Shar Pei

Shar-Pei Kínai harci kutya

Intelligens, könnyen tanítható, megfontolt, ugyanakkor önálló, élénk kutya. Fejlett területvédő ösztönnel rendelkezik, kitűnő jelző- és őrzőkutya, amúgy nyugodt vérmérsékletű és magabiztos. Nagyszerű családi kutya , rendkívül gyermekszerető.
Eredete:
Kínából származó fajta; évszázadok óta él a Kínai-tenger melletti tartományokban. Mivel ősi síremlékeken találtak kőszobrokat, amik shar pei kutyákra utalnak valószínűleg már a Han dinasztia idején (Kr. e. 202 évvel) is ismerték. Nagyon bátor kutya fő feladata a nyájak és a lakóhelyek védelme volt. Később gladiátorkutyát neveltek belőle. A kutyaviadalokban vérszomjával, vad és vak dühével, valamint kitartásával tűnt ki. Ezt a vérszomjat drogokkal és bor itatásával növelték a kutyákban. Az északi tartományokban azonban kedvelt volt a húsa és a bőrét is feldolgozták.
A fajta később csaknem teljesen kihalt, mivel az állam hatalmas adót vetett ki a fajta tulajdonosaira, hogy csak a leggazdagabbak tarthassanak belőlük néhány példányt. Azonban 1971-ben egy amerikai kinológiai szaklap cikket közölt ezekről a kutyákról, ami azután fölkeltette a tenyésztők érdeklődését, és így megmenekült a fajta a kipusztulástól.
Kinézete:
Közepes termetű, erőteljes felépítésű, izmos állat. Feje szögletes, koponyája domború,orrháta egyenes, orrtükre fekete v. hússzínű. Felső ajkai nagyok, lelógók. Szeme kicsi, sötétbarna, füle tőben előrebicsaklik. Nyaka rövid, izmos, háta egyenes, feszes ágyéka erőteljes, mellkasa mély, széles. Mellső végtagjai párhuzamosak, a hátulsók oldalról nézve kissé meredek állásúak. Farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete rövid, testhez simuló; színe barna, krém, vörös v. fekete. A kanok marmagassága 46-61, a szukáké 41-46 cm; testtömege 16-25 kg. A fajtán belül igen sok típus alakult ki. A nyugati part tenyésztői megtartották az eredeti fajtastílust. Középnyugaton és keleten viszont különböző, sokkal ráncosabb típusokat tenyésztettek. Ma a regionális különbségek sokkal élesebbek, mint más fajtánál, pl. többféle szőrtípus is létezik. Különlegessége a lilás v levendula színű nyelv.
Etetése:
Válasszunk részükre megfelelő száraz tápot. Különösebb igényük nem lévén megfelelő lehet nekik prémium vagy szuper prémium táplálék. Azonban mivel egy nem túl aktív kutya vigyázzunk, ne túl magas zsírtartalmú eledelt válasszunk.

Iams Dog puppy s/m csirke -kölyök kutyatáp

Iams Dog adult s/m csirke – kutyatáp közepes termetű kutyáknak

Iams Dog senior – kutyatáp idős kutyáknak

Iams Dog senior - kutyatáp idős kutyáknak 1 kg

Jelleme:
A shar pei nem túl aktív, barátságos és játékos kutya, de olykor akaratos és hatalmaskodó is lehet. A gazdájával és családjával szemben odaadó, de az utasításoknak nem hajlandó szolgai módon engedelmeskedni. Szükség esetén megvédi a családját, de nem agresszív és nem is eltúlzottan éber. Általában nyugodt, józan, kiegyensúlyozott kutya benyomását kelti. Nem ugat sokat. A shar pei általában az ismeretlenekkel is barátságos, bár eleinte kissé tartózkodó lehet velük szemben. Jól kijön a gyerekekkel, ha azok tisztelettel bánnak vele. A jól szocializált shar pei békésen együtt tud élni a macskákkal és más háziállatokkal, de a más kutyákkal való együttlét olykor gondokat okozhat – ez azért van, mert a fajta alapvetően harcias természetű. Ha a shar pei nem érzi egyértelműen, hogy ki a vezető, úgy dönthet, hogy magához ragadja a család feletti uralmat. Ezért tehát olyan személynek kell nevelnie, aki következetes, kitartó és különösen egyértelmű jelzésekre képes.

Shar Pei

Gondozása:
Kizárólag kertben tartani nem túl célszerű, mivel a bőrfelépítésük miatt nem képesek elviselni a szélsőséges időjárási viszonyokat, valamint gyakrabban előfordulnak allergiás megbetegedések. Kennel tartásra pedig kifejezetten alkalmatlanok. A redős kutyák gondozására különösen nyáron kell odafigyelni. Bár ez a fajta kifejezetten tisztaságmániás, evés, ivás után meg kell törölni a pofájukat, a bőr mély redőit pedig folyamatosan tisztán kell tartani (amellett, hogy figyelünk a fülek, a fogak tisztán tartására, valamint szemeinek és körmeinek ápolására). Ha nem tesszük komoly bőr- és szőrproblémákat idézhetünk elő, amit utána nehéz kikezelni. A fajta szerencsére imádja a vizet, így a fürdetés öröm számára, és nem kínszenvedés.

ANGELS´ EYES könnyfolt eltávolító: Természetes könnyfoltos táplálékkiegészítő világos szőrzetű kutyáknak és macskáknak. Az összes fajtának tökéletes megoldás. Természetes gyógynövénykivonatokkal.

angel1-angels-eyes-konnyfolt-eltavolito-por-75g-hellodog-kutyatapok-eu

 

Biogance Clean Ears – fültisztító folyadék: Fültisztító folyadék kutyák és macskák részére. Hypoallergén és kiegyensúlyozott pH formulájával figyelembe veszi kedvence szőrzetének természetes állapotát, és emellett csökkenti az allergiás reakciók kockázatát.
Betegségei:
A shar pei fajta legismertebb betegsége a befelé fordult szemhéj /entopium/. A felső és az alsó szemhéj letarilis (külső) szélének a befordulása . A befordult szemhéj és a szempillák a szaruhártyát irritálják. Könnyfolyás és gyakori pislogás alakul ki.
Allergia: A vezető tünet a viszketés. A mancsok nyalogatása, rágása, vakaródzás és orrdörgölés. Kiütések jelentkezhetnek a hason és a testhajlatokban. A legtöbb allergiás kutya a 6. hónaptól mutatja ezeket a tüneteket. Enyhébb esetekben antihistaminok és kiegészítő fürdök (melyek ideig-óráig a viszketést is enyhíthetik) jönnek szóba. Súlyosabb esetben steroid-kezelésre kerülhet sor. Vérvizsgálattal és bőrteszttel lehet igazolni. Okozhatnak még allergiát ételek, gyógyszerek és rovar csípések. Ez utóbbiaknál főleg a bolhacsípést kell kiemelni, a bolhanyál ui. erősen allergizáló.

forrás: arcanum adatbázis, hellodog.hu

 

 

Megosztom