West Highland White terrier

West Highland White terrier

West Highland White terrier

Bátor, magabiztos, önálló, de ugyanakkor nagyon játékos. Idegenekkel szemben bizalmatlan. A westie életvitelét tekintve is tipikus városi, illetve lakáskutyává vált,alapvetően nyitott, vidám, kifejezetten társas lény, aki szívesen vegyül kutyák, vagy emberek társaságába és lelkesen vesz részt minden tevékenységben.

Eredete:

Angol fajta. Voltaképpen fehér cairn terrier, hiszen a cairn almokban előforduló fehér kölykökből alakították ki a 19. század közepén. A fajta létrehozója, Malcolm ezredes egy olyan vadász terriert szeretett volna megalkotni, mely magában hordozza a cairn terrier minden jó tulajdonságát, ugyanakkor fehér színével kiemelkedik a nyugat felföld szürkés-barnás szikláinak egyhangúságából. A legenda szerint erre az elhatározásra akkor került sor, mikor az ezredes egy elhibázott lövéssel kedvenc cairn terrierjét küldte az örök vadászmezőkre, mivel annak rőtes bundája alaposan megtévesztette.

Leírása:

Erőteljes testalkatú, hosszú törzsű, izmos, rövid lábú kutya. Feje nagy, arcorri része szögletes, orrháta egyenes. Stopja határozott, orrtükre fekete. Fogai nagyok, harapása ollószerű. Szeme sötétbarna, értelmes tekintetű. Füle kicsi, hegyes, felálló. Nyaka izmos, háta feszes, ágyéka széles. Végtagjai párhuzamos állásúak, rövidek, mancsa kicsi kerekded, ujjai zártak. Farkát egyenesen tartja, nem csonkolják. Szőrzete közepesen hosszú, sűrű, kemény szálú. Trimmelik. Színe hófehér. A fajtától elválaszthatatlan westie fazon (szőrszoknya és pemzlifej) egyébként abszolút a divat szüleménye és messze nem tükrözi Malcom ezredes elképzelését.

west-highland-terrier-kutyatar-mania-02-hellodog-kutyatapok-eu

Tulajdonsága:

Kellemes lakáskutya, kitűnő őrző-védő hajlamokkal. Kicsi, aktív, harcias, kemény, nem kevés önbizalommal, csintalan megjelenéssel. Éber, vidám, bátor, magabiztos, de barátságos kutyus. De mivel a terrier vér erősen dolgozik benne,gazdájának nagy gondot kell fordítani a nevelésére. Ez nem azt jelenti,hogy tegyük pórázra,mert sok kiskutya tulajdonosnál ez a „nevelés”.Aztán ha közeledik valaki, akkor felkapjuk a szőrgombócot vagy elrángatjuk. A westi öntudatos és tanítható,jól szocializálódik más kutyákkal és a kisebb vitákban erős bundájára hagyatkozik. Szőrzetét könnyű ápolni,elég hetente átkefélni.

Marmagasság: 28 cm. Testtömeg: 7-10 kg. Táplálékigény: 580 g/nap. Alomszám: 3-6 kölyök. Várható élettartam: 12-13 év.

Táplálkozás:

A fajta nagyon gyakran kényes a táplálékra, ebben az esetben többnyire csirke, pulykahús kerülendő. Ezen kívül sok westi esetében allergiát váltanak ki a konzervek és a magas szójatartalmú tápok. Érdemes prémium minőségű táppal etetni őket.

Eukanuba Fajtatáp>>

NATURES PROTECTION ADULT MINI LAMB>>

A fehér színű westiknél sokszor előfordul a bunda elszíneződése a testnyílásoknál. Kiváló segítség lehet ebben a Nature’s Protection tápcsalád fehér kutyáknak való tápja. Kifejezetten fehér szőrű kutyák számára jelenti a legjobb táplálkozási megoldást. A SUPERIOR CARE White Dogs technológiailag új termék , a legjobb minőségű össze- tevőkkel. A termék segít kifehéríteni a kutya szőrét és megőrizni annak színét, valamint erősíti a szőrszálakat.

KIK22374-natures-protection-sc-white-dog-adult-small-feher-kutyaknak-17-kg-hellodog-kutyatapok-eu

Nature’s Protection szuper prémium tápcsalád

Betegségei:

Számos öröklődő betegség sújtja a Westi fajtát:

Diszplázia: elégtelen vérellátás a csípőízület egyik oldalán, emiatt a combcsont felső része károsodik, rosszabb esetben elhal. 4-12 hónapos korban jöhet elő a betegség, amelynek jele, hogy a kölyökkutya húzza a lábát. Műtéttel gyógyítható. CMO: állkapocs elmeszedése, megvastagodása. Fájdalmas a száj kinyitása, a rágás, a fájdalom miatt előfordulhat, hogy a kiskutya nem tud enni és inni. Állatorvoshoz kell fordulni, rendszeres szteroid injekciókkal kezelhető lehet a betegség. Fiatal kölyköknél jöhet elő a betegség. Farkastorok:újszülött kutyáknál a szájpadlás nem zárt, rés van az orrüreg és a szájüreg között. Rézmérgezés: májat támadó örökletes betegség. Köldök sérv: csomó a köldök mellett, a gyomor egy része kitüremkedik a hashártya egy résén át. Egyheréjűség vagy rejtett heréjűség: a kölyök egyik vagy mindkettő heréje nem ereszkedik le a herezacskóba, fennmarad a hasüregben.A  megfelelő táplálék kiegészítőkkel kisebb a kockázata  a betegségek kialakulásának.

Biogenic Pet>>

west-highland-terrier-kutyatar-mania-03-hellodog-kutyatapok-eu

Kutyafelszerelések>>

www.hellodog.hu

Megosztom