Rottweiler

Három rottweiler kutya a fűben

Rottweiler

A rottweiler barátságos, békés alaptermészetű, jó idegzetű, hűséges, engedelmes, kitűnően tanítható. Megjelenése erőt sugároz, magabiztos, kiegyensúlyozott, szereti a gyerekeket.

-A rottweiler alapjában is  munkakutyának lett kitenyésztve.

Eredete:

A rottweilernek kutya eredetérő elég pontos információkkal rendelkeznek a fajta kutatói. A csordára támadó farkasok, illetve marhatolvajok elrémisztése vagy semlegesítése, valamint kíséretre és védelemre használták a római légió katonái. Amikor a légió visszavonult Észak-Európából, otthagyták a kutyáikat, és ezek az erős kutyák hasznossá váltak. A középkorban Rottweil városában kezdték ezeket a kutyákat helybéli juhászkutyákkal keresztezni. Így jött létre az úgynevezett rottweiler mészáros kutya, melyeket vágómarhák terelésére használtak. A római birodalom széthullása után a fajta fő feladatává vált a marhacsordák őrzése és terelése. Mivel erre a feladatra a rottweiler tökéletesen megfelelt nagy becsben tartották és metzgerHunk-nak keresztelték, ami magyarul mészároskutyát jelent. Ezeket a kutyákat nagy előszeretettel vetették be a harcok során. A XIX. században az iparosodás elterjedésével a fajta egy időre mellőzött lett. A helyzet csak a XX. század elején változott meg, amikor a német rendőrség és hadsereg érdeklődni kezdett a fajta iránt, mint szóba jöhető szolgálati kutya. Végül 1910-ben hivatalosan is szolgálati kutyaként ismerték el a fajtát, ami a fajta mai elterjedéséhez és közkedveltségéhez vezetett.

Kinézete:

Zömök, izmos felépítésű, erős csontozatú, közép nagy-nagy méretű kutya. Fekete, sima szőrzet, jól elhatárolt, vörösesbarna jegyekkel a pofán, lábakon, mellkason. Erőteljes fej, határozott stoppal, sötétbarna szemek. Rövid, feszes hátvonal, széles, mély mellkas, jól izmolt és szögelt első, hátsó lábak. Kanok marmagassága: 61-68 cm, súlyuk kb. 50 kg. Szukák marmagassága: 56-63 cm, súlyuk kb. 40 kg.

rottweiler-pup

Etetése:

A rottweiler megfelelő minőségű táplálékot igényel. A rottweiler kiskutya etetésekor fontos, hogy a kellő tápanyagbevitel meglegyen. Részükre a Pro Pac gyár Sportmix Prémium tápcsaládja ajánlható: Sportmix Puppy Formula-kölyök kutyatáp.

A felnőtt rottweiler kutya részére ennek a tápcsaládnak az adult formuláját ajánljuk: Sportmix high energy adult chunk-aktív kutyáknak

smix-sportmix-high-energy-adult-chunk-extra-protein-es-zsir-igenyu-kutyaknak-20kg-hellodog-kutyatapok-eu

Betegségei:

A rottweiler kiskutyákra sok betegség leselkedik, mivel a kis kölykök immunrendszere – részben a túltenyésztettségnek “köszönhetően” rendkívül gyenge, védtelen. Ezen a helyzeten a különböző oltások beadásával változtathatunk, illetve kell változtatnunk. A kölyök rottweilerek két legnagyobb ellensége a parvo és a szopornyica vírus. Sajnos mindkét vírus hihetetlenül gyorsan, 2-3 nap alatt képes elpusztítani a kölyköket. A parvovírus fertőzését a kutya levertsége, hasmenése, hányása árulhatja el, azonban ha ezt nem a fertőzés kezdetén vesszük észre, akkor szinte bizonyosan lemondhatunk kutyánk életben maradásáról és azonnali orvosi segítség esetén is szerencsére van szükségünk kutyánk túléléséhez. Ahhoz, hogy a tragédiát megelőzzük, két dolgot tehetünk: napra pontosan beadatjuk a szükséges oltásokat.

A felnőtt rottweiler kutyák esetében igen gyakori a csípőízületi diszplázia. Ez a betegség a csípőízület és a combcsontfej rendellenes növekedésének, illeszkedésének következménye gyakran rendkívüli fájdalmat okozhat a kutyának, s gazdának egyaránt. javasoljuk már 3-4 éves kortól táplálék kiegészítő adását.

