Sérült kutya – Balesetből eredő sérülések 1.

Sérült kutya - Balesetből eredő sérülések 1.

Sérült kutya – Balesetből eredő sérülések 1.

Sérült kutya – Balesetből eredő sérülések:

Gázolás

Amikor a kutyát autó üti el, gazdájának első reakciója rendszerint az, hogy kirohan az úttestre, mert segíteni akar kedvencén. Ilyenkor előfordulhat, hogy a következő gépkocsi a gazdát üti el. Mindenekelőtt tehát le kell állítani a forgalmat. Az elgázolt kutya kimentése különben sem könnyű dolog. A sérült állat még súlyosabban károsodhat, sőt akár el is pusztulhat, ha ügyetlenül mozdítják meg és viszik le az úttestről. Ügyelni kell arra is, hogy a sérült kutyák hajlamosak megharapni a segítségére sietőket. A magatehetetlen, sérült kutya alá csúsztassunk óvatosan egy pokrócot vagy kabátot, és úgy vigyük el.

Gyakran előfordul, hogy a sérült kutya elveszti az eszméletét, de egy-két karcoláson kívül súlyosabb sérülést nem szenved. Ilyenkor megtörténhet, hogy hirtelen fölpattan, és elmenekül a helyszínről, ahol a rossz élmény – a gázolás okozta ijedtség és fájdalom – érte. Ügyelni kel tehát arra is, hogy baleset esetén ne veszítsük szem elől a kutyánkat. A gázolásos sérülések között a végtag- és a medencecsonttörés gyakrabban, a bordatörés ritkábban fordul elő. Amennyiben a gázoló gépkocsi összeroncsolja az állat lábát, súlyos vérzéssel is számolhatunk Az ivarzási időszak beálltával ugrásszerűen megnövekedik a gázolások veszélye. Ilyenkor ugyanis a kan és a szuka figyelmét az udvarlás köti le, s nem nagyon ügyelnek az úton közlekedő járművekre. A fokozott óvatosság tehát a tulajdonosok dolga! Vigyázzunk a súlyosabb belső sérülések csak néhány óra, esetleg néhány nap múlva jelentkeznek, méghozzá néha minden szemmel látható tünet nélkül. Ezért vigyük állatorvoshoz a gázolás után azonnal.

Mérgezések

Sajnos az utóbbi időben elterjedt dolog lakótelepek közelében, hogy rosszindulatú emberek-, vagy akiket zavar a sok kutya ürülék-, hogy mérgezett virsli vagy egyéb ételeket raknak ki. De az otthoni környezetben is érheti mérgezés a kutyánkat. Ezért soha nem szabad olyan helyen mérgező anyagokat tárolni, ahol a kutya hozzáférhet. Amennyiben az eb mégis mérget nyelt, némi szerencsével elkerülhetjük annak felszívódását, ha az állatot azonnal meghánytatjuk. Ennek leghatásosabb módja, ha kinyitjuk a száját, kihúzzuk a nyelvét, és ujjunkkal a torkába nyúlunk.

A mérgezés tüneteinek jelentkezési ideje attól függően változik, hogy mennyire gyors hatású a méreg, illetve mennyi jutott belőle az állat gyomrába. A mérget evett kutya nyugtalan, mozgása bizonytalanná válik, görcsös rohamai lehetnek, teste megmerevedik. Különböző hirtelen ingerek (például érintés vagy zaj) rendszerint kiválthatják, illetve fokozhatják ilyenkor a görcsös állapotot.

Bármilyen, az emberi szervezetre káros mérgező anyag már jóval kisebb adagban is veszélyes lehet a kutyára. Ha a kutya maró hatású anyagot (kénsav, sósav, salétromsav, petróleum stb.) ivott, akkor ne próbáljuk meghánytatni, hanem adjunk neki tejet, nyers tojással. Az ilyen mérgezéseket arról ismerhetjük fel, hogy lenyelésük után rövidesen heves gyomortáji fájdalmak jelentkeznek, az állat erőteljesen nyálzik, nehezen nyel, sőt, ha a gégefő megduzzad, azaz vizenyő alakul ki, hangos, süvítő légzés árulja el, hogy a felső légút is beszűkült. A maró savak súlyos roncsolást okozhatnak az ajkakon, a nyelven, a torkon, a nyelőcsövön és a gyomorban. Amennyiben a maró anyag a kutya bőrére kerül, bő vízzel próbáljuk lemosni. Amikor az állatot kórházba szállítjuk, vigyünk magunkkal mintát a feltételezett mérgező anyagból.

Hogyan lélegeztessük mesterségesen az állatot?

Az eljárás célja: friss levegőt juttatni a kutya tüdejébe, s eltávolítani onnan az elhasznált levegőt. A mesterséges lélegeztetést minden alkalommal meg kell kísérelni, ha az állat nem lélegzik. A mesterséges lélegeztetéshez nyissuk ki az állat száját. Törülközővel vagy zsebkendővel gyengéden húzzuk ki a nyelvét, és amennyire csak lehet, nézzünk bele a torkába, nem látunk-e valamilyen légzést akadályozó anyagot vagy tárgyat. Ezután szorosan fogjuk össze a pofáját és orron keresztül fújjunk levegőt a tüdőbe. A ki- és belégzési ciklust percenként hatszor ismételjük mindaddig, amíg csak szükséges.

Újra élesztés

Amennyiben az eszméletlen és nem lélegző állat szívhangját nem halljuk, és nem tapintható a pulzus sem, szívmasszázzsal próbálkozhatunk. Először a szívműködés szűnik meg, majd hamarosan abbamarad a légzés is. Éppen ezért a szívmasszázst a mesterséges lélegeztetéssel kombinálva kell alkalmazni. Fektessük a kutyát a jobb oldalára. Tegyük kezünket a szíve tájékára (ez a bal mellső végtag könyök mögötti része) és hirtelen erősen nyomjuk meg a mellkast, de ne durván, nehogy a bordákat eltörjük, vagy májrepedést okozzunk. Ezután teljesen szüntessük meg a nyomást, majd ismét nyomjuk össze az állat oldalát a szívtájékon. Ezt a műveletet percenként körülbelül 100-120-szor ismételjük meg.

Sokk

A sokk nem más, mint súlyosabb következményekkel járó, tartós környéki keringési elégtelenség. Számos oka lehet: sérülés, folyadékvesztés, műtéti beavatkozás stb., de a leggyakoribb kiváltó tényező a súlyos vérzés. A sérült kutya sokkos állapotba kerülhet. A sokkos állapot tünetei: depresszió, az aktivitás hiánya, gyors légzés és szapora érverés. Ez utóbbit a következőképpen érzékelhetjük: ujjunkat rányomjuk a kutya fogínyére úgy, hogy az elfehéredjen. Amikor elvesszük a kezünket, figyeljük meg, milyen gyorsan nyeri vissza eredeti színét az elfehéredett terület. A normális feltöltődés nem több egy-két másodpercnél.

A szapora érverés a sokk súlyosbodásával gyengül, majd megszűnik. Jellemző az alacsony testhőmérséklet is. A végtagok és a bőr hidegek, az állat testhőmérséklete gyakran 37 °C alá süllyed. Ha a sérült kutya vagy hosszabb ideig tartó betegség után sokkos tüneteket észlelünk, tüstént forduljunk állatorvoshoz, de mindenekelőtt takarjuk be alaposan, hogy testének lehűlését megakadályozzuk.

Táplálkozással és gondozásukkal kapcsolatban forduljon hozzánk! Tekintse meg akciós termékeinket

Forrás: arcanum adatbázis,hellodog.hu

Megosztom