsére ez a szemlélet mind a mai napig érződik a fajtán. 

A pulit az 1900-as években fedezték fel újra, mégpedig furcsa ellentmondásként éppen akkor, amikor a pásztorok mellett megszűnt v. megszűnőben volt mindennapos munkájuk. Lelkes tenyésztők karolták fel a fajtát, kiváló szakemberek irányították tenyésztését; kialakult a fajtatiszta puli modern formája.

Feltehetően mindig a terelés volt az erőssége, de őrző szolgálatra is megfelelt. Jól dolgozott a gulyás és a juhász mellett. Nemegyszer előfordult, hogy még a szilaj bikát is megfékezte. Ilyenfajta eredményes tevékenysége inkább “csavaros észjárásán” és gyorsaságán, fürgeségén, ügyességén múlott.Régi leírások szerint szívesen ment a vízbe is; a zsombékos, sásos, süppedékes helyeken bitangoló jószágot – rendszerint juhot – nagy buzgalommal terelte vissza. Ezért vízi kutyának is nevezték. Teljesített pusztai, tanyai küldöncszolgálatot is. A pásztor parancsára üzenetet is vitt.

Napjaink pulija – legalábbis ami használatát illeti – lényeges átalakuláson ment keresztül;kedvenc lett a nagyszerű pásztorkutyából.

Etetés:

Puli etetéséhez elég egy jó minőségű tápot választani.A pulinál különösen fontos,hogy kölyök korban ne adjunk felnőtt tápot!

Kölyök korbanEukanuba Puppy Medium Breeds közepes kölyköknek száraz eledel
Felnőtt korban: Eukanuba Adult Medium Breeds száraz eledel – közepes testű kutyáknak
Idős korban: Eukanuba Dog Mature & Senior All Breeds rich in Lamb & Rice-idős kutyáknak

Kinézete:

Arányos testű, közepes nagyságú állat. Ékessége különleges szőrtakarója, amely lehet: szalagos, zsinóros jellegű, nemezes, gubancos. Dús szőrzettel borított gömbölyű feje “egybeforr” testével, mert nyaka a hosszú szőrzet miatt szinte eltűnik. Arcorri része némileg rövidebb, mint az agykoponyai rész, orrháta egyenes, orrtükre eléggé nagy, fekete. Szeme sötétbarna, értelmes tekintetű. Füle széles, lelógó, szinte észre sem lehet venni. Háta erős, feszes, ágyéka rövid, egyenes. Farka az ágyéktájékra kunkorodik vissza, hosszú szőrzet borítja, ezért szinte beleolvad a far szőrzetébe. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jó izomzatúak. Színe fekete, fehér, fakó és a szürke különböző árnyalatai. A kanok marmagassága 40-44, a szukáké 37-41 cm; a kanok testtömege 13-15, a szukáké 10-13 kg.

A szőrzet ápolása:

A pulikölykök rövid bodros szőrrel jönnek a világra, amely csak egyéves korukban kezd „tincsesedni”. A puha aljszőrzet szálai összeakadnak a durvább tapintású, hosszabb fedőszőrzettel, és ez megindítja a tincsekké összeállás folyamatát. A magától kialakult tincseket kell évente kétszer korrigálni, például a hát és farok találkozásnál. A felnőtt puli sohasem hullatja a szőrét, és egyéves kora után sem kefélni, sem fésülni nem kell, viszont a szőrét gyakran vágni kell, hogy ne botoljon bele. Ezt a fajtát csak akkor szabad megfürdetni, ha az valóban feltétlenül szükségessé válik, és akkor is legfeljebb nyáron, ugyanis a sűrű szőrzet néha csak napok alatt szárad meg teljesen. A teljes száradás után is ajánlatos egy napig lakásban tartani. Fiatal korban nem ajánlott a gyakori fürdetés, mert nehezíti a tincsesülést. A száj körüli szőrt valamivel gyakrabban érdemes mosni – és ugyanez érvényes az ágyék és a hasalj szőrére is. Felnőtt korban óvni kell mert hamar megfázáshoz vezet a nagy tömegű nedves szőr. De fürdetés nélkül a fehér színű puli nem marad fehér.

A BIOGANCE PH semleges kutya és macska samponok.kifejezetten fekete színű szőrzetre is megtalálod a megfelelőhipoallergén sampont>>>

A teljes zsinóros szőrzet általában csak a kutya hároméves korára alakul ki, de még egy további évig is eltarthat, mire a zsinórok mindenütt egyforma hosszúvá válnak. Időnként ellenőrizni kell a kutya szemeit és hallójáratait is.

Kullancsok és bolhák ellen>>

Egészség:

Várható élettartalma 14-16 év. Relatíve egészséges fajta. A betegségek, amire figyelni kell a fajtánál, mivel előfordulásuk gyakoribb: hályog, vér rendellenessége (vWD-Von Willebrand betegség), csípő diszplázia, szem megbetegedése, éjszakai vakság súlyos esetben teljes vakság (PRA).

A BiogenicPET a szervezetet megújító természetes erő. Aktív hatóanyagai révén regenerálja a sérült vagy gyulladt szöveteket, vitalizálja az öregedő sejteket, megvédi a kutya szervezetét a gyulladáscsökkentők káros mellékhatásaitól.

Beast:

Magyarul Vadállat a Facebook atyjának, Mark Zuckerbergnek (29), és feleségének, Priscilla Channek a kedvence. A kis fehér ebet egy magyar származású tenyésztő kenneléből választották, saját közösségi oldalán pedig több, mint 1,3 millió rajongója van.A pulik nagyon barátságosak, és szeretik a gyerekeket, így egy ilyen kutya tökéletes választás lehet egy fiatal párnak. Kennelünkből került kiskutya Amerikába, Németországba, Kolumbiába, de érdeklődtek már Ausztráliából, Új-Zélandból, és Finnországból is – sorolta Török Lászlóné, a Hungarian White Rasta puli kennel tulajdonosa.

www.hellodog.hu

Megosztom