 

A “MicroZeoGen” a Nature’s Protection kutya- és macskatápokban megtalálható olyan kivételes és egyedi, hogy semmilyen más állateledelben nem található meg és előnyök olyan sorával rendelkezik, amely az állatok egészségét és életminőségét javítja.Teljes ízületvédelem minden életszakaszra minden Nature’s Protection kutyatápban!

Perfection_Personified                kik24333-natures-protection-dog-active-sportkutyaknak-18kg-hellodog-kutyatapok-eu

.

Dog Vital ARTHRO-500 Ízületvédő kutyáknak

dvarthro120-dog-vital-arthro-izuletvedo-120db-os-hellodog-kutyatapok-eu

Bővebbet a diszpláziáról cikkeink között találsz>> Diszplázia (dysplasia) a kutyáknál

a-csipoizuleti-diszplazia-cikkek-termekajanlo-02-hellodog-kutyatapok-eu

 

A rottweiler viselkedése:

Barátságos, békés alaptermészetű, jó idegzetű, hűséges, engedelmes, kitűnően tanítható. Megjelenése erőt sugároz, magabiztos, kiegyensúlyozott, szereti a gyerekeket. Kissé bizalmatlan, a környezeti befolyásokra nyugodtan reagál, de fenyegetés esetén védekezési készsége, jól kifejlett küzdő és védőképessége előtérbe kerül, a fájdalmas hatásoknak félelem nélkül ellenáll. A rottweiler nemcsak kiváló szolgálati, mentő, kísérő, rendőrségi, katonai, őrző-védő kutya, de családi, hobbi kutyaként is kitűnő. Ahhoz, hogy a rottweiler engedelmes, megbízható társ legyen, a kutyát megfelelően kell tanítani, nevelni sok szeretettel, játékkal, határozott irányítással.

Amikor túl vagyunk a szoktatás, a megismerés időszakán akkor kezdjük el a rottweiler kiskutyával a keménynek látszó, de valójában a feltétlen kötődéshez vezető munkát. Járjunk kutyaiskolába vele, figyeljük kutyánk reakcióit, a gyakorlatokat többször ismételjük vele. Minden kutya más, ismerjük meg a sajátunkat! Legyünk határozottak és egyértelműek a kutyánknak, a vezényszavakat, gyakorlatokat többszöri ismétléssel rögzítsük bennük.

Rottweiler kutya pórázon

A rottweiler alapjában is  munkakutyának lett kitenyésztve – a rottweilerek kiképzése nagyon fontos,szinte elengedhetetlen.Kezdő,tapasztalatlan gazdiknak nem ajánljuk első kutyának.Határozott következetes falkavezérre van szükség a kölyök felneveléséhez,hogy felnőtt korban is kordában tudja tartani gazdája. Javasolt a kutyaiskola,szakemberekkel együtt megtanulhatod a rottweilert mint fajtát,hogy nem egy vérengző vadállatról szól a tartásuk.

Mindenek előtt a rottweiler társ, s gyakran családtag. A leendő gazdának rendkívül sok szokásáról, dolgáról kell lemondania s átszerveznie eddigi “rottweiler előtti” életét, bár ezért rendkívül sok és csodás élményben lesz része. Gondoljunk arra is, hogy a rottweiler 10-12 évig is él, így nem elég egy-két évre előre gondolkodni.  Egy másik szempont, hogy egy nagytestű kutyatartásának anyagi vonzatai is vannak, amit a mai világban sokan nem engedhetnek meg maguknak, illetve nem helyes kompromisszumokhoz vezet (nem megfelelő táplálás, orvosi ellátás, kiképzés stb.). És ami talán a legfontosabb: egy rottweiler gazdájának mindig dominánsnak,határozottnak kell lennie kutyájával szemben, kutyája számára pedig érhető és következetes szabályokat kell állítania és azokat betartatnia, amihez türelem, kitartás és néha fizikai erő is szükséges.

Mindezeket a szempontokat szem előtt tartva egy rottweiler csodálatos társa és barátja lehet a kutya gazdájának hosszú éveken keresztül, rendkívüli temperamentumának és intelligenciájának köszönhetően.

forrás:kutyatár
www.hellodog.hu

Megosztom