Törpe schnauzer

kutyatár mánia shnauzer hellodog

Törpe schnauzer

A középtermetű schnauzer kicsinyített mása, annak tulajdonságaival, viselkedésformáival. Kistermetű kutya, de rendkívül érdekes “egyéniség”; rajongói szerint a természet parányi csodája. Élénk, intelligens, vidám, ügyes mozgású, bátor, ragaszkodó, hűséges állat. A német schnauze szó azt jelenti, hogy “szájkosár,” egy hivatkozás erre az arcberendezésre, amely megkülönbözteti ezt a fajtát a többitől.

 

Erdete:

Német fajta. Kialakulásuknak körülményei homályosak, valószínűleg különböző kis terrierek és a majompincs vére csörgedezik ereiben. Németországban tenyésztették ki több mint 500 évvel ezelőtt mint őrzőkutyát, hogy kísérje a kereskedőket és figyelje az áruikat a piacon. A sokoldalú schnauzer emellett macskafogóként, katonai futárként, szarvasmarhahajcsárként és társként is szolgált, valamint jól segítette a mozgássérülteket és hallássérülteket, és rendőr-és mentőkutyaként is foglalkoztatták. A majompincset és a törpe-schnauzert mindig is egy kalap alá vették, és ugyanolyan jól beváltak a finom dámák kísérőiként, mint kocsis- és istállókutyáknak, amelyek irtották az egereket és a patkányokat. Először 1899-ben állították ki őket külön. El akartak távolodni a kerek fejű, rövid orrú törpe formától a schnauzer kicsinyített mása irányába. Hogy a választott út helyes volt, bizonyítja a törpe schnauzer világszerte elért népszerűsége.

Felépítése:

Keménykötésű, négyzetes testalkatú, drótszőrű kutya. Feje hosszú, koponyája lapos, orrháta egyenes, orrtükre fekete. Szeme barna, nyílt, vidám, értelmes tekintetű. Fogazata ollósan záródik, fülét hegyesre kupírozzák. Mellkasa mély, hasa kissé felhúzott, háta egyenes, izmos, ágyéka rövid, széles. Végtagjai párhuzamosak, erőteljesek, izmosak, mancsa kicsi boltozatos. Farkát kurtítják. Szőrzete szálkás; szemét sűrű, hosszú szemöldök fedi, állán a szőrzet szakállt alkot. Szürke, fekete és fekete-ezüst, valamint fehér színben tenyésztik. Marmagassága 30-35 cm; testtömege 5-6 kg.

Etetés:

A kutya nem maradékevő. Az összekotort maradék étel nem tartalmazza a szükséges tápanyagokat, a csont különösen nem. Az összetevők – fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok és rostok – aránya a fontos. A jó minőségű kész eledelek annyival nyújtanak többet, hogy helyes arányban tartalmazzák a kor és aktivitás szerinti szükséges összetevőket. Hat hónapos korig etessünk naponta háromszor, 9 hónaptól napi kétszer. A kifejlett kutya napi egyszer eszik, de kistestűeknél még ilyenkor is tanácsolt a kétszeri etetésnél maradni. Ne adjunk az állatnak nyers húst, mert benne szalmonella, toxoplazmózis, illetve a sertéshúsban Aujeszky-féle vírus lappanghat. Ez utóbbi minden esetben halálos; ha kifőzzük a húst, megöljük a vírust. Ne engedjük elhízni a kutyát! Sokan édességgel akarnak örömet szerezni állatuknak, pedig az elhízott állat szenved a mozgástól, lomha és sokszor kedvtelen.

Megfelelő száraz eledel számukra:

PRO PAC ULTIMATES DOG CHICKEN-BROWN RICE PUPPY kölyök kutyáknak

Eukanuba platinum performance jogging & agility

Hill`s SP Canine Puppy Mini Chicken-kistestű kölyköknek 7,5 kg

Hill`s SP Canine Adult Healthy Mobility Mini-aktív kistestűeknek

Jelleme:

A törpeschnauzer rettenthetetlenül rámenős, és blöffölésével, magabiztosságával néhány kutyaóriást át is tud verni. Fürge, néha meglehetősen hangos temperamentuma biztosan nem ideges embereknek való. Az apróság következetes nevelést is igényel, ha családja nem szeretné, hogy a feje tetején táncoljon. Idegenekkel bizalmatlan és barátságtalan, családjához viszont annál hűségesebben ragaszkodik. Különösen idősebb, egyedülálló emberek vidám, mozgékony, kirándulást kedvelő társa lehet.

Gondozás:

Könnyen gondozható szakállas kis kutya, amelyet rendszeresen kell trimmelni, de alig hullatja a szőrét. A schnauzerek szőrét, trimmelni kell, nyírni nem szabad, mert a szőr minőségét akár teljesen is tönkre tehetjük vele,  évente egyszer, kopaszra kell tépni a szőrt, vagyis a beérett fedőszőrt tépéssel el kell távolítani. Ezt leginkább tavasszal és ősszel tanácsos csinálni, amikor a kutyák természetes szőrváltása is történik, a tavaszi szőrváltás márciustól májusig, az őszi szeptembertől novemberig. A fülekből ki kell tépni a szőrt, majd a fület kitisztítani az erre alkalmas fültisztító oldattal, majd újra áttörölni vatta darabbal, ha esetleg ezután még folyadék marad a fülben a kutya azt úgy is kirázza, illetve a maradék elpárolog.

Héry fültisztító zselé>>

A mindennapi ápoláshoz tartozik a heti legalább 2x fésülés, ezt mindig úgy kezdjük, hogy a kutya szőréből kiszedegetjük az idegen anyagokat, fadarabot, fű csomót ilyesmit, ami séta közben beleragadt a szőrbe esetleg a szakállából az étel maradékokat, ez naponta el kell végezni. Aztán puhább fém kefével átfésüljük a lentről felfelé a szőrt. Így távolíthatjuk el legkönnyebben a csomókat. Aztán visszafelé is, majd egy fém fésűvel, átfésüljük a szőrnövés irányába.

Forrás: arcanum adatbázis, wiki, hellodog.hu

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.