Whipet

Whipet

Whipet vagy más néven kis angol agár. Makacs és önfejű és öntörvényű mint minden agár, ezért nagyon következetes nevelést igényel és sok ok türelmet. Nem lehet agresszívan nevelni, vagy túl kemény kézzel fogni, mert összeroppan. Még attól is képes kiborulni, ha érzi, hogy a gazdi elégedetlen vele.

Eredete: Angol fajta; a versenyagarak legkésőbb kiformált típusa. Alig több mint 100 esztendővel ezelőtt alakították ki kisebb termetű angol agarakból, foxterrierekből és az olasz agárból. Egyes leírásokban azonban úgy szerepel, hogy a viktoriánus Angliában, a szegényebb rétegeknek lett tenyésztve. Elképzelhető, hogy a fáraókutya rokona, amelyet a rómaiak terjesztettek el Európában. Nevét az angol “whip”, vagyis ostor szóról kaphatta, mivel annyira gyors, mint az ostorcsapás. Az agárversenyek népszerű sztárja. Kedvtelésből is tartják. Rövid távon hihetetlenül gyors. Értelmes, kissé makacs, gazdájához nagyon ragaszkodik.a fajta a szigetország északi részén, a XIX. században alakult ki oly módon, hogy a nagytestű angol agarat (Greyhound) különféle terrierekkel keresztezték egy kicsi és gyors, nyulak és más kisebb vadállatok elfogására alkalmas agár létrehozása érdekében. A fajta „nemesítői” Liverpool és Manchester környékén élő gyári munkások és bányászok voltak, így a korai Whippetek a „szegény ember angol agarai” voltak. A gazdák a szabadnapjaikon legelőkön, vagy egyszerűen az utcán versenyeztették a Whippeteiket, általában 200 yard hosszú egyenes szakaszokon, melynek a végén rongydarabot rázó személy állt a kutyák motiválására (ún. „rag race”).

Whipet leírása: Jó izomzatú, erős, elegáns mozgású kutya. Feje hosszú, szeme sötétbarna, füle kicsi, jellegzetes agárfül. Törzse izmos, karcsú, háta hosszú, ágyéka ívelt, fara kissé lejtős, mellkasa mély, tágas, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, függőlegesek, izmosak, mancsa domború, ujjai zártak. Farkát kissé ívelten tartja. Szőrzete rövid vagy drótszőrű. Minden kutyaszínben előfordulhat.

whipet-02-kutyatar-mania-hellodog-kutyatapok-eu

Marmagasság: 45- 48 cm. Testtömeg: 9-10 kg. Táplálékigény: 600 g/nap. Alomszám: 3-5 kölyök. Várható élettartam: 10-12 év.

A fajta szőrzete nem igényel túl sok törődést – elég időnként kikefélni egy puha kefével, aztán kifényesíteni egy kopókesztyűvel. A karmait röviden kell tartani. Mivel egyes whippetek hajlamosak a fogkövesedésre, nem árt rendszeresen ellenőrizni fogait – a fogkőlerakodás eleinte csak a hátsó zápfogakon jelentkezik.A fogkövesedés megelőzésére táplálékukat is úgy választhatjuk ki,hogy csökkentsük a fogkövességet.

Fogkő gátló Plaque Off Animal 180g

Fogkő gátló Plaque Off Animal 180g

A Whippet napjainkban világszerte talán a legnépszerűbb agár. Viszonylag kis mérete, rövid szőre, sportosan elegáns megjelenése és sokoldalúsága remek társsá teszi. Rendkívül elterjedt Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, és Nyugat-Európa több országában; hazánkban is egyre ismertebb lesz.

Forrás:wiki

arcanum adatbázis

Megosztom


Tápválasztó Kutyáknak-Macskáknak

Kérj ajánlást kedvencednek az ideális táplálékról!

Név *

Email cím *

Fajta, életkor, aktivitás, érzékenység, allergia? *

Választok Tápminőséget *
Holisztikus SzáraztápGabonamentes SzáraztápSzuper Prémium SzáraztápPrémium Száraztáp

A * jelölt részek kitöltése kötelező.