Skót Juhászkutya

Skót Juhászkutya

Skót Juhászkutya
A collie fajták közé tartozó hosszú szőrű skót juhászkutya ideális családi kutya,ember szerető,nyugodt,megbízható fajta.Bárkinek ajánlható,de nem egy házőrző típus.

Eredete:

Ősi skót fajta, mai változatát az óangol juhászkutyából és az angol agárból alakították ki. Eredeti neve: Rough Collie.Már abból az időből is találtak kissé hasonló kutyákat, amikor a rómaiak megszállták a skót szigeteket.Birkatenyésztéssel foglalkozó nehéz sorsú emberek kutyája volt,akiknek fontos volt,hogy a kutya harapós és gyors legyen.

A collie név eredetét sokan keresték.Felmerült a lehetőség,hogy nevüket a skót felföld feketelábú juhairól a “colley”-ről kapta. Másik teória,hogy a név a színre utal mivel sok fekete színű volt és nevezték őket coally dog-azaz szenes kutyáknak is.A kelta nyelvben a “cu” kutyát a “luth” kitartót jelent,ez is egy érdekes megközelítés.És a skót felföld elnevezésre is utalhat,ami “collis”.

Külleme:

A közepesnél magasabb növésű, szikár, karcsú kutya. Feje hosszú, elkeskenyedő, stopja nincs. Orrtükre fekete, szeme sötétbarna, értelmes kifejezésű. Fogazata ollós harapású. Füle kicsi, előrebicsakló. Törzse téglalap alakú, háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejt, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka lelóg. Szőrzete hosszú, a fején és a végtagok elülső felületén rövid. Színe fekete-fehér-vörös (trikolór), gold sable (vörös-fehér), blue merle (kékesszürke alapon fekete foltos).

Tulajdonságai:

Mozgékony, kiegyensúlyozott, értelmes, könynyen kiképezhető. A gyerekeket szereti.Nagyon barátságos, jó idegzetű, nem agresszív és ideges típus. Alkalmazása: Hosszú évszázadokon keresztül juhnyájakat terelt, később mint szanitéckutya lett világhírű. Szép külleme miatt sokan kedvtelésből tartják.
Marmagasság: kan 56-61 cm, szuka 51-56 cm. Testtömeg: 25-28 kg. Várhatótó élettartam: 10-14 év.

Gondozás:

A collie szőrzete két részből áll: a durva kemény fedőszőr és puha, gyapjas aljszőr, mely vízálló réteget képez a kutya testén. A megfelelő gondoskodás mindenképpen fontos ahhoz, hogy collie-nk a legjobb formájában legyen.  Hetente egyszer egy alapos fésülés, és kutyánk a legjobb formáját hozhatja. Így nem lesz piszkos, és a szőr összegubancolódása is elkerülhető. Ha collie-t vásárolunk, gondoljunk arra, hogy néhány eszköz feltétlenül szükséges a bundája gondozásához.Folee szőreltávolító kefe>>

Etetés:

A skótjuhász munkakutya,ezért etessük megfelelő munkakutyatáppal.Fontos tudni azonban,hogy a kölyköknekminimális a kalcium-szükségletük.A plusz ugyanis a kutya fülébe megy, és könnyűvé, állóvá teheti. Ha a kutya megfelelő ételt kap, nincs szükség a kalcium pótlására.

Nutra Nuggets>>

Nutra Gold>>

Eukanuba>>

A skótjuhászkutya fajtára jellemző betegségei:

  • A bőr és a mögötte fekvő izmok gyulladása.
  • Pigmenthiányos, elfekélyesedett orrkárosodás.
  • Előrehaladott szemideghártya-sorvadás, vakságot okoz.
  • Collie-szemanomália

Ezért adjunk részükre kifejlesztett immunerősítőt.

Béres Csepp Mineral

Érdekesség!

Létezik rövid szőrű változat is,mely hasonló természettel bír mint a hosszúszőrű.

Vidám,család centrikus kutya,jó természetű.

skot-juhasz-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu

rövid szőrű Skót Juhászkutya

forrás: kutyatár,

www.hellodog.hu

Megosztom